Aktualno

Kreatorica vila na Srđu nagradit će Vlahušića

Kreatorica vila na Srđu nagradit će Vlahušića

Projekt Grada Dubrovnika “Obrazovna vertikala” ušao je u finale izbora “Urbane ideje u akciji: nagrađivanje domišljatih projekata” kao jedan od pet najboljih svjetskih projekata u kategoriji obrazovanja u natjecanju koje organizira ugledni The Financial Times.

Osim činjenice da će se dodjela nagrada početkom prosinca održati u New Yorku, što će gradonačelniku Vlahušiću biti još jedno ovogodišnje putovanje ‘preko bare’ (ovaj put, srećom ili konačno, na račun organizatora), ono što je u svemu posebno zanimljivo jest što bi, ukoliko Vlahušićev projekt pobijedi, našem gradonačelniku nagradu mogla predati počasna predsjednica ocjenjivačkog suda, britanska arhitektica iračkog porijekla Zaha Hadid, inače dubrovačkoj javnosti poznatija kao autorica vila u projektu golf terena na Srđu, iza kojeg stoji izraelski ulagač Aaron Frankel.

Podsjetimo, na internetskim stranicama tvrtke Zaha Hadid Architects svojedobno su osvanula arhitektonska rješenja luksuznih vila na Srđu, a reakcije koje su slijedile bile su podijeljene. Opisane kao “masterpiece arhitekture”, dvije vile, koje bi trebale opasati golf igralište, nazvane su “Rock” (stijena) i “Shell” (školjka), a dizajn je osmišljen tako da na najbolji način odredi arhitektonski stil budućeg resorta na Srđu, a koji bi u konačnici trebao imati 268 vila, hotele i golf igralište.

Inače, projekt Grada Dubrovnika "Obrazovne vertikale" uključuje MENSA NTC program u vrtićima, jednosmjensku nastavu i programe produljenog boravka te asistenta u nastavi u osnovim školama, zatim stipendiranje i subvencioniranje kreditiranja visokog obrazovanja te poticaje za zapošljavanje pripravnika.

Na ceremoniji koja će se održati 5. prosinca u New Yorku Financial Times će proglasiti najbolji projekt kojeg će nagraditi globalnom promidžbenom kampanjom kroz svoja izdanja i trajnim priznanjem te brendiranjem projekta imenom grada u kojem je pokrenut.

U prethodnim fazama natjecanja istraživači Financial Timesa su posjetili dubrovačke vrtiće i škole, analizirali informacije o provedbi Obrazovne vertikale u nadležnim upravnim odjelima te intervjuirali korisnike studentskih kredita i pripravnike zaposlene po dubrovačkom modelu poticanja zapošljavanja.

Uz Dubrovnik, u konkurenciji su još projekti iz Indije, Perua te dva projekta iz SAD-a.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist