Kultura

Knjižnice obilježavaju 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena

Knjižnice obilježavaju 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena

Povodom obilježavanja 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena, u Čitaonici Narodne knjižnice u ponedjeljak, 13. siječnja 2020., s početkom u 18.30 sati održat će se recital na kojem će nastupiti Adrian Ivičević na violončelu i Miron Konjević na klaviru. Na repertoaru su djela J. S. Bacha i L. van Beethovena.

2020. godina se u svijetu obilježava kao 250. godišnjica rođenja velikog njemačkog skladatelja Ludwiga van Beethovena. Koncert je suorganiziran od strane Dubrovačkih knjižnica. Ulazak je slobodan.

Skladatelj Ludwig van Beethoven rođen je u Bonnu 1770. godine. Njegov otac Johann i djed također su bili glazbenici. Smatra se jednim od najvećih skladatelja u povijesti glazbe. U dobi od sedam godina Ludwig je počeo javno nastupati, a s 13 je postao pomoćni orguljaš u jednoj kapelici u Kolnu. Godine 1787. putuje u Beč gdje se upoznaje s Mozartom, no nakon kratkog boravka ondje mora se vratiti u Bonn zbog majčine smrti. Pet godina poslije vraća se u Beč, jedan od velikih europskih glazbenih centara u to doba i u njemu ostaje do kraja života. Bečani su Beethovena smatrali čudakom zbog nemarnog izgleda, razbarušene crne kose i zbog toga što je živio po vlastitim pravilima. Potkraj 1790. Beethoven shvaća da postupno gubi sluh. Tada počinje najveća kriza u njegovu životu. No upravo u tom razdoblju njemački genij piše svoja najbolja djela, u kojima pokazuje radost i emocije, ali i svoju bol. Beethoven je tada skladao svoju najpopularniju simfoniju, Simfoniju br. 5, kao i najpoznatiju operu Fidelio. Do 1820. godine potpuno je izgubio sluh. Nije se više pojavljivao u javnosti te je većinu vremena provodio u osami, pišući glazbu. Pri kraju života, a umro je 1827. u 56 godini, napisao je slavnu i posljednju Simfoniju br. 9, koja je doživjela golem uspjeh, no Beethoven je više nije mogao čuti. U završnome IV. stavku simfonije, četvero solista i zbor pjevaju “Odu radosti” za koju je riječi napisao Friedrich Schiller. U Devetu simfoniju utkane su temeljne misli Beethovenova revolucionarnog duha, sloboda i jednakost. “Oda radosti” danas je službena himna Europske Unije.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist