Aktualno

Jevtušenko zbog Mljeta gubi strpljenje

Jevtušenko zbog Mljeta gubi strpljenje

Mljetska investicija ruskog milijardera Vladimira Jevtušenka, koji je ujedno i prijatelj Vladimira Putina, čeka već sedam godina dogovor općine i države.

Općina i država se, naime, ne mogu dogovoriti čija su zemljišta koja je općina ruskom milijarderu već prodala kao svoja, a dok se zavrzlama, koja je završila na sudu, ne riješi Jevtušenkova investicija stoji.

– U Hrvatsku smo došli u dobroj vjeri i sve što radimo u skladu je s najboljom poslovnom praksom i zakonima. Prije kupnje zemljišta u zemljišnim smo knjigama provjerili vlasništvo i ono je bilo uredno – općina Mljet bila je upisana kao vlasnik. Problem je nastao nakon što smo uplatili novac i htjeli se kao novi vlasnik upisati u vlasništvo.

Otad nam je zbog spora između općine Mljet i Hrvatske blokiran novac, a ne možemo se ni upisati kao vlasnik zemljišta. Strpljenja imamo sve manje, međutim, čini nam se kako je nova vlada predana privlačenju investicija i poboljšanju investicijske klime u zemlji. Pozivamo ih da pokažu tu predanost i poduzmu žurne korake koji bi mogli razriješiti ovu situaciju – izjavio je u razgovoru za Večernji list Jevtušenkov savjetnik Emil Wirtz, viši savjetnik u njegovoj tvrtki Sistemi

Na pitanje misli li da je sve zaustavljeno isključivo zbog pravnih pitanja ili je ulogu odigrala i politika odgovara kako „je svakako nedostajalo usklađenosti između države i lokalnih vlasti, koje su mogle razriješiti ovu situaciju ili čak spriječiti da do nje uopće i dođe.“

– Međutim, mi ovdje ne tražimo nekoga koga bismo okrivili za sve, već jednostavno želimo da se ovaj problem riješi što prije. Trenutačno razgovaramo s novom vladom i očekujemo da ćemo vidjeti konkretne i brze korake koji vode prema razrješenju situacije. Do sada smo ovdje u Hrvatskoj pretrpjeli znatne gubitke.

Riječ je o 5,3 milijuna eura koji su nam blokirani već sedam godina, ali i 1,5 milijuna eura ostalih troškova koje smo imali u razvoju projekta, pravnoj pomoći, troškova ureda, plaća, poreza i slično. To ne uključuje izgubljenu dobit koju bismo ostvarili da nam je dopušteno početi realizirati projekt.

Istovremeno su i država i lokalna zajednica izgubile mnogo budući da zbog blokade projekta nismo mogli stalno zaposliti 150 ljudi, kako je bilo predviđeno, ali i još nekoliko stotina na gradnji projekta – izjavio je za Večernji, među ostalim, Wirtz.

Cijeli razgovor pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist