Kultura

Izložba posvećena Milanu Milišiću

Izložba posvećena Milanu Milišiću

“Otok bumerang – Borovi” naziv je izložbe Lukše Peka koja je sinoć otvorena u Galeriji Talir.

Izložene radove nastale u proteklih godinu dana autor je posvetio dubrovačkom književniku Milanu Milišiću u povodu 20-te godišnjice pogibije prilikom granatiranja Dubrovnika od strane crnogorsko-srpske JNA 5. listopada 1991. godine. 

Milan Milišić rođen je 6. srpnja 1941 godine, školovao se u Dubrovniku i Beogradu gdje je na Filološkom fakultetu završio studij svjetske književnosti. Povremeno se bavio novinarstvom, pisao je u časopisu Laus, bio je dramaturg dubrovačkog Kazališta Marina Držića, a surađivao je i sa Studentskim teatrom Lero. Objavio je nekoliko knjiga pjesama: Voljele su me dvije sestre skupa, Koga nema, Živjela naša udovica, Zgrad, Having a good time, Mačka na smeću, Tumaralo, Vrt bez dobi – grafičko-pjesnička mapa sa slikarom Lukšom Pekom. Povremeno se bavio prevođenjem i novinarstvom.

Autorske radio – emisije, putopisi, proza i prijevodi također su dio njegovog pjesničkog rada. Dubrovačko Kazalište Marina Držića izdalo mu je 1975. godine dramsko djelo Lov na bljedolikog U bivšem režimu dva puta je bio pod paskom režima, posebice prvi put kada je osuđen uvjetno jer je jednom svojom kratkom pričom pod nazivom Život za slobodu prvi javno progovorio o pogubljenjima u listopadu 1944. godine u Dubrovniku i na Daksi.

Milan Milišić poginuo je u svom stanu 5. listopada 1991. kao prva civilna žrtva srpsko-crnogorskog napada na Dubrovnik, a knjiga pjesama Treperenje objavljena mu je posthumno 1994., kao i i još 7 knjiga poezije i proze.
Na otvaranju izložbe koja se može pogledati do 26. listopada uz autora Lukšu Peka, govorio je i Vedran Benić.
 

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist