Aktualno

KAD PIJEŠ, ONDA VOZI? Nova pravila za vozače zgrozila stručnjake i javnost

KAD PIJEŠ, ONDA VOZI? Nova pravila za vozače zgrozila stručnjake i javnost

Stižu nova pravila za vozače. U fokusu su mladi koji bi prema prijedlogu Europskog parlamenta mogli voziti pod utjecajem alkohola. Vozačke dozvole trajale bi 15 godina, a prijedlog je da ih imamo na svojim pametnim telefonima, javlja Nova TV.

Umjesto nulte tolerancije, stižu nova pravila za mlade vozače.

-Kada piješ, onda vozi. O čemu govorim? Pa o tome da je jučer nažalost izglasano da mladi ljudi sa 17 godina mogu početi upravljati vozilima kategorije B, bez obzira na broj konjskih snaga i čak do 0,2 promila alkohola, što mislim da je nedopustivo – kaže Valter Flego iz Odbora EP-a za promet i turizam.

I budući profesionalni vozači u tome vide veliki problem.

-Apsolutno ne s obzirom na činjenicu koliko se već sada događa prometnih nesreća na prometnicama – rekao je Nikola Mašić iz Strojarske i prometne škole Varaždin.

Ceste Europske unije godišnje odnesu više od 20 tisuća života.

-Hrvatska je na trećem mjestu po broju stradalih u prometnim nesrećama u Europskoj uniji. Smatram da se šalje loša poruka ako kažemo da je dopušteno u krvi imati 0,2 promila alkohola – otkrila je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Rok trajanja vozačke dozvole također se mijenja, vrijedila bi 15 godina.

-Trenutačno je kod nas deset, ali bi to onda trebalo obavit da se prvo obavi liječnički pregled, a onda produžuje vozačka – poručuje Siniša Pšeničnik, stručni voditelj i predavač u auto školi.

Zagovara se i digitalizacija naših dokumenata.

-Ideja je da u biti vozačku dozvolu da se omogući jedan zakonski okvir gdje ćemo mi moći vozačke dozvole u fizičkom obliku dodati u taj wallet koji imamo na telefonu instaliran – rekla je Kristina Leko Kuštrak iz IT sektora u AKD-u.

O svim prijedlozima raspravljat će novoizabrani parlamentarci kad zasjednu na svoje funkcije.

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist