Aktualno

[FOTOGALERIJA] Održano druženje Zračne luke Dubrovnik, Viktor Šober iznio sjajne brojke!

[FOTOGALERIJA] Održano druženje Zračne luke Dubrovnik, Viktor Šober iznio sjajne brojke!

Zračna luka Dubrovnik planira završiti 2022. godinu s ukupno prevezenih oko 2.150.000 putnika što je u odnosu na 2021. godinu povećanje od oko 232 posto. Porast broja prevezenih putnika pozitivno se odrazio i na financijsko poslovanje pri čemu procijenjeni ukupni prihodi za 2022. godinu iznose oko 393 milijuna kuna što predstavlja očekivani porast od 54 posto u odnosu na prethodnu godinu. Takoder, procijenjeni ukupni rashodi za 2022. godinu iznose oko 324 milijuna kuna, što predstavlja očekivano povećanje od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ovi izvrsni podaci summa sumarum su današnje konferencije za medije, održane uz prigodni domjenak u lapadskom Sunset Beachu.

Okupili su se ovog petka brojni prijatelji, zaposlenici Zračne luke Dubrovnik, suradnici, poslovni partneri, čelni ljudi Općine Konavle kao što su načelnik Božo Lasić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama, Miljenko Mikulić, pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i mjesnu samoupravu – ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Zračne luke – Mario Curić, mediji… Sve kako bi tradicionalno zaokružili godinu za nama, po svemu bolju od prethodnih – onih pandemijskih.

– Prva je ovo godina u kojoj se možemo pohvaliti dobrim rezultatima, nakon dvije godine – naglasio je direktor zračne luke Dubrovnik, Viktor Šober, te najavio odlične najave za iduću sezonu, povećanje od 20 posto čime dolazimo do rekordne 2019. godine!

Dakle, procijenjena dobit Zračne luke Dubrovnik za 2022. godinu iznosit će oko 69 milijuna kuna te je najbolji pokazatelj oporavka s obzirom na to da je u prethodnoj godini bio ostvaren negativan rezultat.

Za 2023. godinu planiran je porast broja putnika od oko 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Time bi Zračna luka Dubrovnik nastavila oporavak od Covid 19 pandemije i krize uzrokovane pandemijom te bi se povećanje broja putnika nastavilo, istaknuo je direktor Šober.

– Predano radimo na ulazu u Schengen zonu, u koju ulazimo 26. ožujka – istaknuo je Šober te dodao i to kako jest bilo problema, pogotovo s otpuštanjem tijekom pandemije koronavirusa, no preko stotinu sezonaca radilo je, zadržano je i zadržat će se i dalje.

Što se tiče emitivnih tržišta, ona se i schengenskih zemalja povećavaju, a istodobno se planiraju očuvati linije iz neschengenskih zemalja, istaknuo je Šober.

– Uočljiv je trend stalnog porasta broja putnika za koji očekujemo da se nastaviti u budućim godinama te očekujemo da će Zračna luka Dubrovnik u 2024. izjednačiti ili nadmašiti rezultat iz 2019. Prema najavama prijevoznika za 2023. godinu očekuje se povećanje broja operacija od oko 15 posto na letovima prema Zapadnoj i Srednjoj Europi, poglavito Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji. Velik utjecaj na povećanje prometa će imati ulazak Republike Hrvatske u Schengensku zonu te očekujemo veće povećanje broja putnika sa Schengen destinacija.

Najznačajnije su najave prijevoznika koji su već medu prvih deset prijevoznika na Zračnoj luci Dubrovnik prema broju prevezenih putnika. To su prijevoznici easyJet, Jet2.com, Lufthansa, Vueling Airlines, Volotea, TUI Airways, Norwegian Air shuttle, British Airways, Aer Lingus, te nacionalni prijevoznik Croatia Airlines – naglasio je direktor Zračne luke Dubrovnik, Viktor Šober.

Svi spomenuti prijevoznici su najavili povećanje kapaciteta na svim rutama prema Dubrovniku ili zadržali postojeće kapacitete na istoj razini što će značajno pridonijeti rastu prometa. Značajan rast prometa se očekuje prema Schengen destinacijama kao što su Pariz, Madrid, Amsterdam i Rim, te se očekuje povećanje kapaciteta na non-Schengen destinacijama i linijama prema UK-u i SAD-u. Posebno značajne su najave United Airlinesa na interkontinentalnoj ruti New York – Dubrovnik i obratno, koji je najavio nastavak prometovanja i letove četiri puta tjedno u periodu od druge polovice svibnja do kraja rujna. Osim ove značajne rute, Zračna luka Dubrovnik pregovara s više prijevoznika o mogućnosti uvođenja dodatnih linija, te se poseban fokus stavlja na oporavak zimske sezone. Očekujemo da će sljedeće zimske sezone više prijevoznika prometovati prema različitim Schengen i non-Schengen destinacijama.

Tijekom 2022. godine Zračna luka Dubrovnik je aktivno provodila sve potrebne pripreme i radnje u sklopu priprema za ulazak Republike Hrvatske u Schengensku zonu. Završetak svih infrastrukturnih radova se očekuje na vrijeme i prije 26.3.2023. Većina radova se odvija u putničkom terminalu se odnose na zonu dolazaka za putnike iz non-Schengen destinacija i trećih zemalja. Također, istovremeno se pripremamo za uvođenje EES (entry/exit sustava) i ETIAS-a, čije se stupanje na snagu očekuje tijekom 2023. godine te radimo na povećanju prostora za putnike u dolasku iz trećih zemalja.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist