Kultura

KNEŽEV DVOR Glazbena poslastica Monike Leskovar i Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra i proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar nastupiti će u atriju Kneževa dvora u utorak 20. lipnja i ujedno zaključiti ciklus Dubrovačko glazbeno proljeće.

Na programu koncerta je Gudački kvintet u C duru, posljednje komorno djelo Franza Schuberta. Nastalo je nekoliko tjedana prije skladateljeve smrti, a smatra se jednim od najvažnijih komornih djela ikad. Koncert će započeti u 21 sat.

Gudački kvartet čine članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra i ujedno vođe svojih dionica u orkestru: Đana Kahriman, violina; Iva Vukić, violina, Šimun Končić, viola i Mihaela Martinović, violončelo.

Violončelistica Monika Leskovar skrenula je na sebe pozornost javnosti 1995. godine kada je u trinaestoj godini postala najmlađom pobjednicom Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu. Najprije polaznica Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu kod prof. Dobrile Berković Magdalenić, zatim učenica Valtera Dešpalja, diplomirala je i završila poslijediplomski studij na Glazbenoj akademiji Hanns Eisler u Berlinu u razredu prof. Davida Geringasa, gdje je 2006. preuzela mjesto njegova asistenta. Usavršavala se na majstorskim tečajevima Mstislava Rostropoviča i Bernarda Greenhousea. Pobjednica je mnogih međunarodnih natjecanja. Koncertirala je u Japanu, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Novom Zelandu te Australiji, surađivala s dirigentima poput Valerija Gergijeva, Thomasa Hengelbrocka, Krzysztofa Pendereckog. Od 2012. godine profesorica je na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu, a od 2017. docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist