DuList IN

Jelena Feregja oslikava drvena jaja tradicionalnim motivima. To su prava mala remek djela

Sasvim slučajno smo naišli na njenu stranicu na društvenim mre­žama i ostali iznenađeni raznim kre­ativnim radovima. Jelena Feregja, Konavoka s dugogodišnjom adresom u Mokošici, već dulje vrijeme ručno oslikava igračke i ukrase od drva. Uoči Uskrsa, odlučila se upustiti u oslikava­nje jaja, od istog prirodnog materijala, s motivima našeg kraja.

— Možete primijetiti da dominira konavoski motivi jer je to nešto što je u meni – reći će Feregja dok nam poka­zuje okruglu staklenu vazu ispunjenu drvenim jajima. Svako od njih sadrži dva motiva.

— Primjerice, na ovom jaju s jedne strane imamo svadbene naušnice vrenčine, a s druge verižice. Pa imamo jaje s kombinacijom zimske i ljetne nošnje. Razne su kombinacije motiva, ali i boja podloga – ističe Feregja. Na jednom od jaja ugledali smo i zanimljiv prikaz svadbe, odnosno mladenke i mladoženje, dok se u pozadini nalazi prepoznatljiv konavoski pejzaž – more, nebo, zemlja i čempresi.

Sv. Vlaho
Osim tradicionalnih elemenata iz konavoskog područja, tu su i jaja s motivima župskog te primorskog kraja.
— Pošto mi je svekrva Župka, onda sam morala probati napraviti jedno jaje s motivima tog kraja. I pogustalo me! Jedna žena mi je zatim naručila – primorska jaja. No, s obzirom na to da nemam dodirne točke s Primorjem, odnosno nitko mi nije od tamo i slabo znam njihove običaje, na inter­netu sam malo istražila o nošnji – kaže nam. Također, ništa ne može proći bez zaštitnika Dubrovnika. Tako je česti motiv na njenim jajima sveti Vlaho, kao i grb Dubrovačke Republike, a tu je i neizostavna dubrovačka zelena boja kao podloga. ­

Punjenje baterija
Kreativno izražavanje, a posebno ručno oslikavanje jaja za nju predstav­lja punjenje baterija.

— Nema mi ništa draže nego se navečer, kad svi pođu spavati, uhva­titi posla – osmišljavanja motiva, crta­nja, bojanja… Volim inače raditi sve s rukama. Nađem zadovoljstvo u svemu što radim. U svemu vidim nešto lijepo – rekla je. Iako prvi put oslikava drvena jaja, penganje joj nije strani pojam, kao ni njegovanje tradicije.

— Od kad sam bila dijete, vazda sam s mamom pengala jaja, ali i šila. Dok mi nije mama dala na mašinu, šivala sam sebi pernice na ruku – priča nam Feregja čija je majka Marija poznato lice na našoj placi gdje svake godine uoči Uskrsa donosi i svoja pengana jaja.

— Penganje jaja je jedna od brojnih tradicija koja se čuva u našoj obitelji – ističe naša sugovornica.

Najdraže mi je…
Oslikavanje jaja na bilo koji način može biti pipav, precizan posao, ali najbit­nije je imati mota i mirnu ruku, kako kaže. U stvaranju tih malih umjetnič­kih radova koristi akrilne boje. Nanosi ih raznim kistovima, a koristi i batučke. Najboljim alatom smatra onaj kojeg koriste kozmetičarke. ‘S njima mogu raditi lijepe poteze i duge linije’, objaš­njava. Inače, za oslikavanje svakog jaja joj je potrebno do dvije ure rada. Za svoja drvena, oslikana jaja redo­vito dobiva pozitivne i inspirirajuće komentare.

— Najdraže mi je čuti komentare ljudi u kojima ističu da se vidi ulo­ženi trud i rad, kao i ljubav prema tra­diciji. Najljepše mi je kad čujem da je jaje ljepše uživo, nego na slici. Svaka pohvala znači – reći će Feregja. Njena drvena tradicionalna jaja već su pro­našla trajno mjesto u brojnim domo­vima Dubrovnika i okolice, a vjerujemo da će ih s vremenom biti i više.

Pročitajte još

PODRŽITE IH! Silenteova pjesma ‘Sve što treba znat o ženi’ nominirana za Cesaricu

Dulist

Petra Đurković prva judo majstorica u povijesti Konavala

Dulist

IZBACUJE TOKSINE I LIJEČI UMOR Napitak koji će vas napuniti energijom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija