DuList INUrednički izbor

Jelena Feregja oslikava drvena jaja tradicionalnim motivima. To su prava mala remek djela

Jelena Feregja oslikava drvena jaja tradicionalnim motivima. To su prava mala remek djela

Sasvim slučajno smo naišli na njenu stranicu na društvenim mre­žama i ostali iznenađeni raznim kre­ativnim radovima. Jelena Feregja, Konavoka s dugogodišnjom adresom u Mokošici, već dulje vrijeme ručno oslikava igračke i ukrase od drva. Uoči Uskrsa, odlučila se upustiti u oslikava­nje jaja, od istog prirodnog materijala, s motivima našeg kraja.

— Možete primijetiti da dominira konavoski motivi jer je to nešto što je u meni – reći će Feregja dok nam poka­zuje okruglu staklenu vazu ispunjenu drvenim jajima. Svako od njih sadrži dva motiva.

— Primjerice, na ovom jaju s jedne strane imamo svadbene naušnice vrenčine, a s druge verižice. Pa imamo jaje s kombinacijom zimske i ljetne nošnje. Razne su kombinacije motiva, ali i boja podloga – ističe Feregja. Na jednom od jaja ugledali smo i zanimljiv prikaz svadbe, odnosno mladenke i mladoženje, dok se u pozadini nalazi prepoznatljiv konavoski pejzaž – more, nebo, zemlja i čempresi.

Jelena Feregja oslikava drvena jaja tradicionalnim motivima. To su prava mala remek djela

Sv. Vlaho
Osim tradicionalnih elemenata iz konavoskog područja, tu su i jaja s motivima župskog te primorskog kraja.
— Pošto mi je svekrva Župka, onda sam morala probati napraviti jedno jaje s motivima tog kraja. I pogustalo me! Jedna žena mi je zatim naručila – primorska jaja. No, s obzirom na to da nemam dodirne točke s Primorjem, odnosno nitko mi nije od tamo i slabo znam njihove običaje, na inter­netu sam malo istražila o nošnji – kaže nam. Također, ništa ne može proći bez zaštitnika Dubrovnika. Tako je česti motiv na njenim jajima sveti Vlaho, kao i grb Dubrovačke Republike, a tu je i neizostavna dubrovačka zelena boja kao podloga. ­

Jelena Feregja oslikava drvena jaja tradicionalnim motivima. To su prava mala remek djela

Punjenje baterija
Kreativno izražavanje, a posebno ručno oslikavanje jaja za nju predstav­lja punjenje baterija.

— Nema mi ništa draže nego se navečer, kad svi pođu spavati, uhva­titi posla – osmišljavanja motiva, crta­nja, bojanja… Volim inače raditi sve s rukama. Nađem zadovoljstvo u svemu što radim. U svemu vidim nešto lijepo – rekla je. Iako prvi put oslikava drvena jaja, penganje joj nije strani pojam, kao ni njegovanje tradicije.

Jelena Feregja oslikava drvena jaja tradicionalnim motivima. To su prava mala remek djela Jelena Feregja oslikava drvena jaja tradicionalnim motivima. To su prava mala remek djela

— Od kad sam bila dijete, vazda sam s mamom pengala jaja, ali i šila. Dok mi nije mama dala na mašinu, šivala sam sebi pernice na ruku – priča nam Feregja čija je majka Marija poznato lice na našoj placi gdje svake godine uoči Uskrsa donosi i svoja pengana jaja.

— Penganje jaja je jedna od brojnih tradicija koja se čuva u našoj obitelji – ističe naša sugovornica.

Najdraže mi je…
Oslikavanje jaja na bilo koji način može biti pipav, precizan posao, ali najbit­nije je imati mota i mirnu ruku, kako kaže. U stvaranju tih malih umjetnič­kih radova koristi akrilne boje. Nanosi ih raznim kistovima, a koristi i batučke. Najboljim alatom smatra onaj kojeg koriste kozmetičarke. ‘S njima mogu raditi lijepe poteze i duge linije’, objaš­njava. Inače, za oslikavanje svakog jaja joj je potrebno do dvije ure rada. Za svoja drvena, oslikana jaja redo­vito dobiva pozitivne i inspirirajuće komentare.

Jelena Feregja oslikava drvena jaja tradicionalnim motivima. To su prava mala remek djela

— Najdraže mi je čuti komentare ljudi u kojima ističu da se vidi ulo­ženi trud i rad, kao i ljubav prema tra­diciji. Najljepše mi je kad čujem da je jaje ljepše uživo, nego na slici. Svaka pohvala znači – reći će Feregja. Njena drvena tradicionalna jaja već su pro­našla trajno mjesto u brojnim domo­vima Dubrovnika i okolice, a vjerujemo da će ih s vremenom biti i više.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad