Aktualno

KREĆE AKCIJA ‘MIR I DOBRO’ Petarde nisu cool! Ove blagdane provedite bez njih

Petarde

Kao i proteklih godina, policija će i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, provoditi tradicionalnu akciju Mir i dobro čiji je cilj održavanje povoljnog stanja sigurnosti i sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, a samim time i stradavanja osoba, naročito djece.

Akcija je započela 12. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2023., te će policija posebnu pozornost posvetiti pojačanoj kontroli prodaje pirotehničkih sredstava, sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, zatim suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza te sigurnosti prometa na cestama i što boljoj protočnosti prometa.

Također, u navedenom razdoblju povećat će se prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranja adventskih okupljanja i manifestacija u sklopu zimskog festivala. Naglasak je na prevenciji svakog oblika narušavanja javnog reda i mira i činjenja kaznenih djela.

Poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice i zato ponavljamo apel građanima da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, a posebno da ne koriste improvizirana pirotehnička sredstva kućne izrade kako ne bi došlo do ozljeđivanja.

Iz analize sigurnosnih pokazatelja i poduzetih mjera tijekom prošlogodišnje Operativne akcije ‘Mir i dobro” zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava na području RH ozlijeđeno je devet osoba, od kojih je sedmero bilo mlađe od 18 godina.

Teške tjelesne ozljede zadobile su tri osobe koje su sve bile maloljetne, dok je šest osoba lakše ozlijeđeno. Kad je riječ o teškim tjelesnim ozljedama radi se o ozljedama nastalim aktiviranjem petardi gdje je u slučaju 9 – godišnjaka došlo do teške ozljede oka, kod 14- godišnjaka eksplozivne ozljede šake desne ruke, a kod 17-godišnjaka, koji je u trenutku uporabe pirotehnike bio pod utjecajem alkohola, nastale su eksplozivne rane na šakama obje ruke (prijelomi, djelomične amputacije prstiju lijeve ruke).

Oštećen je jedan stan, pet automobila i tri druga objekta, a oduzet je 61 komad raznoga oružja, preko 500 komada streljiva, 11 komada eksplozivnih sredstava i više od 4300 komada pirotehničkih sredstava

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Pirotehnička sredstva su sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2. Pirotehnička sredstva razvrstana su u navedene kategorije s obzirom na njihovu namjenu, rizik same uporabe te razinu buke koju proizvode.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.) mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina te je i uporaba tih sredstava dozvoljena osobama starijima od 14 godina, i to tijekom cijele godine. Ističemo da, unatoč uvriježenom mišljenju kako su pirotehnička sredstva ove kategorije dječja pirotehnika, ona to nisu i nikako ih ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Podsjećamo, sukladno izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koje su na snazi od 2. siječnja 2021. godine, više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Dakle, zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina od 15. prosinca do 1. siječnja u ovlaštenim prodavaonicama, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Radi se o raketama i boxovima – kutijama sa vatrometom koje ulaze u razred F2 i F3. Naglašavamo kako navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana. Kazne za građane kreću se od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje MUP-a, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 koja se, osim u navedenim prodavaonicama, mogu prodavati u maloprodaji u drugim prodavaonicama te na kioscima.

Apel policije građanima

Građane upozoravamo na opasnost zlouporabe oružja, eksploziva, pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade. Apeliramo na roditelje da ne poklanjaju djeci petarde, jer petarde nisu igračke.

Oružje, streljivo i eksplozivna sredstva koja žele dragovoljno predati građani ne trebaju donositi u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici koji će ta sredstva preuzeti na siguran način.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska svim našim sugrađankama i sugrađanima kao i svim stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije želi mirne i sigurne božićne i novogodišnje blagdane.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist