Aktualno

Kako zaraditi na Orlandovom stupu?

Povodom Svjetskog dana turizma, danas je u hotelu „Valamar Lacroma Dubrovnik“ održana radionica s popratnom diskusijom, na temu „Valorizacija kulturnih spomenika u turističke svrhe“.

Cilj ove radionice bio je ustanoviti interes za turističkom valorizacijom dubrovačkog Orlandova stupa, koji je jedan od najstarijih spomenika viteza Rolanda u Europi i jedan od simbola društveno-kulturne autentičnosti Dubrovnika.

Turističku valorizaciju kipova viteza Rolanda i iskustva turističke promidžbe na primjeru njemačke Mreže Rolandovih gradova, predstavila je Adriana Kremenjaš- Daničić, predsjednica Europskog doma Dubrovnik, a moderator radionice bio je radijski novinar Slobodan Vlašić, dok je pjesme čitao spiker Sebastijan Vukosavić.

Inače, Europski dom Dubrovnik pokrenuo je 2009. godine inicijativu za tiskanje knjige o dubrovačkom Orlandovu stupu u Dubrovniku. U međuvremenu, inicijativa je prerasla u multimedijalni projekt Orlandovi europski putovi. Cilj mu je ukazati na zajedničke korijene ujedinjene Europe, čiji počeci sežu u razdoblje vladavine Karla Velikoga u 8. stoljeću. Roland, jedan od najvjernijih viteza Karla Velikoga, postao je simbol pravde, nezavisnosti i slobode. Od 14. stoljeća njegov kameni ili drveni kip krasi središte  mnogih europskih gradova. Jedan od najljepših kipova je u Dubrovniku, gdje je kao i u Italiji, vitezovo ime promijenjeno u Orlando.

Ovom prigodom prezentirani su i filmovi o Rolandu odnosno Orlandu, među kojima je i „The song of Roland“ snimljen za studente Sveučilišta u Coloradu.

Organizatori su HGK, Županijska komora Dubrovnik i Europski dom Dubrovnik.

Pročitajte još

ODLIČNO! KUD ‘Stjepan Radić’ organizira učenje konavoske zdravice za djecu

Dulist

DO KRAJA LISTOPADA British Airways povezuje Heathrow i Dubrovnik 11 puta tjedno!

Dulist

Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina za vikend u Lazaretima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija