Aktualno

JEFTINIJI KVADRAT? Najavljen pad cijena nekretnina u eurozoni

Nekretnine Lapad Babin Kuk

Nedavno je Europska središnja banka upozorila na moguć pad cijena nekretnina u eurozoni, jer stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima. To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ESB-ovoj analizi financijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast, koji šteti tvrtkama i kućanstvima.

Evo na što upozorava Europska banka

-Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima, upozorio je ESB.

To posebno vrijedi za zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promjenjivom kamatnom stopom, istaknula je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama riječ.

ESB je također upozorio da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpjeti veći udarac ako se kapital povuče. To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i skupinu prijestolnica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina, piše Index.hr.

Vujčić: U eurozoni je već vidljiv pad cijena

Govorio je nedavno o ovoj temi i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić kazavši da je u eurozoni već vidljiv pad cijena, u Hrvatskoj još ne, no primjetno je smanjenje broja transakcija, a takva pojava obično prethodi stabilizaciji i padu cijena.

Kako je Index već pisao, veliki rast cijena nekretnina zadnjih godina pogađa veliki dio država EU, a Hrvatska se zadnjih godinu-dvije probija kao predvodnica rasta. Čak je izbila na prvo mjestu u zadnja tri mjeseca prošle godine, s rastom cijena u odnosu na prethodna tri mjeseca od 4.7 posto.

Gledajući godišnji rast, tj. uspoređujući cijene nekretnina u zadnja tri mjeseca 2022. sa zadnja tri mjeseca 2021., također zauzima “respektabilno” prvo mjesto. Rast je iznosio 17.3 posto, najviše od svih država i daleko više od prosjeka EU (3.6 posto). Čak su Mađarska i Estonija, koje se najviše spominju u EU po pitanju cijena nekretnina, imale manji rast od Hrvatske. Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist