Aktualno

Kojaković: Povucite suglasnost za UPU Bosanka

Kojaković: Povucite suglasnost za UPU Bosanka

U Zagrebu je sinoć održana zanimljiva javna rasprava o štetnosti projekta golfa na Srđu za kulturnu baštinu Dubrovnika. Raspravu su organizirali Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i Društvo hrvatskih arhitekata, javlja Hrvatski radio.

Predsjednica Društva dubrovačkih arhitekata Marija Kojaković tom prilikom je istaknula:

– Još uvijek je nejasno koliko će društvo trebati uložiti u komunalnu infrastrukturu, kako će prohjekt utjecati na postojeći turizam i stanovanje, ali i kako to da planiranje najvećeg i najvažnijeg gradskog područja može voditi privatni investitor, a ne demokratski transparentna lokalna zajednica koja je dužna štititi javni interes – rekla je Kojaković.

– Agresivna gradnja platoa Srđ, koja želi u svojoj megalomaniji i nesrazmjeru terorizirati prostor posve je nefleksibilna, bez osjećaja za harmonični razvoj s mjerom i ravna nasilju i nepravdi koja bi razorila integritet Grada i slike Grada – kazala je Kojaković, te dodala kako je proširenje naselja Bosanka planirano prvi put 2005. godine, što nije bilo u skladu sa stručnim kriterijima. Stoga je uputila molbu ministrici kulture „da povuče suglasnost za UPU Bosanka sjever i jug, koju smatramo iznuđenom“.

Načelnica Sektora za zaštitu kulturne baštine Ranka Saračević pri Ministarstvu kulture istaknula je kako Ministarstvo nije za osporavanje gradnje i ulaganja, ali i dodala kako „u svakom slučaju treba malo smanjiti tu količinu izgradnje i poštivati zaštićena kulturna dobra“.

Saša Poljanec Borić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar istaknula je kako je rasprava potvrdila istraživanje nezavisnih ekonomista.
– Planska dokumentacija koja prati izradu ovog projekta je nestručna, neprofesionalna i netočna – istaknula je Poljanec Borić.

Zaključke današnje rasprave organizatori će uputiti Gradu Dubrovniku,  Županiji i Ministarstvu kulture, a što građani misle o ovoj temi znat će se uskoro, jer već je već jutros počelo prikupljanje potpisa za referendum.

Pročitajte još

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist

GORAK KRAJ ‘Novi Europski Bauhaus’ izostavio Dubinu iz projekta, iz kluba poručili: Uprava TUP-a gurnula nas je u stečaj

Dulist