DuList IN

Koga je gradonačelnik ugostio na večeri pod svjetlom svijeća?

Koga je gradonačelnik ugostio na večeri pod svjetlom svijeća?

Gradonačelnik Mato Franković i njegove zamjenice Jelka Tepšić i Orlanda Tokić ugostili su visoke državne uzvanike, gospodarstvenike, brojne poznate osobe iz društvenog i javnog života na tradicionalnoj Večeri od Kandelore. Na večeri u Revelinu uz Dan Grada Dubrovnika i Festu sv. Vlaha bili su i ovogodišnji dobitnici nagrada Grada Dubrovnika, premijer Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Sabora Branko Bačić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, državni tajnici Nikolina Klaić, Sanja Putica i Frano Matušić i brojni drugi. Iako je bila najavljena predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Večeru od Kandelore nije došla.

Svojim gostima obratio se domaćin, gradonačelnik Mato Franković.
-Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas sve večeras kada tradicionalno sjedamo za blagdansku trpezu i blagujemo u zajedništvu pod svjetlom svijeća. Želim vam zahvaliti što s nama dijelite ovu večer, tihu i svečanu, večer koja prethodi za sve nas posebnom i nestvarno lijepom danu ki dohodi nam jednom na godište. Kada puk dubrovački i brojni štovatelji svetoga Vlaha zahvaljuju svome Parcu na njegovoj zaštiti i nebeskom zagovoru. Tradicija je najveći pokazatelj kulturnog bogatstva jednog naroda. Ona je snažan dio zajedničkog identiteta. Ovako bogatu i živu tradiciju koja je stoljećima uspjela zadržati svoje izvorne oblike dužni smo posebno baštiniti i pažljivo čuvati, ali i u njoj uživati. Duh vječnog grada može se doživjeti svakodnevno, u svako doba godine, ali rijetko što govori više o ovome gradu i ljudima od Feste poput golubica, djece u narodnim nošnjama, izvijanje barjaka, plotuna trombunjera, ukrašen grad pun čeljadi, procesija… Puno je elemenata koji ovu našu Festu čine toliko jedinstvenom. Svima vama želim zahvaliti što svatko na svoj način prati i podržava napore ove gradske uprave da Dubrovnik pretvori u grad skrojen po mjeri svojih građana. Grad u kojem njegovi građani mogu ostvariti svoje pune potencijale, ali i grad koji svim posjetiteljima osigurava najbolje iskustvo boravka u njemu. Nastavit ćemo odlučno koračati dalje na tom putu uz zaštitu svetog Vlaha. Neka u nama večeras zato odzvanjaju riječi njegove himne: Čuj, sveti Vlaho naš, molitve glas. Dubrovnik čuvaj svoj, čuvaj sve nas – poručio je gradonačelnik.
Uzvanici su mogli uživati u šporkim makarulima, pečenom rolanom telećem brisketu sa zapečenim krumpirima s parmezanom, s umakom od ružmarina, dubrovačkoj rozati s laticama cvijeća i krafenu.

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Igor Barberić i Ivana Kindl osvojili prvo mjesto, Mihovil Španja srca Hrvatske

Dulist

Plesni studio Lazareti ostvario nove uspjehe na prestižnom natjecanju!

Dulist

FINALE ZVIJEZDE PJEVAJU Podržite Mihija svojim glasom!

Dulist