Aktualno

Kanalizacijski sustav pred kolapsom

Kanalizacijski sustav pred kolapsom

Kanalizacija u povijesnoj jezgri Dubrovnika samo je djelomično u funkciji. Radi se o kanalizacijskoj mreži, koja je spomenik nulte kategorije zbog čega zahtjeva i poseban tretman prilikom održavanja.

Budući je sustav kanalizacije u Gradu izrađen kao mješoviti, prilikom manjih oborina dolazi i do izbijanja vode iz kanalizacije, te do poplava na gradskim ulicama. Do takvih neprilika dolazi zbog začepljenosti kanala raznim materijalom i šutom odbačenim tijekom raznih sanacija i obnova. Stoga smo za ovaj broj duLista na tu temu, ali i o mogućem načinu sanacije stare dubrovačke kanalizacije, porazgovarali sa direktorom Vodovoda Perom Miškovićem.

– Glavni problem je centralni kanal koji je samo djelomično u funkciji. On je zapunjen i začepljen od 60 do 80 posto. Radi se o mješovitom kanalu, i za kanalizaciju i za oborinsku odvodnju. To je specifični zidani kanal, dimenzija 180 puta 180, za koji ne postoji metoda čišćenja. Danas se svi sustavi kanalizacije grade putem cjevovoda jer pravila iz hidraulike i hidrodinamike govore da se kvalitetno tečenje i brzina, otjecanje i izbjegavanje taloženja, idealno postižu u cijevi, dok u samom kanalu uvijek dolazi do taloženja – priča uvodno Pero Mišković i dodaje kako se čak razmišljalo o ugradnji cijevi kroz kanal, no tu ideju nisu podržali konzervatori. 
 
Snimanje stanja i postavljanje dijagnoze
 
– Razgovori su stali na pola puta, možda nije bilo dovoljno upornosti, ali ni novaca za ići u jedan takav projekt – napominje Mišković. Prije nekoliko godina na dijelu od Ribarnice do Orlandova stupa kanal je očišćen i rekonstruiran.

– Kod Velikog mula napravljena je nova crpna stanica Stari grad koja dobro funkcionira, a imamo i crpnu stanicu Ploče ispod gimnazije. Od Orlandova stupa do izlaska u more promijenjen je profil kanala i stavljene su nove najkvalitetnije polietilenske cijevi. I time je na tom dijelu problem riješen – naglašava i dodaje kako je Vodovod tražio pomoć od Hrvatskih voda kako bi se riješio problem začepljenosti glavnog kanalizacijskog kanala u povijesnoj jezgri.

– Sada smo u pregovorima s ekipom koja pokriva projekt Jadran kako bi se ostvarila donacija i kako bi kamerama ušli u kanal i snimili stanje. Nakon toga bi se išlo na odabir adekvatne tehnologije čišćenja. Postoje dubinske tehnike čišćenja, na jednom mjestu otvorio bi se Stradun, ukopao jedan šaht i posebnim robotima izvršilo čišćenje. To je jedna od stvari o kojoj razgovaramo i pregovaramo kako bi se što hitnije napravile. Kod ovakvih stvari ispiranje vodom ne pomaže, jer je riječ o stvrdnutom materijalu poput betona. Očekujemo odgovore iz Zagreba, a možda i iz Bruxellesa ili New Yorka, ovisno o tome hoćemo li moći dobiti donaciju Svjetske banke – ističe Pero Mišković i napominje kako još uvijek ne postoji projekt za rekonstrukciju stare kanalizacije.

Tko sve doprinosi lošem stanju i zašto još uvijek ne postoji projekt čišćenja glavnog kanala pročitajte u novom broju tjednika duList koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist