Kultura

Izložbom ‘Karantena’ u ARL započinju Dani novomedijske umjetnosti

U Dubrovniku od srijede, 9. rujna započinju Dani novomedijske umjetnosti u sklopu kojih će se lokalna publika moći upoznati s brojnim umjetničkim radovima i praksama koje se bave novim tehnologijama. Što je to novomedijska umjetnost i koji su svjetski trendovi saznajte i iskusite sami kroz šarolik program

Za početak nas očekuje prvi dio programa, otvorenje izložbe „Karantena“ u Art radionici Lazareti u srijedu, 9. rujna u 19 sati u produkciji udruge KONTEJNER – biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba u partnerstvu s UR Institutom i Art radionicom Lazareti. Riječ je o grupnoj izložbi koja predstavlja selekciju od šest umjetničkih radova produciranih unutar mreže EMAP od 2018. godine do danas.

EMAP – European Media Art Platform je najveća međunarodna platforma za rezidencije medijskih umjetnika. Mrežu čini 11 europskih kulturnih institucija i organizacija koje svake godine međunarodnim natječajem dodjeljuju sredstva za produkciju radova vrhunskim europskim medijskim umjetnicima u usponu, ulažući istovremeno u istraživanje, razvoj produkcijskih kapaciteta institucija i organizacija, prezentaciju i distribuciju medijske umjetnosti u Europi i svijetu.

Jedan od izložaka je upravo i aqua_forensic dubrovačkog novomedijskog umjetnika i biotehnologa Gjina Šutića te slovenske umjetnice Robertine Šebjanič. Ovaj rad razvijan u Dubrovniku, Linzu i Ljubljani nominiran je za prestižnu Science+Technology+Arts (S+T+ARTS) Prize Europske komisije te je bio izložen diljem svijeta. Ovo je prvi put da će ga se moći pogledati u Dubrovniku. Aua_forensic korištenjem holograma kao medija prikazuje utjecaj nevidljivih farmaceutsko-kemijskih zagađivača (legalnih i ilegalnih lijekova: antidepresiva, antibiotika, lijekova protiv bolova, kontracepcijskih pilula i dr.) koji su kao ostatak ljudske potrošnje ispušteni u podvodna staništa. Multimedijalna hologramska instalacija pokazuje trenutke izlaganja mikroorganizama, koji obitavaju u vodama, slabim koncentracijama lijekova kakve pronalazimo u otpadnim vodama. Kako (pretjerana) konzumacija lijekova koje kroz naše tijelo otpuštamo u otpadne vode utječe na mikroorganizme u morima na kojima se temelji život na Zemlji, pogledajte na izložbi.

Uz instalaciju Šutića i Šebjanič, na izložbi će se moći vidjeti:
– multimedijalna instalacija „U iščekivaju svjetla“ Taavija Suisalu iz Estonije koja istražuje poveznicu i interakciju između biljaka i globalne društvene internet aktivnosti.
– audiovizualna instalacija „Oko drugoga III – o cvijeću“ Tiziana Derme i Daniela Mitterbergera iz Austrije koja se bavi komunikacijom među vrstama – ljudima i šišmišima.
– robotička instalacija „ArchaeaBot“ Anne Dumitriu i Alex-a May iz Ujedinjenog kraljevstva oživljava predhistorijske bakterije u robotičkoj formi.
– medijske instalacija „Trans*Plant: an OncoMouse“ Quimera Rose iz Španjolske istražuje integraciju čovjeka i biljke.

Pročitajte još

U PETAK ISPRED DVORA Pijanistica Naira Asatryan s DSO-om i dirigentom Ivanom Hutom

Dulist

KNJIGA TEKSTOVA PRVOG RAVNATELJA ARHIVA ‘Vučetić je jedan od prvih istraživača Dubrovnika’

Dulist

U PONEDJELJAK Pop-up izložba dubrovačke umjetnice Iris Lobaš Kukavičić

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija