Kultura

‘IZLOŽBA BAŠTINE’ Prva međunarodna konferencija u Znanstvenoj knjižnici

'IZLOŽBA BAŠTINE' Prva međunarodna konferencija u Znanstvenoj knjižnici

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, Znanstvene knjižnice Dubrovnik, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, te uključivanjem ICOM Hrvatska kao podupiratelja, od 28. do 30. rujna 2022. godine putem ZOOM aplikacije od 9 do 13 sati održat će se prva međunarodna konferencija pod nazivom ‘Izložba baštine’, na engleskom jeziku, ističu iz Dubrovačkih knjižnica.

Konferencija će okupiti stručnjake iz cijeloga svijeta koji rade na području muzeologije, arhivistike i knjižničarstva, konzervatore i restauratore kao i stručnjake koji rade na poslovima zaštite kulturnih dobara kako bi razmijenili iskustva i predstavili nove spoznaje u zaštiti kulturnih dobara, te temeljem stručnih obrazloženja istih usvojili, utvrdili i time unaprijedili dosadašnja saznanja na području izlaganja kulturnih dobara.

Među njima su Roger S. Wieck, kustos Melvina R. Seidena i voditelj odjela za srednjovjekovne i renesansne rukopise u knjižnici i muzeju Morgan u New Yorku, i Rasha A. Shaheen, viši konzervator fotografija i papira u Egipatskom muzeju u Kairu, Egipat.

Na konferenciji će se obraditi sljedeće teme: procjena organizacije izložbe (oprema, ljudi, prostor, pravilnici, kodeksi), uključivanje očuvanja i sigurnosti u izložbeni proces, razmjena interaktivnih iskustava, konzervacija-restauracija za izložbu, iskustva s putujućim izložbama, održivi dizajn izložbe.

U svrhu unaprjeđenja na polju zaštite kulturnog nasljeđa, na konferenciji će se istražiti najbolja praksa u pristupima održive preventivne zaštite i upravljanje rizicima, uključivanje očuvanja i sigurnosti u izložbeni proces prije, tijekom i nakon izlaganja. Nove tehnologije i ideje mogu dovesti do poboljšanja kvalitativnog iskustva posjetitelja uz održavanje odgovarajućih uvjeta za očuvanje artefakata, iako ni tradicionalne pristupe ne treba zanemariti niti krivo prikazati.

Predavanja i izlaganja namijenjena su kustosima, dizajnerima izložbi, preparatorima, konzervatorima, knjižničarima, arhivistima, zaštitarskom osoblju i svima uključenima u planiranje, projektiranje i postavljanje izložbi u kulturnim ustanovama, te široj javnosti, radi spoznaje da zaštita kulturne baštine unutar određenog društvenog konteksta ovisi o stvarnoj i emotivnoj povezanosti zajednice s vlastitim nasljeđem, te da je zajednicu potrebno osvještavati i informirati, povezati ih te potaknuti na sudjelovanje u zaštiti i očuvanju kulturne baštine.

Na konferenciji će se predstaviti dubrovačka kulturna baština. Uz materijalnu kulturnu baštinu koja se čuva u prostorima Znanstvene knjižnice Dubrovnik (rukopisi, inkunabule, korespondencije, stare i rijetke knjige, libreta, grafička zbirka) i kojoj je vrijednost neprocjenjiva, predstavit će se i nematerijalna baština Grada Dubrovnika.

Okupljanjem velikog broja stručnjaka i šire javnosti na konferenciji žele se ostvariti kontakti i otvoriti mogućnost međunarodne suradnje sa ciljem poboljšanja uvjeta zaštite i prezentacije hrvatske kulturne baštine jer je kultura temelj identiteta i razumijevanja tuđeg i prihvaćanja istog, cilj je potaknuti na djelovanje i uključivanje u proces zaštite. Trodnevni program se može pogledati ovdje.

Dubrovačke knjižnice pozivaju sve zainteresirane koji žele sudjelovati na konferenciji kao slušatelji da se prijave putem poveznice do petka, 23. rujna 2022.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist