Kultura

Izložba ‘Motivi na stećcima dubrovačkog područja’ Domagoja Perkića u srijedu u Lazaretima

Izložba ‘Motivi na stećcima dubrovačkog područja’ autora višeg kustosa Arheološkog muzeja dr. sc. Domagoja Perkića bit će otvorena u srijedu u 21 sat u četvrtoj lađi Lazareta u organizaciji Dubrovačke baštine i Dubrovačkih muzeja.

Stećci kao specifični i karakteristični nadgrobni spomenici kasnog srednjeg vijeka predstavljaju neiscrpan izvor za proučavanje. Stećci dubrovačkog područja proučavani su i obrađivani zadnjih petnaestak godina kroz različite aspekte i projekte. Uglavnom je bila riječ o topografskim pregledima lokaliteta sa stećcima i njihovoj kataloško tipološkoj obradi. Ono čemu se do sada pridavalo relativno malo pažnje, a možda predstavlja najzanimljiviji aspekt kulture stećaka, su motivi koji se na njima javljaju. Upravo oni će biti prikazani na fotografijama, crtežima i 3D modelima stećaka s područja Dubrovačkog primorja, dijelova grada Dubrovnika te Župe dubrovačke i Konavala.

Koji su to motivi, prikazi, kakve scene, kakav je njihov simbolizam, koju poruku nam šalju? Činjenica je samo ono što vidimo na stećku, mada je zbog njihove trošnosti i to upitno. No, interpretacija toga, tumačenje simbolizma i poruka može biti vrlo subjektivno, uvijek upitno, nikad jednoznačno. Upravo u tome leži i zanimljivost ove izložbe. Svaki posjetitelj može pokušati na svoj način, na podlozi osobnih znanja i iskustva protumačiti razlog pojavljivanja svakog pojedinog motiva. Do kojeg god zaključka došao, nitko mu ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da je u pravu ili u krivu.

Pri tome je, kao i kod svih drugih pokušaja tumačenja simbola, potrebno biti oprezan zbog evidentne razlike u odnosu srednjovjekovnog čovjeka i nas, danas, prema simbolizmu i dekoraciji, prema svetome i profanome.

Kako god, simbolika motiva na stećcima uvijek je zanimljiva, skrivena i tajnovita i uvijek nas iznova poziva na promišljanja i proučavanja toga zanimljivog segmenta kulturne baštine našeg srednjovjekovlja.
Autor izložbe, tekstova i fotografija stećaka je dr. sc. Domagoj Perkić, viši kustos Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja, likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl, a grafički dizajn i dizajn holograma Studio m&m. Autorica crteža stećaka je Marta Perkić, a 3D modele stećaka izradile su tvrtke Lupercal j.d.o.o. i Neir d.o.o. Koordinatorica izložbe je Zrinka Lucianović, stručna suradnica za kulturna događanja u Dubrovačkoj baštini.

Izložba će se, do sredine rujna, moći razgledati radnim danom od 9 do 20 sati te subotom od 9 do 13 sati.

Pročitajte još

U Galeriji Otok otvara se izložba Anamarije Bezek

Dulist

ZBOG KIŠE Koncert Tere i DSO-a ipak u teatru, a Stradun Classic večeras na drugoj lokaciji

Dulist

Izložba ‘Noć’ dubrovačkih likovnih umjetnika u utorak u Sponzi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija