Aktualno

Krenula je protupožarna sezona, a ljudski nemar glavna je prijetnja šumama

pozar zupa 25.7.2023

Prevencija je ključ očuvanja šuma od požara, a već drugu godinu zaredom upozoravamo kako je upravo ljudski nemar prva iskra. Čak 90 posto požara moglo bi se izbjeći kad bi ljudi više brinuli o svojem ponašanju u prirodi – ističe predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić na početku protupožarne sezone 2024. godine.
Budući da je 1. lipnja službeno započela sezona visokog rizika od požara, pozvao je građane da i ove godine svaki opušak pokupe za sobom, staklo i otpad bace u smeće te uvijek ugase i zadnji plamen koji su upalili iz bilo kojeg razloga.
-Da bismo ljude dodatno motivirali, pripremili smo i interaktivan sadržaj – najavio je.
Hrvatske šume ove su godine za građane pripremile brojne edukativne sadržaje na svojim digitalnim kanalima, kao i suradnju s omiljenim influencerom Malim Vakulom. Od sredine lipnja, pratitelji na društvenim mrežama Facebook i Instagram moći će osvojiti i vrijedne poklone za svoje zalaganje na promicanju kampanje u svojoj okolini. Krajnji cilj svih aktivnosti kampanje ‘Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane’ jest osvijestiti domaće i strane turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre.
U protekloj, 2023. godini, zajedno s građanima, sačuvano je 91 posto više šumske površine od prosjeka. Kako bi se toj brojci približili i ove godine, osim digitalnih kanala, tu su i televizijski i radijski spotovi koji obuhvaćaju najčešće okidače ljetnih šumskih požara: odbačeni opušak, staklo i neugašeni plamen. Hrvatske šume obraćat će se i strancima, kao putem radija, tako i na trajektima i plažama.
Osim provođenja informativne kampanje, Hrvatske šume o zaštiti šuma od požara brinu cijele godine. Integrirana usluga videnadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara samo su neki od alata koji im pritom pomažu. Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na 110 lokacija, kojima se upravlja iz nadzornih operativnih centara u svim priobalnim županijama, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji,. U protupožarnu prevenciju Hrvatske šume u 2023. godini uložile su gotovo 13 milijuna eura. Svi edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

ISTRAŽILI SMO CIJENE Koliko košta večera s Michelinovom zvjezdicom?

Nora Di Leo

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

Dulist

U ponedjeljak radovi na gruškoj placi – otklanjaju se uočeni nedostatci na pokretnim tendama

Dulist