Županija

KREĆE ADAPTACIJA SKLONIŠTA Više od 11 milijuna kuna osigurano za Sigurnu kuću u županiji

KREĆE ADAPTACIJA SKLONIŠTA Više od 11 milijuna kuna osigurano za Sigurnu kuću u županiji

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić potpisali su ovog ponedjeljka ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju Sigurne kuće u našoj županiji. Više od 11 milijuna kuna osigurano je kroz Europski socijalni fond u financijskom razdoblju 2014. – 2020.
Projekt uključuje uspostavu sustava podrške i rekonstrukciju objekta trajnog skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, jačanje kapaciteta stručnjaka i osoba koje rade sa žrtvama kao i podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti nasilja i njegovim negativnim posljedicama. Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako se nakon sastanka župana s Vladom u Zadru 2019. godine odmah prionulo pronalasku privremenog rješenja, a isto je nađeno u suradnji s Caritasom Dubrovačke biskupije te se paralelno krenulo raditi na trajnom rješenju. Skloništem će upravljati partnerski Dubrovačko-neretvanska županija i Caritas.
-Uz pomoć biskupijskog Caritasa smo pronašli lokaciju i u kratkom vremenu smo organizirali privremeno rješenje, koje se i sad koristi. Ne samo da je na raspolaganju žrtvama nego se nažalost i koristi – rekao je župan. Istaknuo je i kako je lokacija za trajno rješenje također pronađena u suradnji s Caritasom, a nakon pripreme projekta županija se javila na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava.
-Nakon potpisivanja ovog ugovora idemo u realizaciju i nadamo se da će slučajeva obiteljskog nasilja biti što manje, ali kad ih bude pomoći ćemo žrtvama na najbolji mogući način – rekao je župan.
Ministar Aladrović rekao je kako se želi žrtvama obiteljskog nasilja osigurati trajno sklonište u kojem imaju pravo na hranu i smještaj, psihološku i ostalu pomoć, mjesto za planiranje daljnjih koraka bez straha za vlastiti život. Naglasio je kako je pandemija dovela do porasta nasilja u obitelji te kako se žrtve često boje prijaviti nasilje. Stoga je najavio do kraja godine i bolju kontrolu sustava jer je to ključno za povjerenje žrtava.
-Moramo se boriti protiv nazadne i štetne percepcije nasilja kao obiteljski privatne stvari. Svatko tko sumnja na obiteljsko nasilje dužan je isto i prijaviti. Tako će se spriječiti daljnje zlostavljanje, a potencijalno možemo spasiti nečiji život – poručio je.
Na potpisivanju ugovora bio je nazočan i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako šest županija nije imalo Sigurne kuće, no sve su one prionule poslu i krenule s realizacijom.
-Nasilje u obitelji nažalost je loš fenomen u hrvatskom društvu – rekao je premijer naglasivši kako imamo 25 skloništa i 346 kreveta, a da je nažalost pola tih kreveta danas popunjeno.
-Promijenili smo tri zakona, postrožili zakonske odredbe i sankcije, uspostavili kvalitetne mehanizme koordinacije svih nadležnih resora u dijalogu s udrugama koje se bave pitanjem zaštite nasilja u obitelji. Ovom negativnom fenomenu moramo pokušati stati na kraj ili ga barem značajno smanjiti – rekao je.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist