Kultura

IZLOŽBA U LAZARETIMA O razvoju i značaju kupe kanalice za Dubrovnik i okolicu

Svečano otvorenje izložbe ‘Dubrovački krovovi: šetnja kroz prošlost’ održat će se u petak 22. travnja u 19 sati u Lazaretima, u 3. i 4. lađi.

Projekt RE DU TILE – Dubrovački krovovi bavi se povijesnim razvojem i značajem kupe kanalice za Dubrovnik i njegovu okolicu. Na izložbi će se prikazati povijest razvoja kupe kanalice (kao prvog oblika krovnog crijepa u Europi nakon rimskih imbrexa i tegula), povijest njezine proizvodnje u Kuparima, način izrade kanalice, klasifikacija njenih različitih tipova te aktualna fotodokumentacija krovova sjeverne strane Grada. Pored toga, predstavit će se prikupljene fotografije krovova koje su kroz projekt dostavili građani, a odnose se na razdoblje od 1920-tih do potresa 1979. godine.

Autorice izložbe su: Kristina Kojan Goluža, Vasilija Todorović, Dora Mihaljević, Gloria Loborec, Antonia Kunjašić, Viktorija Žuvela i Romana Ficović

Izložba je nastala u suradnji sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, Dubrovačkim muzejima, Franjevačkim samostanom u Dubrovniku, DPDS, UPUK ‘Baština’, Dubrovačkim vatrogascima i Općinom Župa Dubrovačka.

Realizaciju izložbe financijski su poduprli Caboga Stiftung i Studentski zbora Sveučilišta u Dubrovniku.

Izložba će biti otvorena do 2. svibnja 2022.

Pročitajte još

ART STUDIO KANTUNIĆ Mali princ na slikarskim platnima dubrovačkih mališana

Dulist

IZLOŽBA U GALERIJI ‘Vatrena paleta Pinove jeseni’ uz 60 godina stvaralaštva

Dulist

[FOTO] HRVATI UJEDINJENI KRAVATOM ‘Svaka knjiga koja nas spaja ima spomeničku vrijednost’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija