Aktualno

Kod Mljeta uočen jedan od najinvazivnijih rakova

Kod Mljeta uočen jedan od najinvazivnijih rakova

Ove godine, u uvali Zaglav na jugu otoka Mljeta, uočili smo jednog od najinvazivnijih deseteronožnih rakova – lakonogog raka (Percnon gibbesi). Nalikuje našem račiću šuši (Pachygrapsus marmoratus) od kojeg se razlikuje po boji oklopa; lakonogi rak ima više boja – napisali su iz Akvarija Pula u objavi na Facebooku.

Doseže, kako kažu, veličinu od 3.7 cm, spolnu zrelost dostiže već s duljinom oklopa od 15-16 mm, a ženke inkubiraju jajašca (254 do 32000 jaja) 7-10 mjeseci. Obitava na kamenitim obalama do 2 m dubine, a prirodno je rasprostranjen na obalama Tihog i Atlantskog oceana. Ličinke su doputovale površinskim strujama te je u Sredozemlju prvi put uočen 1999. godine. Raširen je na području Baleara, Sicilije, Sardinije i Antalije u Turskoj gdje se pretpostavlja raširio rekreacijskim vozilima.

Hrani se detritusom, algom Caulerpa cylindracea, malim račićima i mnogočetinašima. Podnosi temperaturu od 16 – 21 °C, ali optimalna temperatura za život mu je od 21 – 26 °C. U Jadranskom moru zauzima stanište raku šuši i grmalju (Eriphia verrucosa).

Izvor: Aquarium Pula

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist