Grad

IZVJEŠĆE MISIJE Ovo su UNESCO-ove preporuke za očuvanje Dubrovnika

Grad iz zraka

UNESCO je objavio izvješće i zaključke promatračke Misije koja je u Dubrovniku boravila u listopadu prošle godine.

Među zaključcima se tako ističe kako je zonu zaštite potrebno proširiti kako bi se osigurala dosljedna zaštita dobra. Kad je riječ o padinama Srđa, UNESCO i ICOMOS smatraju da je zonu zaštite potrebno proširiti i na zapadne padine Srđa na kojima ne bi smjela biti dopuštena daljnja izgradnja.

Projekt izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i naselja Bosanka sjever i Bosanka jug, Misija smatra prihvatljivim, no u preporukama se ističe kako je potrebno provjeriti detaljne planove kada postanu dostupni, ali i za vrijeme izgradnje. Misija je također zatražila da se ne dopusti nikakva gradnja unutar minimalne udaljenosti od 50 metara od ruba platoa. Preporučena je i izrada svjetlosnog onečišćenja kao dio procesa ocjene utjecaja na baštinu.
Orlandov stup, smatra Misija, zahtijeva hitno očuvanje, a mjere se moraju poduzeti – odmah. Kad je riječ o kruzerskim posjetiteljima, potrebno je istražiti daljnje mjere kako bi se osiguralo primjereno upravljanje posjetiteljima s kruzera u Portu, a maksimalni prihvatni kapacitet grada ne smije prelaziti 8 tisuća posjetitelja dnevno.

Misija podržava stajalište dubrovačkih konzervatora vezano za plan gradnje pristana u Lazaretima, odnosno projekt se treba zaustaviti te se ne smije dopustiti gradnja u tom području. Projekt Bosanak 2 također se ne smije dopustiti, smatraju promatrači UNESCO-a i ICOMOS-a.

Razmatrala se i gradnja tunela iz Gruža do sjeverne zone zaštite,a UNESCO smatra kako treba postojati zakonski akt kojim se ograničava ili zabranjuje prolaz i sidrenje čamaca, brodova i jahti (osim prolaza manjih brodova koji prevoze posjetitelje na otok Lokrum) u obalnom području između Starog Grada i otoka Lokruma, u skladu s predloženom revizijom granica i proširenjem buffer zone.
Cijelo izvješće pogledajte u nastavku.

ref8732_CROATIA_Dubrovnik_Mission report_29.03.16_withAnnex

Pročitajte još

Asfaltira se Ulica Marina Kneževića u Novoj Mokošici

Dulist

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović