Sport

Još jedno epsko finale, Jug i Mladost u Rijeci

Još jedno epsko finale, Jug i Mladost u Rijeci

Još jedno epsko finale! To je ono što je moguće za očekivati od današnjeg finala 29. Hrvatskog kupa u Rijeci. Netko će reći da pretjerujemo, ali…

– Mi smo, ova dva kluba, u zadnje vrijeme gotovo pa naviknuli našu javnost, sve poklonike vaterpola da barem jednom godišnje odigramo jednu epsku utakmicu. Pa, nek’ takva bude i ova pred nama.

Tako je to po okončanju polufinalnog dana u Rijeci utvrdio za hvs.hr trener Juga Adriatic osiguranja, Vjekoslav Kobešćak. Uistinu, nerijetko su utakmice Dubrovčana i Zagrepčana ostavljale bez daha sve poklonike ovog sporta u nas. Uostalom, i ne samo u Hrvatskoj jer oni kojima je vaterpolo blizak, teško da su ‘preskakali’ utakmice jugaša i mladostaša. Utakmice u kojima se pjenilo u bazenu, utakmice se rješavale ili u ruletu peteraca ili s nesvakidašnje visokim pobjedama jedne ili druge momčadi. Nema razloga ne vjerovati da tako neće biti i ove nedjelje na Kantridi. Dvije momčadi koje su u velikoj formi, s još većim zvijezdama (Bušlje, Fatović, J. Vrlić, Papanastasiou, Bukić, Popadić…), koje imaju vrlo dobar ili pak i sjajan omjer u dosadašnjem dijelu sezone. Ujedno, dva sastava koja zadnje tri godine suvereno vladaju hrvatskim bazenima. Prijašnje dvije sezone sva su domaća finala (Prvenstvo, Kup Hrvatske i Regionalna liga) igrali upravo Mladost i Jug. Tu su praksu sada samo proširili, produljili i na ovu sezonu. Najbolji igrači Hrvatske, Rusije, Grčke, Rumunjske, pa i SAD, svi su se oni koncentrirali u taborima koje umješno vode treneri Zoran Bajić i Vjekoslav Kobešćak.

– Koliko smo jaki, koliko smo dobri, to će sad pokazati finale – veli Zoran Bajić, trener Mladosti.

Dubrovčani su u nekim prijašnjim utakmicama tzv. M-zonom u obrani znali raditi probleme Zagrepčanima.

– Takva vrst obrane je relativna stvar, kada govorimo o načinu rješavanja. Mi smo s takvom obranom susreli protiv Primorja, pa smo pronašli rješenje. Jadran je u nekom trenutku to igrao protiv Juga i napravio jugašima problem. Zato velim da je to relativno. Treba imati sustav igre, razvući to i rješavati ako je moguće vanjskim šutom ili proplivavanjem. No, protiv takve obrane problema znaju imati i neke vrhunske reprezentacije. Mi smo u svakom slučaju spremni i na to.

Jesu li moguća ikakva taktička iznenađenja u utakmicama Mladosti i Juga?

– Nema nepoznanica, zato… teško. Mi moramo osnovno biti dovoljno duboki i široki. Igru temeljimo na našim centrima i moramo biti spremni na Jugov agresivan i visoki presing, nakon kojeg odlaze u zonu M. Centri se moraju ‘nuditi’, a vanjska linija mora biti dinamična, pokretljiva. To je jasno neki ideal. Morat ćemo se mučiti za svaki gol, ali isto kao i oni. To su finala – veli trener Bajić.

Mladost ipak ima otegotnu okolnost jer u svojim redovima nema braniča Mislava Vrlića koji je zbog upale ostao u Zagrebu.

Momčad Juga Adriatic osiguranja se u finale plasirala otprilike sat vremena prije Mladosti, no dojma smo i da su se ipak nešto malo više morali za to pomučiti.

– Mi smo imali teškog suparnika. Jadran je pružio vrlo dobru igru, nagnao nas na veći napor, ali to smo unaprijed znali i na to smo bili pripravni – govori u najavi finala Kupa za hvs.hr Vjekoslav Kobešćak, trener Juga AO.

Jadran je, doduše iz drugih razloga u polufinalu donekle malo iznenadio igrom bez centra u početnom dijelu utakmice. Je li moguće ikakvo iznenađenje očekivati od Mladosti?

– Budući da se jako dobro poznaju ovi igrači i pojedinačno, pa i momčadski, malo teško. No, ja vidim Mladost koja ima dosta još skrivenih snaga. To je odlična momčad, u dobroj su formi, prije tjedan dana su onaj turnir Regionalne lige u Beogradu suvereno prošli. Imaju puno vrhunskih igrača, te bi ja njima čak dao i ulogu laganog favorita.

Jugova momčad međutim ima u zadnje vrijeme vrlo dobar omjer s Mladosti. Posljednje 4 utakmice jugaši su pobijedili; tri finalna susreta Prvenstva Hrvatske prošle sezone i jednu prvenstvenu pobjedu iz ove sezone.

– Da, ali od te četiri pobjede, dvije su bile petercima, dakle bio je egal. Ona jedna sa 16 golova razlike… to se događa jednom u životu, to se neće ponoviti sada. Dakle, bit će mislim vrlo izjednačena utakmica i nju prognozirati je vrlo, vrlo teško – za kraj će trener jugaša, Vjeko Kobešćak.

Finalna utakmica Hrvatskog kupa, Mladost – Jug AO počinje u nedjelju, 24. siječnja s početkom u 17.30 sati i uz prijenos na HTV 2.

Finale Kupa kroz brojke

25 – puta je Jug igrao finale (računajući današnju utakmicu)

20 – puta je Mladost igrala finale (računajući današnju utakmicu)

14 – naslova pobjednika Kupa ima dubrovački Jug

10 – puta su dosad finale Kupa izgubili i Jug i Mladost

9 – naslova pobjednika Kupa ima zagrebačka Mladost

Posljednjih 5 finala Kupa Mladosti i Juga

2009. ZADAR: Jug – Mladost 16:8

2011. ZADAR: Mladost – Jug 15:7

2016. SLAVONSKI BROD: Jug – Mladost 14:6

2018. DUBROVNIK: Jug – Mladost 8:7

2019. SPLIT: Mladost – Jug 16:12

Pročitajte još

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist

NAPETA UTAKMICA U BEOGRADU Jugaši pobijedili Crvenu Zvezdu

Dulist

45 OSVOJENIH MEDALJA Gradonačelnik primio Taekwondo klub Shark

Dulist