Kultura

KNEŽEV DVOR Središnja izložba Dubrovačkih muzeja ‘Gunduliću u spomen’

knezev dvor

U povodu 130. obljetnice podizanja spomenika hrvatskom pjesniku Ivanu Gunduliću, Dubrovački muzeji u ponedjeljak, 26. lipnja 2023. godine s početkom u 20 i 30 sati organiziraju u Kneževu dvoru otvaranje središnje izložbe ‘Gunduliću u spomen: Proslava otkrivanja spomenika Ivanu Gunduliću u Dubrovniku 1893. godine’ autora Tonka Marunčića.

Na izložbi će biti prikazani originalni srebrni vijenci, svilene vrpce s lovorovih vijenaca koji su bili položeni na Gundulićev spomenik tijekom trodnevne proslave koju su, povodom njegovog podizanja od 25. do 27. lipnja 1893. godine, organizirali Odbor za podignuće Gundulićeva spomenika i dubrovačka općina. Također, bit će izložene i originalne fotografije s proslave, dva originalna reljefa Ivana Rendića, spomen – medalje, razglednice, plakati, dokumenti te brzojavi s čestitkama.

Složeni nacionalno-politički odnosi na dubrovačkom području jasno su se istaknuli na trodnevnoj proslavi podizanja spomenika kojeg je izradio kipar Ivan Rendić. Odbor za podignuće Gundulićeva spomenika nastojao je proslavi dati dubrovački i južnoslavenski značaj kako bi se zaobišla njena nacionalna dimenzija i potvrdila ideja o srpskoj pripadnosti Dubrovnika. No, ona je prerasla u hrvatsko nacionalno slavlje jer su dubrovački narodnjaci i pravaši te drugi hrvatski građani i društva koji su došli u Dubrovnik s hrvatskim trobojnicama, pjevajući domoljubne pjesme te izvikujući političke pokliče, proslavi dali hrvatski predznak. Sve čitanije hrvatske novine opširno su izvještavale o uspješnoj kulturnoj i nacionalno-političkoj misiji proslave podizanja spomenika Ivanu Gunduliću, a široj je javnosti poslana poruka o hrvatskoj pripadnosti Dubrovnika.

Obilježavanje 130. obljetnice podizanja Gundulićeva spomenika započet će u nedjelju, 25. lipnja 2023. u 12 sati u Kneževu dvoru tematski koncipiranim glazbenim programom ‘Proslava u Dvoru’ kojeg će izvesti pijanistica Ivana Jelača i klarinetist Sebastijan Sarapa, uz vodstvo koje donosi svojevrsnu rekonstrukciju teatarske zabave posvećene Gundulićevu životu i djelu organizirane za uzvanike proslave u Bondinom teatru 25. lipnja 1893. godine. Nakon muzičke izvedbe, tada su izvedene predstava ‘Sijelo kod Dubrovačkog kneza na koncu XVIII. vijeka’ te pjesma u prozi ‘Gundulićev san’. Ulaz je slobodan.

Gundulic Plakat Dubrovacki muzeji
Foto: Dubrovački muzeji 

Pročitajte još

Prvi ovoljetni festivalski nastup Linđa u Parku Gradac

Dulist

ĐIR PO HRVATSKOJ S ANOM MLJEĆKOM Blatsko kulturno ljeto – Korčula!

Dulist

Lopudski portreti Mare Bratoš večeras u Sponzi

Dulist