Grad

IZ ZIDINA ISELIMO ANDROIDE I VRATIMO GRAĐANE Kultura i grad u nestajanju

IZ ZIDINA ISELIMO ANDROIDE I VRATIMO GRAĐANE Kultura i grad u nestajanju

Grad u nastajanju je planiran za održiv život svojih stanovnika. Izgrađeni urbani genom svojim razvojnim procesom kroz stoljeća je omogućio povijesnu održivost Grada.

Piše: dr. arh. urb. Milan Karlovac

U svom razvojnom ciklusu je utjecao na razvoj modernog društva. Zato je njegova postojanost zaštićena poveljom Ujedinjenih Naroda. Živi Grad je odolijevao svjetskim događanjima sve do pojave nekontroliranog globalnog kapitalizma i vladavine Androida. Tada je njegov višestoljetni životni ciklus prekinut.

Grad WCoC (World Capital of Culture)
Grad u nestajanju je začet rođenjem Androida. Sada je jasno da će agonija izumiranja trajati do kraja njihovog opstanka. Tada će započeti obnova. Građani Grada su povijesno naučili kataklizme pretvarati u prednosti (to reach beyond the obvious). WCoC, Svjetska prijestolnica kulture je prostor na kojem Grad sebe povijesno pozicionira. Ne umanjujući značaj europskog kontinenta, ECoC, European Capital of Culture, umjetnost sebe prepoznaje u kontekstu slobodnog, neograničenog doživljaja i pri tome ne bira granice.

Gradski genom u kolapsu
Gradskim Statutom pravno utemeljen sustav građenja iznjedrio je koncept urbane rešetke koji je omogućio specifičnu morfologiju stanovanja, socijalno osjetljivog suživota bez segregacije stanovnika. Bio je, i jest svjetski ogledni model i uspješno se stoljećima održao. Androidi su zbog financijske pohlepe pretrpali urbano tkivo Grada turistima, te su tako natjerali građane kojima su oduzeli životne uvjete na egzodus. Antropološke obaveze javnih prostora su nestale, servisne institucije također. Grad je ostao bez građana, pa izumire i turistički proizvod.

Grad po mjeri čovjeka
Međutim, moramo se truditi da sačuvamo status WHC, i da ostanemo prijestolnica Svjetske kulturne baštine. Ona je i meka posjetitelja, globetrotera, turističkih putnika, znanstvenika i svih drugih koji šetaju po svijetu u neiscrpnoj želji da nešto nauče. Žele vidjeti Grad po mjeri čovjeka i kulturu urbanog građenja koja se stoljećima ovdje održala, a koja se pojavom razuzdanog kapitalizma u drugim izvorima civilizacije sistematski uništava. Svjetska događanja ih uče da kultura življenja i korijeni civilizacije i tradicije nestaju.
Globalna tržišna kolonizacija da bi se održala mora uništiti kolijevke kulture. Oružja su raznolika. Stereotipni kalašnjikov je lider. Međutim, Androidni alati su puno učinkovitiji. Oni ne ruše infrastrukturu, nego socijalnu strukturu stanovnika. Oni od vrijednih i poštenih građana stvaraju emigrante. Taktika je jednostavna. Uzmu Vam alate za vlastiti razvoj; novac, urbanizam, zemlju, ponos… A što Vam ostane..? Autoput. One way out. Ausgang.

Borba za održivost
Naša borba za održivost je naš zapisani genetski kod. Pa mi smo stoljećima planirali i gradili grad održivog urbanizma, a po mjeri čovjeka. Uspjeli smo jer se budućnost gradila na poštenju. Da bi se sada održali, potrebna nam je snaga i znanje mlade generacije koja može pobijediti nepravičnu tržišnu utakmicu koja je izrodila bahate ljude koji samo žude za više i tuđe. Ono što nisu uspjeli strani hegemonisti mogu domaći Androidi. Problem je što su oni naši sugrađani, izrodi u uspješnoj mimikriji nisu prepoznatljivi puku. Tu leži njihova opstojnost jer formulu za vlastiti ‘uspjeh’ temelje na prevari, i demagogiji da sve što rade je za dobrobit puka. Oni protežiraju uljeze, moderne kolonizatore i vlastite interese.

ECoC & WCoC
Izazov je za svih nas da se uključimo s autorima ECoC programa za realizaciju i ostvarivanjem WCoC (European Capital of Culture & World Capital of Culture). Tad bi se Grad pozicionirao na mjesto gdje stoljećima pripada. Energija mladih, istinskih nosioca svjetske kulture nam više nego treba. Moramo iz zidina iseliti Androide i vratiti građane i sve one druge kvalitete što Grad stoljećima čini mjesto moralnih i socijalno osjetljivih vrijednosti. Kultura je katalizator novih stremljenja, modus vivendi Grada u nastajanju. Tada će se umjetnost valorizirati za dobrobit građana i ostatka poštenog svijeta.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

GRAD ZAPOŠLJAVA Raspisan natječaj za komunalne redare

Dulist

Dvije obitelji s ukupno devetoro djece uselit će u gradske stanove

Dulist