Vaše vijesti

KLAUSTAR MALE BRAĆE Fra Stipe Nosić o odljevima fragmenata u gliptoteci HAZU-a

U gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, kao dio Zbirke sadrenih odljeva fragmenata hrvatske kulturne baštine od 9. do 15. stoljeća, pod inventarnim brojevima HZ-511 i HZ-512 nalaze se sadreni odljevi dvaju heksafora klaustra u naravnoj veličini. Ipak, te kopije nisu položajem i smještajem vjerne originalima. Kapiteli su u toj postavi kombinirani. Deset kapitela koji su tu, izabrani su i kopirani s intencijom da otprilike predoče raznolikost, umjetnički izraz i bogatstvo onoga što je prikazano na šezdeset kapitela klaustra. Desna heksafora u gliptoteci odgovara onoj četvrtoj u klaustru s kapitelima 16, 17, 18, i 19, a na mjesto kapitela 20 stavljen je kapitel koji inače stoji na poziciji 48.

blank

Lijeva heksafora u gliptoteci kombinirana je pak kapitelima koji međusobno nisu povezani. Na toj instalaciji su kopije kapitela 2, 38, 33, 47 i 54. U sredini izložbenog prostora koji je dobiven od dvije tako kombinirane heksafore, uz odljeve poznatih brončanih figura s dubrovačkog sata, Mara i Bara, postavljen je i sadreni odljev rozete 9, koja tamo ima inventarni broj HZ-653. U gliptoteci, uz neke druge ovdašnje odljeve umjetničkih figura, pod brojem HZ-654, je i sadreni odljev kamenog kipa Gospe s Isusom u naručju. Originalni kip koji je sada u muzeju stare ljekarne, rad je Petra Martinova iz Milana s početka 15. stoljeća, a jamačno je izvorno bio na vrhu fontane u klaustru.
Fra Stipe Nosić

 

Pročitajte još

TREBA VAŠU POMOĆ! Ivana vodi bitku s opakom bolešću i želi proslaviti prvi rođendan svog sina

Dulist

‘TATA JE TATA’: ‘Teško je opisati povezanost s tim ljudima. Teško nam se iščupati iz Banovine’

Dulist

KONAVLJANI NEGODUJU ‘Zidom su nam prepriječili put za Prahivac koji koristimo preko 60 godina’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija