Kultura

‘JEL’ TAKO ZORANE?’ Na daskama teatra odigrana prva ovogodišnja dramska premijera

Na daskama teatra Marina Držića odigrana je prva ovogodišnja dramska premijera Jel’ tako Zorane stvorena u koprodukciji s Kazalištem Moruzgva. Režiju komada potpisuje Tamara Damjanović koja je ujedno dramaturginja te je adaptirala tekst. Naime, ova predstava nastala na književnom predlošku virtuoza kratkih priča, Tanje Mravak, koja je ovu minijaturu napisala upravo za tu svrhu, u fokusu ima obiteljski događaj koji razotkriva njihove neuralgične točke iz prošlosti, istovremeno se ispreplećući s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drugačije nacionalnosti.

Vječno, pa tako i danas, aktualne teme u ovom su tekstu oblikovane uz veliku dozu humora koji se s jedne strane suptilno poigrava s klišejima dalmatinskog mentaliteta, a s druge donosi toplu ljudsku priču o malim, svima nama tako bliskim, sudbinama o kojima se često ne usudimo govoriti. Upravo je prepoznavanje na ljudskoj osnovi jedna od bazičnih kvaliteta Tanjinog pisma, a koju su na sceni iznijeli Ecija Ojdanić (u alternaciji s Barbarom Nolom), Goran Grgić (u alternaciji s Vedranom Mlikotom), Csilla Barath Bastaić (u alternaciji s Ivom Kraljević), Paško Vukasović (u alternaciji s Ivanom Čuićem) te Petra Svrtan (u alternaciji s Ivom Šimić).

Autorski tim uz Damjanović čine još Alma Trtovac (scenografkinja), Marita Ćopo (kostimografkinja), Luka Matić (oblikovatelj svjetla) i Katarina Ranković (skladateljica), a reprizne izvedbe su na rasporedu 22. (u 18 i 20 sati) i 23. siječnja (u 20 sati).

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija