Grad

KLGB SRĐ JE GRAD ‘Tko će zaštititi Vrtlar od propasti?’

Vrtlar Dubrovnik

KLGB Srđ je Grad uputio je priopćenje za medije vezano za događanja u gradskoj tvrtki Vrtlar. Ovom su prigodom javno uputili i pitanja direktorici Vrtlara Ani Matušić.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

– Iz odnosa gradske vlasti prema društvima u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Grada Dubrovnika, napose onima koja raspolažu vrijednim nekretninama, možemo sa žaljenjem zaključiti da „privatizaciji na hrvatski način“ izgleda nema kraja. Poznati scenarij financijskog uništavanja tvrtke, u kojem se ugrožavaju i sudbine njezinih zaposlenika, kako bi se nekretnine mogle podijeliti stranačkim prijateljima ili “ortacima”, u ovom se trenutku odvija u Vrtlaru.

Podsjetimo li se 2010. godine, kad je gradonačelnik Andro Vlahušić planirao nekretnine u vlasništvu Vrtlara prenijeti na „zdravu“ tvrtku (koju je trebalo za tu priliku osnovati), i kada je predlagao da će tzv. restruktuiranjem dio djelatnika prijeći u novu tvrtku, a dio ostati u staroj, u tzv. „nezdravom“ dijelu, vidimo da se na tom projektu i dalje sustavno radi. Dokaz da se ne radi o trenutnom, već o sustavnom uništavanju Vrtlara leži u činjenici da se i tada tvrdilo da će djelatnosti izrade vijenaca prijeći u pogrebno poduzeće „Boninovo“. U međuvremenu se Vrtlar financijski iscrpljuje lošom poslovnom politikom, a među zaposlenike se unosi nemir i neizvjesnost.

U obračunavanju s političkim protivnicima gradonačelnik Dubrovnika odavno je prešao granicu dobrog ukusa. Međutim, Vlahušićev nastup na sjednici GV-a od 5. srpnja, kada je s omalovažavanjem govorio o zaposlenicima Vrtlara, napose o našim sugrađanima s poteškoćama koji su u Vrtlaru pronašli radno mjesto na kojem ih se poštuje i koje im daje osjećaj samopoštovanja, nepopravljiva je mrlja i šamar humanoj i političkoj tradiciji ovoga Grada.

Razmislimo: ukoliko gradonačelnik ne preže udariti po najosjetljivijoj socijalnoj skupini naših sugrađana, kakvim se sve sredstvima služi ne bi li prikazao tvrtku Vrtlar. d.o.o. kao gubitaša vrijednog otpisa?

Vrtlar, zapravo, nije gubitaš. Vrtlar je ugledna tvrtka koja ima veliku tradiciju i veliko iskustvo, tvrtka za koju mi vjerujemo da može i dalje kvalitetno obavljati svoje zadaće na zadovoljstvo nas građana.

Upravo zbog toga, i ovako javno, KLGB Srđ je Grad postavlja otvorena pitanja direktorici Vrtlara gđi. Ani Matušić:

1.) Zašto Uprava tvrtke uporno propušta aktivno sudjelovati u poslovima koji donese dobit, pa se takvi profitabilni poslovi, koji su inače u opsegu radova Vrtlara, gotovo redovno daju na izvođenje drugim privatnim tvrtkama (npr. Hortingu)?

2.) Zašto Uprava podržava izdvajanje radionice vijenaca iz Vrtlara, ako je to poslovna jedinica koja djeluje s dobiti i omogućuje tekuće poslovanje i urednu isplatu plaća?

3.) Što će učiniti Uprava tvrtke s obzirom na činjenice da Vrtlar od Grada godišnje dobije svega 7 milijuna kuna za svoje djelatnosti, a zna se da je to s obzirom na količinu javnog prostora o kojem Vrtlar skrbi jedan od najmanjih iznosa u RH koje izdvaja neki grad?

4.) Što će Uprava tvrtke učiniti da iznos uplaćen tvrtkama L.T.M. d.o.o. Novaki Bistranski i Horting d.o.o. Dubrovnik za radove na skate parku na Montovjerni i u Parku Luja Šoletića bude isplaćen Vrtlaru iz gradskog proračuna, kako se u javnosti o Vrtlaru ne bi stvarala lažna slika gubitaša?

5.) Što će u konačnici uprava tvrtke učiniti da zaštiti zaposlenike, napose socijalno najosjetljivije skupine naših sugrađana koje Vrtlar zapošljava?

Zabrinjava i zakašnjela reakcija predsjednika Nadzornog odbora tvrtke Vrtlar na sva događanja kojima se ova tvrtka smjerno vodi u propast. Na sve nepravilnosti oko Vrtlara, Nadzorni odbor i svi njegovi članovi, birani po načelu političke poslušnosti i „dogovora“, trebali su reagirati ranije.
Dok na ova pitanja ne dobijemo odgovore, izražavamo krajnju zabrinutost za sudbinu Vrtlara d.o.o.

KLGB Srđ je Grad

Pročitajte još

KINEMATOGRAFI DUBROVNIK Pred nama je zanimljiv i ispunjen tjedan

Dulist

Ibrica Jusić, Boris Njavro, Stana Šćepec o veličini, prijateljstvu, suradnji, ljubavi…

Dulist

DO IZGRADNJE NA ŽARKOVICI Centar za pružanje usluga u zajednici privremeno u prostorima bazena

Dulist