Aktualno

Josipović: Skupite hrabrost i progovorite!

Josipović: Skupite hrabrost i progovorite!

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Nažalost, najveći broj nasilja ostaje neregistriran, jer žene nerado prijavljuju nasilnike.

No, zabrinjavajući je podatak kako je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Stoga je, u spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković, Hrvatski sabor proglasio 2004. godine, na prijedlog Vlade, taj dan Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Tim je povodom poruku uputio i predsjednik RH Ivo Josipović.

– Ove godine navršava se tužna, trinaesta obljetnica od brutalnog ubojstva triju žena na Općinskom sudu u Zagrebu. Tijekom sudskog ročišta ubijene su sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i Gordana Oraškić, čija je brakorazvodna parnica bila u tijeku i čiji je suprug počinio taj strašan zločin.
Na žalost, moralo se dogoditi teško ubojstvo da Republika Hrvatska proglasi Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koje je duboko ukorijenjeno ne samo u hrvatskom društvu, već i u cijelom svijetu.

U posljednjem je desetljeću stradalo više od tri stotine žena, čiji su ubojice bili bračni partneri, supruzi, sinovi ili članovi obitelji. U manjoj mjeri, žrtve su i muškarci, ni o tome ne treba šutjeti.
Unatoč pozitivnim zakonskim promjenama i strategijama za suzbijanje nasilja u obitelji, broj žrtava obiteljskog nasilja se ne smanjuje. Samo u prvoj polovici ove godine ubijeno je sedam žena i evidentirano šest pokušaja ubojstava.

Svakodnevno mi se obraćaju ženske udruge, ali i žrtve nasilja, i duboko sam svjestan činjenice da u provedbi donesenih zakona ima mnogo problema. Osobito su traumatična suočavanja žrtve i nasilnika tijekom sudskih postupaka. O toj činjenici uvijek treba voditi računa i primijeniti postupovna pravila koja takve slučajeve izbjegavaju ili olakšavaju. Isto tako, uvijek kada je to potrebno, valja primijeniti mjere zaštite žrtava, posebno udaljenjem nasilnika iz zajedničkog doma i korištenjem drugih preventivnih mjera.

Posebno je važno da državna tijela, uz suradnju nevladinih organizacija, koordinirano rade na prevenciji nasilja. Kroz obrazovni sustav potrebno je graditi svijest o neprihvatljivosti nasilnog ponašanja. Te aktivnosti treba usmjeriti prema mladim generacijama, posebno mladim muškarcima. Zbog toga sam se i osobno pridružio Mreži muških lidera svijeta u borbi protiv nasilja nad ženama koju je 2009. pokrenuo Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Ban Ki moon.

I dalje veliki broj žena ne prijavljuje nasilnika. Mnoge se za taj korak odlučuju tek nakon višegodišnjeg nasilja i patnje. Stoga, i kao suprug i otac, posebno poručujem mladim ženama koje tek stupaju u veze ili brakove: Nikada nemojte trpjeti niti jedan oblik nasilja i nikada nemojte šutjeti o tome. Skupite hrabrost i progovorite – ne samo zbog sebe, nego i zbog svojih kćeri ili prijateljica kojima se već sutra može dogoditi isto.

Snažno ću se zalagati da sve nadležne institucije dosljedno primjenjuju zakone i pruže pomoć i zaštitu svim ženama žrtvama nasilja, kao i da svi nasilnici budu primjereno kažnjeni – poruka je Iva Josipovića uoči sutrašnjeg dana. 

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist