Aktualno

KOLIKO TRAŽE SEZONCI? Plaće za radnike u turizmu dosad su narasle za 10 posto u odnosu na lani

konobar sezonci24

Ove godine je objavljeno više od 2 tisuće oglasa za sezonske radnike u Hrvatskoj na portalu MojPosao. Najviše sezonskih radnika traži se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a Dubrovačko-neretvanska županija je peta po redu. Riječ je o oglasima koji se najčešće nalaze u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, javili su s portala MojPosao za Danas.hr. Tradicionalno su najtraženija zanimanja konobar, barmen, kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, trgovac, prodavač i recepcionar.

Prosječno ispitanici portala MojPosao za sezonski rad očekuju minimalno 1.307 eura neto mjesečno. To je 6 posto više u odnosu na prošlu godinu. Najveću plaću očekuju kuhari koji bi htjeli minimalno 1.482 eura. Konobari u prosjeku očekuju mjesečnu plaću od 1.408 eura, recepcioneri minimalno 1.259 eura, sobari i sobarice barem 1.145 eura, a pomoćni radnici u kuhinji 1.322 eura. Skladištari u sezoni očekuju 1.050 eura mjesečnu plaću, a prodavači 1.105 eura.

Plaće za sezonske radnike ove bi godine mogle biti veće u usporedbi s 2023. godinom s obzirom na dosadašnji rast plaća u turizmu i ugostiteljstvu. Prema podacima servisa MojaPlaća, u prva četiri mjeseca ove godine u djelatnosti Turizam i ugostiteljstvo prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 1.139 eura, što je 10 posto više nego prošle godine.

Što se uvjeta tiče, u trećini oglasa se traži poznavanje stranog jezika i to engleski, a zatim njemački i talijanski jezik. Nešto više od trećine oglasa traži i prijašnje radno iskustvo, u prosjeku od 1,6 godina. U 71 posto oglasa traži se stručna sprema, ali za 29 posto poslodavaca to nije važno, kažu nam s portala MojPosao.

Pročitajte još

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist

HRVATSKA DRUGA PO INFLACIJI Maslinovo ulje u travnju skuplje 61,4 posto!

Dulist

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist