Kultura

Izložba posvećena Milanu Milišiću

“Otok bumerang – Borovi” naziv je izložbe Lukše Peka koja je sinoć otvorena u Galeriji Talir.

Izložene radove nastale u proteklih godinu dana autor je posvetio dubrovačkom književniku Milanu Milišiću u povodu 20-te godišnjice pogibije prilikom granatiranja Dubrovnika od strane crnogorsko-srpske JNA 5. listopada 1991. godine. 

Milan Milišić rođen je 6. srpnja 1941 godine, školovao se u Dubrovniku i Beogradu gdje je na Filološkom fakultetu završio studij svjetske književnosti. Povremeno se bavio novinarstvom, pisao je u časopisu Laus, bio je dramaturg dubrovačkog Kazališta Marina Držića, a surađivao je i sa Studentskim teatrom Lero. Objavio je nekoliko knjiga pjesama: Voljele su me dvije sestre skupa, Koga nema, Živjela naša udovica, Zgrad, Having a good time, Mačka na smeću, Tumaralo, Vrt bez dobi – grafičko-pjesnička mapa sa slikarom Lukšom Pekom. Povremeno se bavio prevođenjem i novinarstvom.

Autorske radio – emisije, putopisi, proza i prijevodi također su dio njegovog pjesničkog rada. Dubrovačko Kazalište Marina Držića izdalo mu je 1975. godine dramsko djelo Lov na bljedolikog U bivšem režimu dva puta je bio pod paskom režima, posebice prvi put kada je osuđen uvjetno jer je jednom svojom kratkom pričom pod nazivom Život za slobodu prvi javno progovorio o pogubljenjima u listopadu 1944. godine u Dubrovniku i na Daksi.

Milan Milišić poginuo je u svom stanu 5. listopada 1991. kao prva civilna žrtva srpsko-crnogorskog napada na Dubrovnik, a knjiga pjesama Treperenje objavljena mu je posthumno 1994., kao i i još 7 knjiga poezije i proze.
Na otvaranju izložbe koja se može pogledati do 26. listopada uz autora Lukšu Peka, govorio je i Vedran Benić.
 

Pročitajte još

DOMAGOJ PERKIĆ U 2022. nastavit ćemo raditi na stalnom postavu budućeg Arheološkog muzeja

Dulist

PREDSTAVLJENA KNJIGA O KARDINALU FRANJU ŠEPERU Komunistička vlast ga nije voljela, a bio je prvi netalijanski prefekt Svete Stolice za nauk vjere

Dulist

Na današnji dan preminuo je jedan od najistaknutijih slikara hrvatske moderne Mato Celestin Medović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija