Grad

KOLIKO PARA, TOLIKO ZABAVE? Analizirali smo troškove ljetnih manifestacija

KOLIKO PARA, TOLIKO ZABAVE? Analizirali smo troškove ljetnih manifestacija

Ako ste se nakon dvije pandemijske godine poželjeli opustiti na koncertu kakvog benda ili pjevača svjetskog glasa, za to ste i ovog ljeta trebali ‘potegnuti’ izvan Dubrovnika ili granica Lijepe naše. Ili primjerice do Šibenika gdje se svakog tjedna na tvrđavi sv. Mihovila redaju poznata lica s domaće i inozemne glazbene scene. Dubrovnik, naime, ni ove sezone svojim posjetiteljima, ali i građanima nije ponudio preveć koncertnih događanja osim pučkih veselica. Odlučili smo stoga vidjeti koje je sve ljetne manifestacije ove godine sufinancirala Turistička zajednica grada Dubrovnika i s kolikim iznosima. Dostavljen nam je popis i održanih i onih koje se tek trebaju održati, a riječ je ukupno o 33 nastupa/koncerta raznih izvođača na širem području grada uz program Ulicama našeg grada, koji uključuje nastupe različitih izvođača. Za to se planira potrošiti iznos od ukupno 1.218.875 kuna. No, s ove ćemo liste za našu analizu ‘skinuti’ dva događaja, a to su Midsummer Scene Festival, koji predstavlja dodatni kulturni sadržaj za posjetitelje grada, tradicionalnu sportsku manifestaciju Dančarski maraton i Mali festival lutkarstva. Kad ta tri iznosa oduzmemo, dolazi se do brojke od 927.675 kuna namijenjene brojnim ljetnim nastupima. No, iz Turističke zajednice grada Dubrovnika upozorili su nas na još jednu stavku.

KOLIKO PARA, TOLIKO ZABAVE? Analizirali smo troškove ljetnih manifestacija

Od troškova izvođača do smještaja i večera
—Na nekim manifestacijama utrošeni su manji iznosi jer u troškovima sudjeluje Grad Dubrovnik preko Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more – navode nam u odgovoru iz gradskog TZ-a. Inače, u dostavljene planirane ili potrošene iznose uključeni su troškovi izvođača, razglasa, rasvjete, bine, tiskanja i pripreme plakata, plakatiranja, zampa, osiguranja, smještaja, večere i sl. Najveći iznos planiran je ove sezone za program Ulicama našeg grada, koji uključuje nastupe raznih izvođača u Uvali Lapad te Onofrijevoj fontani. Za taj program planirano je ukupno 250 tisuća kuna. Potom se 75 tisuća kuna potrošilo za Dubrovačku noć, odnosno nastup četiri tenora ispred crkve sv. Vlaha, tradicionalni koncert 10. srpnja, u noći otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. No, zanimljivo je kako je 15 tisuća kuna manje od tog koncerta koštala Noć Uvale s nastupom Maje Šuput. Ipak, ovdje napomenimo kako je Noć Uvale uz Grušku i Pilarsku noć već godinama tradicija. Isti iznos planira se potrošiti i na Grušku noć, koja nas očekuje 3. rujna uz nastup Colonije, ali i za nastup klape Rišpet na tenis terenima u Uvali Lapad, koji bi se trebao održati 10. rujna. Tek tri tisuće kuna manje potrošeno je za Noć Mokošice gdje je građane zabavljao Dražen Zečić, dok će se za Noć Ploča uz Crvenu jabuku platiti 40 tisuća kuna.

KOLIKO PARA, TOLIKO ZABAVE? Analizirali smo troškove ljetnih manifestacija

Ivana Kovač – 39 tisuća kuna
Nedavno je u Suđurđu zapjevala Ivana Kovač, za što je osigurano 39 tisuća kuna. Pilarima je za njihovu noć uz blagdan sv. Lovra namijenjeno 35 tisuća kuna, a tek tisuću kuna manje plaćen je nastup Trio gušta ispod platana u Oršacu uz blagdan Gospe od Orašca. I dok će klapa Rišpet koštati 50 tisuća kuna, za nastup klape Iskon na rivi u Brsečinama bio je osiguran iznos od 25 tisuća kuna. Po 30 tisuća kuna dalo se za koncert uz Svjetski dan glazbe, 21. lipnja kada su pred crkvom sv. Vlaha nastupali DSO i zbor Libertas, baš kao i za nastup klapa i Petra Graša na Stradunu, a isto je planirano i za Ibricu Jusića i njegov nastup ispred crkve sv. Vlaha. Totem bend Split zasvirao je 16. srpnja u Suđurđu na što je potrošeno 20 tisuća kuna, dok je pak za koncert argentinskog tanga ispred crkve sv. Vlaha izdvojeno 16.300 kuna. Gotovo identičan iznos (16.250) namijenjen je i za nastup benda Legenda AR Tribute koji je pjevao pjesme u čast Olivera, a riječ je o nastupu Hrvata iz Buenos Airesa.

KOLIKO PARA, TOLIKO ZABAVE? Analizirali smo troškove ljetnih manifestacija

Od zabave na otoku do plesa u Lazaretima
Zanimljivo, 15.625 kuna izdvojeno je za nastup Marka Pecotića Peca u sklopu programa #svinaotok Kalamota Beach Housea, koji je, napomenuli su iz TZ-a, održan za sve posjetitelje i mještane otoka. Za još jednu pučku zabavu izdvojeni su novci. Riječ je o Noći Belvedera, odnosno nastupu DJ-a na toj zabavi za građane koji je koštao 10.750 kuna, dok je 10 tisuća kuna od Turističke zajednice grada Dubrovnika za nastup na Srđu dobila violončelistica Ane Rucner. Među ljetnim manifestacijama našao se i Dance Invasion Lazareti, završna plesna produkcija istoimenog projekta, koja je održana proteklog vikenda na platoru Lazareta, a za što je osigurano 10 tisuća kuna. Ostale manifestacije dobile su ili će dobiti iznose manje od 10 tisuća kuna. Tako je klapa Maestra za nastup ispod Platana u Orašcu koštala 8.500 kuna, za nastup klape Malfi u Štikovici bilo je planirano 5 tisuća kuna, Tri Max Bruch nastupao je 19. srpnja u crkvi sv. Nikole na Lopudu za što se planiralo 2 tisuće kuna, dok se za svirku Matka i Brane ispred zatonskog DVD-a kao i za klapu Malfi u Malom Zatonu potrošilo po 5 tisuća kuna. No, Matko i Brane nastupali su i u Šipanskoj luci za što je bilo osigurano tek tisuću i pol kuna. Niti 3 tisuće kuna, točnije 2.750 izdvojilo se za koncert PMS benda i prijatelja u Slavici, dok se za nastup Klavirskog tria 21. kolovoza na Lopudu planira izdvojiti 2 tisuće kuna. Mali festival lutkarstva udruge Aster bi za predstave u Slavici i parku Gradac trebao dobiti 4.200 kuna, dok se za nastup KUD-a Mičevac iz Velike Gorice, koji je planiran 3. rujna na Osojniku planira osigurati 7 tisuća kuna.

Sufinanciranje gradske tvrtke
Ovdje treba dodati i manifestacije kojima je odobreno sufinanciranje putem javnog poziva. Riječ je o javnom pozivu za kandidiranje manifestacija za dodjelu potpora iz programa ‘Potpore za turističke manifestacije’ u 2022. godini, a koje je usvojilo u studenom prošle godine Turističko vijeće Turističke zajednice grada Dubrovnika. Ukupan iznos tih potpora je 432 tisuće kune, a tu se među ostalim nalazi i primjerice potpora Dubrovačkim ljetnim igrama u visini od 100 tisuća kuna kao i potpora Ponta Lopud Jazz (20 tisuća kuna) i Ponta Lopud Festival (30 tisuća kuna), no zanimljivo je istaknuti kako je dvije potpore dobila gradska tvrtka Dubrovačka baština. Tako je na javnom pozivu Dubrovačka baština dobila 30 tisuća kuna za Dubrovnik Jazz Outbreak te isti iznos za Ljeto u Lazaretima.

Pojačan budžet upravnog odjela
Budući da u troškovima sudjeluje Grad Dubrovnik putem Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, ‘zavrili’ smo i u Proračun za ovu godinu. Točnije u nedavno usvojen rebalans. U tablici novog plana rashoda ovog upravnog odjela među ostalim se nalazi i projekt Poboljšanje turističke ponude grada. —Zbog široke lepeze ljetnih događanja u gradu Dubrovniku, planirani iznos od 1.231.000,00 kuna povećavamo za 319.060,00 kn. Unutar projekta ta sredstva raspoređujemo po važnijim stavkama tako da sveukupni novi plan iznosi 1.550.060,00 kn – ističe se u rebalansu uz napomenu kako iznos od 319.060 kuna predstavlja prenesena, odnosno više ostvarena sredstva turističke pristojbe iz 2021. Uz to tu su i kulturni projekti i manifestacije. —Početni plan ovog projekta iznosi 1.220.000,00 kn. Rasporedom više ostvarenih sredstava turističke pristojbe iz 2021. na pozicije autorskih honorara (300.000,00 kn) i ostalih nespomenutih usluga (125.000,00 kn) u ukupnom iznosu od 425.000,00 kn, novi plan ovog projekta predlažemo u iznosu od 1.645.000,00 kn, uz naznaku da ćemo navedena sredstva utrošiti u pojačan kulturno – zabavni program Grada Dubrovnika tijekom ljeta i zime 2022. – objašnjeno je. Tako smo došli do ukupnog iznosa od 3.195.060 kuna koji su u proračunu osigurani u ovoj godini za događanja. Iako mnogi nisu s oduševljenjem prihvatili gostovanje legendarnog Toma Jonesa, za kojega je Grad isplatio više od dva milijuna kuna, ne možemo ne zapitati se zar Dubrovnik ne zaslužuje zvijezdu svjetskog glasa barem jednom godišnje.

NAJMANJI IZNOSI SU…
Matko i Brane, Trio Max Bruch…
Među ljetnim manifestacijama od 21. lipnja do 23. rujna najmanji iznos planiran je za nastup Matka i Brane u Šipanskoj luci (1500 kuna). Po dvije tisuće kuna namijenjeno je za Trio Max Bruch na Lopudu (održano), te planirani nastup Klavirskog trija na istom otoku. Za koncert PMS banda s prijateljima, koji je nedavno održan u Slavici, planirano je 2750 kuna.

OD 40 DO 50 TISUĆA
Noći gradskih kvartova među najizdašnijima
S liste svih ljetnih manifestacija, odnosno nastupa i koncerata kojega smo dobili iz Turističke zajednice izdvajamo pet najizdašnijih. Izuzet ćemo, osim Midsummera i Dubrovačku noć jer je to ipak tradicija uz otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara. Pri tome treba naglasiti kako su dva događaja već održana, a tri tek očekujemo. • 30.7. Noć Mokošice – koncert Dražena Zečića, igralište pokraj mora (47.000 kn) • 13. 8. Noć Uvale Lapad nastup Maje Šuput, plaža Sunset Beach Dubrovnik (50.000 kn) • 21.8. Noć Ploča – nastup Crvene jabuke (40.000 kn) • 3. 9. Gruška noć – nastup grupe Colonia, gruška obala (50.000 kn) • 10. 9. Klapa Rišpet – nastup na tenis terenima u Uvali Lapad (50.000 kn).

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 17. kolovoza 2022.

 

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist