Aktualno

KOMEMORACIJA ZA MARIJU KOHN ‘Izbrisala je granice između scene i života’

KOMEMORACIJA ZA MARIJU KOHN 'Izbrisala je granice između scene i života'

Komemoracija za legendu hrvatskog glumišta Mariju Kohn održana je u četvrtak navečer u Saloči od zrcala Dubrovačkih knjižnica u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara. Kohn nas je napustila nakon teške bolesti 16. srpnja 2018. u 84. godini života.

-Kohn je na Dubrovačkim ljetnim igrama djelovala od 1954. do 2010. godine, sudjelujući u 21 predstavi. Kreirala je pritom niz antologijskih uloga, od kojih kao najomiljeniju dubrovačkoj publici izdvajam ulogu Pavle u ‘Sutonu’ 1965. godine u Sponzi. Hvala joj za njen rad, sve plodove koji su iznikli i koje nosimo sa sobom – izjavila je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski.

-Kohn je na Igrama 56 godina davala svoje umjetničke kreacije i pritom briljirala. Uvijek je bila uzor i ostaje uzor budućim generacijama. Njezin odlazak je trenutak u kojem se trebamo prisjetiti svih njezinih dosega – rekla je zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

-Mariji Kohn je ishodište bio Dubrovnik kao dovršeno umjetničko djelo. Smrti nema sve dok ima sjećanja. Draga Mare, svaki susret s tobom je bio svojevrsno čudo. Izbrisala si granice između scene i života pa si životu dala spasonosnu lakoću i ljepotu postojanja. Pamtit ćemo tvoju spasonosnu duhovitost – istaknula je predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, glumica Perica Martinović, koja je i pročitala izraz sućuti predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

-Marija Kohn je dobro starila, mlada duhom, kako bi svatko poželio. Svojom je energijom i duhovitošću temeljito i konstantno brisala i razbijala godine – istaknula je glumica Doris Šarić-Kukuljica.

O Mariji Kohn  govorila je i glumica Srđana Šimunović, a glumac Maro Martinović pročitao je pismo svog oca Miša Martinovića.

-Svoju tetku pamtit ću prvenstveno po njenoj duhovitosti i humoru. Do zadnjeg trena je imala duha. Nema rečenice na kraju koje tetka ne bi dodala nešto duhovito. Vodila me na predstave, upoznala me s kazalištem. Kad je riječ o glumi, imali smo prešutni dogovor – ona svoje, ja svoje. Gledala je na mene kao neku zamjenu za kći. A o njenoj se glumi sve zna, u povijesti je ostalo zapisano – rekla je nećakinja Franka Fani Kohn.

Marija Kohn rođena je na Lopudu 1934. Na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti diplomirala je 1956. Članicom ansambla Dramskoga kazališta Gavella bila je od 1957., a kao slobodna umjetnica od 1983. do 1987. nastupala je i u Teatru &TD i Teatru u gostima. Bila je članicom Satiričkoga kazališta Kerempuh od 1987. do 1990., a potom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu do odlaska u mirovinu 1999. godine.

Ostvarila je niz zapaženih uloga na filmu i televiziji, a za svoju prvu, iznimno sugestivno odigranu ulogu seoske djevojke Rože u filmu „Svoga tela gospodar“ (1957.) F. Hanžekovića bila je nagrađena Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu. 1999. godine dodijeljena joj je Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, a 2014. i Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo. Marija Kohn najnagrađivanija je hrvatska glumica koja iza sebe ima više od stotinu kazališnih uloga, šezdesetak filmova te gotovo dvadeset uloga u televizijskim dramama i serijama.

Pročitajte još

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo