DuList IN

Jeste pročitali koju knjigu ovo ljeto? Evo preporuka Maje Milošević i Vesne Čelebić!

plaza i knjiga 1

Idealno ljetno popodne za nekoga tko voli čitati je neka stijena na osami, hladovina od borovine, šum mora, crvčci u pozadini i dobra knjiga. Osim što nije lako od gužve ‘uhvatiti’ taj skroviti kutak uz more, ako radite i to još u turizmu zasigurno teško nalazite i vremena. A kad ga nađete doživljaj itekako može pokvariti loše odabrana knjiga. E tu smo mi da vam pomognemo. Naime, za preporuke smo pitali dvije žene koje puno čitaju i izbacuju preporuke ko’ iz rukava; profesoricu hrvatskog jezika Maju Milošević i prevoditeljicu i spisateljicu, ujedno turističku vodičicu Vesnu Čelebić. Ona je u veljači ove godine objavila i svoju prvu zbirku pjesama ‘TOČKA za UPITNIK’ koju mi svakako dodajemo u preporuke za pročitati.

maja za portal

‘Rezerva’ princa Harry-a, ljubić ‘Sva moja ljeta’, ‘Zgodne djevojke’…

-Moj ljetni ritual za čitanje je: balkon u hladovini, hladna voda i hladna dinja nadohvat ruke, knjiga koja će mi zaokupiti pozornost i samoća. Nikakve obveze, nikakve gnjavaže – otkrila nam je Maja koja najviše čita upravo ljeti i to, osim na balkonu, na kupanju. U svojoj lokrumskoj oazi.

-Ovisno o tome na kojoj ste razini i što je za vas teška, a što laka literatura, zbog radoznalosti, trača i općeg poznavanja situacije u britanskoj kraljevskoj kući, preporučam čitanje ‘Rezerve’ koju je napisao princ Harry. Dobro, možda ne baš on, ali recimo da jest. Nije on neki pisac, nije to neka priča, nije to neko djelo za pamćenje, ali će vam pružiti ugodnu razonodu tijekom ovih ludih vrućina. Osim toga, vjerujem da vas svakako zanima ono malo neispričanih priča iz dvorskih hodnika kojih se novinari nisu imali priliku dočepati. Ako volite ljubiće na višoj razini od one u trafici, toplo preporučam ‘Sva moja ljeta’ Carley Fortune. Priča, naravno, sretno završava, ali nije ona totalna ljiga na koju ste navikli čitajući romane od 2 eura. Volite li dodir tajnovitosti i malu mjeru napetosti, obvezno pročitajte ‘Zgodne djevojke’ Karin Slaughter. Jedan je to od onih romana koji ne možete ispustiti iz ruku nakon što ga se dohvatite. Volite li moderne romane, moderne tematike i malo otkačenog pristupa temi, koji me nije oduševio pričom, ali jest temom o videoigricama, bacite oko na ‘Sutra, sutra i sutra’ autorice Gabrielle Zevin. Malo ćete se zabaviti, malo zamisliti na temu vječne priče ‘kamo ide ovaj svijet’, malo ćete poželjeti da i vi znate ovo što znaju mladi ljudi, ali sve u svemu, brzo će vam proći vrijeme – preporučuje profesorica.

vesna za portal

‘Rupa’, ‘Knjiga o jugu’, ‘Strah od kupina’…

-‘Rupa’ Ivane Bodrozić izvrstan je politički triler koji plete priču o hrvatskoj post tranzicijskoj stvarnosti pa se pojedini likovi i situacije lako prepoznaju iz vijesti. Nisam je mogla ispustiti iz ruku sve dok se početak i kraj nisu spojili, a meni postalo jasno s kojom je brilijantnom vještinom spisateljica isplela tu priču. ‘Knjiga o jugu’ Jurice Pavičića je doslovno udžbenik za svakoga tko živi u Dalmaciji ili Hrvatskoj, koji kroz niz kratkih priča podsjeća na to kako se život ovdje mijenjao i promijenio ponajviše kroz prošlo stoljeće. Fantastična knjiga, zaista. ‘Ljepši kraj’ Bekima Serjanovića nešto je toliko sirovo i blisko u načinu na koji Bekim secira svoju stvarnost, a pri tom opisujući život u Bosni i Hercegovini i Norveškoj. Ništa ne zadržava za sebe, a to ogoljavanje te uvuče tako duboko u tu priču da skupa s junakom sve opet proživljavaš. I naravno ‘Strah od kupina’ Danijele Crljen. To je knjiga-poezija koju moraš uzeti samo onda kad imaš dovoljno vremena da je ne ispuštaš iz ruku dok ne završiš – Vesnine su preporuke.

Foto: Privatni albumi

 

Pročitajte još

Vlasnici apartmana – imamo super novosti za vas!

Dulist

‘ULICAMA NAŠEG GRADA’ Bogat zabavni i glazbeni program i ovog tjedna

Dulist

DRUGO MJESTO U SHOWU ‘ELITA’ Aneli Ahmić osvojila 50 tisuća eura

Dulist