Vaše vijesti

Kanalizacijski sustav na Solitudu

Solitudo šetnica i radovi

Dočekali smo završetak kanalizacijskog sustava na Solitudu uz dio šetnice I.Zajca i plaže  kod lučice Solitudo i pitamo se: ‘Je li to moguće?’ Posebno se tome vesele, siguran sam, stanovnici na Solitudu koje je neopravdano dugo zabavljala umilna muzika pikamera, bagera, kipera, kamiona i drugih alata i strojeva.

Ovaj projekt je trebao biti po ugovoru završen do kraja 2013.godine (za 16 mjeseci), a to  je ostvareno u drugoj polovini šestog mjeseca 2014 godine.

Način rada  i organizacija radova, kao i poštovanje ugovorenih rokova je za priču, a da ne govorimo o nepoznavanju ili nepriznavanju nekoliko zakona: Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o otpadu, Zakona o zaštiti obalnog pojasa, Zakona o zaštiti spomenika kulture uz eventualni pogled na UPU Stambenog naselja Solitudo.

Sve skupa to čini novost koju treba zapisati u anale za studente građevinarstva iz predmeta Geotehničko inženjerstvo. Pproširit će im se vidici na tom području. Konkretno rečeno, za izvođače i podizvođače ovo je bio prezahtjevan zadatak, gdje se izgubilo iskustvo koje su izvođači prema natječaju trebali imati na ovakvinm radovima.

Možda je trebalo u pauzama napornog rada prošetati do gradilišta hotela Dubrovnik President i vidjeti kako se kopaju građevne jame i kanali i u kojem roku pored svega ostalog. Posebno sam pratio radove na obali Solituda na kanalu dužine oko 240 metara sa sa nevelikom jamom za montažu pumpe, što se radilo  sa uređenjem šetnice i plaže oko 12 mjeseci. Radovi koji su slijedili nakon završetka sustava kanalizacije se odnose na  ova uređenja. Iskop koji se nasipao u more pored šetnice je izvađen, ali nije dobro očišćen, pa je vidljiva devastacija morskog dna ostacima zemlje i kamena i bilo bi potrebno nešto temeljitije čišćenje  uz nasipanje šljunka u more uz šetnicu,  što bi bilo i urednije. Trebalo bi unificirati privezišta za privatne brodice, neka su oštećena radovima, a neka se sada rade po sistemu ‘sam svoj majstor’. Po vidljivom slijede još neki detalji uređenja šetnice, kao rasvieta, klupe i ukrasno bilje.

Plaža je izvedena na lučici Solitudo poravnavanjem nasipa sa kojim je ostvarena ova lučica. Nanesena je određena količina šljunka i tako je je stvorena pristojna plaža. Očišćena je i šumica ispod vile Franice, uz  još neka dopunska uređenja tog prostora.

Ali se treba pitati što će biti sa plažom kada se prema UPU Gruž na ovom mjestu, kao i ispred ljetnikovca Ghetaldi-Gundulić, izgradi sportska lučica u doglednoj budućnosti. Nadalje, treba pitati što je sa dijelom šetnice između vile Franice i vile Mladinov gdje je na mnogo mjesta ispucala betonska podloga. Bilo bi potrebno popraviti i neke klupe, a sve ih piturati, redovitije prazniti kante za smeće. Ne bi trebala samo kiša čistiti stazu od zemlje i lišća: prostoru oko šetnice, a posebno prema moru, ne bi škodilo malo grabljanja.

Ne mogu odoljeti da  ne spomenem radi usporedbe opsega radova, pristupa k radu i rokova izvršenja jedan izvanredni građevinski podhvat iz XV. stoljeća iz vremena Dubrovačke republike, koja je ugovorila izgradnju vodovoda od izvorišta na Šumetu do Grada u dužini od 11,7 kilometara (jedanest tisuća sedamsto metara) s graditeljem i inženjerom iz Italije Onofriom de Girodanom della Cava 20. lipnja 1436 godine. Prije ugovaranja Veliko vijeće je izabralo šest stručnih  i iskusnih ljudi, koji su se dokazali na realizaciji javnih radova u graditeljstvu da pripreme investiciju: oni su pregledali teren, utvrdili problematične točke, procijenili troškove, prezentirali  projekt pred vlastima i stvorili uvjet za njegovu realizaciju. Kasnije su tri nazornika nadzirala tijek radova. Nije se radilo u slavonskoj crnici nego u krševitom kamenjaru bez tehničkih sredstava, koje danas imamo,  radilo se ono što kažemo, ‘na ruke’,  moguće uz upotrebu baruta. Svaki dan  je bilo dovršeno oko 30 metara kanala. Kanal je iskopan, podzidan i i obzidan, premazan vodonepropusnom smjesom (vapno i crljenica), s tim da se svako pola milje postavio i protočni depozit (do danas su sačuvana samo tri). Kanal ima u presjeku 45 sa 30 centimetara.

Radovi su u potpunosti završeni 26. listopada 1437. godine. Dakle za usmeno dogovorenih 16 (šesnaest) mjeseci voda je došla u Grad. Kanal je u tolikoj mjeri očuvan da me posebno veseli vijest da će se uz pomoć sredstava EU revitalizirati ovaj stari vodovod, inače je bio korišten još u prošlom stoljeću.Vjerujem da ovaj sustav zaštićen kao izuzetan  povjesni spomenik i zaslužuje našu posebnu pažnju. Što bi nam danas kazao stari meštar Onofrio della Cava kad bi vidio ove suvremene graditelje? Vjerojatno bi se poželio vratiti u srednji vijek. Nadamo se da je barem tehnički dio kanalizacijskog sustava  dobro izveden tako da neće doći do problema kod njegova korištenja.

Marko Tomić

 

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist