Aktualno

Jadrolinija objavila natječaj za gradnju triju putničkih bodova na električni pogon

Jadrolinija objavila natječaj za gradnju triju putničkih bodova na električni pogon

Jadrolinija je objavila natječaj i započela postupak javne nabave za gradnju triju putničkih brodova na električni pogon, procijenjene vrijednosti 45 milijuna eura. Izgradnja će biti sufinancirana iz europskih fondova, prenosi Index.

Kako je danas objavljeno u dokumentaciji o nabavi, riječ je o tri putnička broda bez emisije štetnih plinova, odnosno na električni pogon, a namijenjeni su za prijevoz putnika i tereta, svaki kapaciteta 389 putnika, s osam članova posade.

Pored opće plovidbe, brod treba biti projektiran i za potrebe plovidbe na državnim brodskim linijama Mali Lošinj – Susak (310), Šibenik – Vodice (505) i Suđurađ – Dubrovnik (807).

Maksimalna dužina broda može biti 52 metra, a maksimalna širina 12 metara.

Osnovni pogon broda treba biti električni s korištenjem električne energije pohranjene u baterijama, a trajnost baterije treba biti minimalno osam godina, uz pretpostavljeni rad na državnoj brodskoj liniji Suđurađ – Dubrovnik.

Dopunski izvor električne energije bit će fotonaponska elektrana ugrađena na krov sunčane palube, površine 90 četvornih metara.

Za potrebe sigurnosti broda i putnika na brodu će biti ugrađeni i rezervni izvori energije, dva dizelska generatora s emisijom ispušnih plinova u skladu s IMO Tier III standardom.

Brod mora biti projektiran, izgrađen i opremljen sukladno odredbama Pomorskog zakonika, Pravilima za statutarnu certifikaciju putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi i drugim propisima, a rok za dostavu ponuda je 22. veljače 2023.

U objavljenoj dokumentaciji navodi se da Jadrolinija provodi natjecateljski postupak uz pregovore u dva stupnja, s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma s jednim ponuđačem. Na temelju okvirnog sporazuma može biti dodijeljen ugovor o javnoj nabavi.

Pročitajte još

Glavna urednica DUTV-a: ‘Odlučili smo do kraja ostati prvenstveno ljudi’

Dulist

VELIKO SRCE GRAĐANA ‘Pomoć za Dubrovčane’ obilježava jedanaest godina pomaganja

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist