DuList IN

[KONSTRUKTIVNA RASPRAVA] Kad se susretnu dva ljubitelja glazbe, dobijemo odlične ljetne preporuke

[KONSTRUKTIVNA RASPRAVA] Kad se susretnu dva ljubitelja glazbe, dobijemo odlične ljetne preporuke

Današnja konstruktivna i iznimno zanimljiva glazbena rasprava između dva ljubitelja glazbe -Vlaha Hrdala i Petra Ipšića – nastavila se i dalje. Vlaho Hrdalo ima ponešto drukčiji ‘Top 5’ od Petra Ipšića, na što se osvrnuo ovdje, a naš kolumnist Pero odmah je ‘replicirao’.

Generalno, slažem se s Vlahom. Međutim, nisam uzeo Beatport za presjek ili ocjenu stanja u elektroničkoj glazbi nego samo stanja u izrazito komercijalnoj el. glazbi. Možda to nisam jasno artikulirao. Ispod te površine ima pregršt dobre glazbe. I iako imam više od 33 godine, svakodnevno otkrivam i slušam novu glazbu (novoizdatu i onu stariju koju prije nisam otkrio).

I to je ono najtragičnije od svega – čini mi se da nikada nije bilo više dobre nove glazbe, samo je kronično nedostaje na top ljestvicama. Izvođači koji su me posebno dojmili u posljednje vrijeme (uz Ross From Friends kojeg Vlaho spominje) su Ela Minus, Kamaal Williams, Sofia Kourtesis, Logic1000, Kaytranada, Channel Tres, Tirzah, Fred Again, Bicep, Nu Genea, Mount Liberation Unlimited, Khruangbin, Sault, Jazzanova imaju odličan novi album, a posljednji radovi Four Tet, Burial ili Cariboua su po mom mišljenju remek djela. Ima još toga napretek. Ima i dosta dobrog r&b-ja (Erika de Casier, Khelani…), a u Velikoj Britaniji se događa revival jazza i funka, a Emma-Jean Thackray je svijetli primjer.

Točno je što Vlaho govori da su ljudi skloni romantizirati muziku svoje mladosti, ali se zbilja trudim ne upasti u tu zamku niti mislim da je glazba bila bolja kad sam bio mlad(đi) iako sam svjestan čari otkrivanja glazbe u tim godinama. Ali smatram da je komercijalna glazba (ona s ljestvica) jednolična i nitko nije spreman na najmanji rizik.

O tome uvelike (zanimljivo) govori Ted Gioia pa Vlahu svakako preporučam da pogleda neke njegove You Tube snimke na tu temu. Da zaključim, slažem se Vlahom uz gorenavede “ispravke” i zbiljski sam iznenađen (ugodno) da je netko danas spreman s takvim razumijevanjem diskutirati o aktualnom stanju u pop (u najsirem smislu) glazbi.

Vlaho, koji nema Facebook profil, zahvalio je na ‘replici’ , na preporuci za nove izvođače te ‘uzvratno’ poslao svoj mix za 2022. godinu. Dijelimo ga i s vama, dragi čitatelji.

Photo by Mink Mingle on Unsplash

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist