SportUrednički izbor

IZ GRADSKE BLAGAJNE 11,2 MILIJUNA KUNA ZA KLUBOVE Sport je već podnio težak udarac, dugo će se oporavljati

IZ GRADSKE BLAGAJNE 11,2 MILIJUNA KUNA ZA KLUBOVE Sport je već podnio težak udarac, dugo će se oporavljati

Dubrovački sport ove će se godine iz gradskog proračuna financirati s iznosom od 11,5 milijuna kuna, što je za oko 4,5 milijuna kuna manje nego je bilo planirano na početku 2020. godine. Međutim, godina 2020. ‘poravnana’ je na 11,2 milijuna kuna, koliko je zapravo i realizirano u prošloj godini. Toliki iznos osiguran je i u ovoj 2021. godini.

— U 2020. godini nije realiziran iznos od 4,5 milijuna od prvotno planiranih 15,6 milijuna kuna. Realiziran je ukupan iznos od 11,2 milijuna kuna i toliko se iz proračuna planira izdvojiti i u ovoj godini uz obećanje gradonačelnika da bismo, ako se dogodi sezona i ako stanje bude bolje, imali i neki pozitivan rebalans – rekao nam je predsjednik Dubrovačkog saveza športova Maro Kapović.

— Nadamo se da će se pozitivan pomak i dogoditi, ali do tad se držimo ovih planiranih 11,2 milijuna kuna
– rekao je.

Objasnio je kako je ‘manjak’ od 4,5 milijuna kuna u prošloj godini zapravo nastao na dodatnoj stavci za sufinanciranje domaćih i međunarodnih natjecanja.

— Lani smo uspjeli uštede napraviti u dijelu sufinanciranja odlazaka na domaća i međunarodna natjecanja jer ih u jednom dijelu godine i nije bilo, međunarodnih pogotovo. Kad su se nastavila kroz rujan i listopad, nastavila su se i sufinanciranja pa smo na kraju došli do realiziranih 11,2 milijuna kuna u prošloj godini. Ove godine zadržala su se, rekao nam je, dva osnovna parametra.

— Jedan je sufinanciranje plaća trenera, i profesionalaca i honoraraca, a druga stavka odnosi se na potrebe za redoviti rad klubova, u što dijelom spadaju i odlasci na natjecanja – naglašava nam Kapović.

Na naše pitanje ima li povratnih informacija o stanju u klubovima, budući da neki od njih možda i neće uspjeti ‘isplivati’ iz krize, odgovara kako Dubrovački savez športova razgovara s klubovima kojima su vrata Saveza uvijek otvorena.

— Zasad nam se nijedan klub nije obratio da je pred gašenjem zbog eventualnih dugova. Uvijek ponavljam kako uprave klubova moraju donositi strateške odluke. Nijedan se klub ne može osloniti samo na prihode koje će dobiti od Grada. Iako je kriza, postoje ipak neki sponzori i ljudi koji su spremni pomoći određenim klubovima. Uprave moraju raditi na tome, dapače sad još i više nego prije. Sad imamo proračun za 2021., nadamo se da će se on realizirati. Shodno tom proračunu i planiranim sredstvima, koja će možda imati od sponzora, uprave klubova moraju donijeti odluke hoće li se nekih natjecatelja koje su doveli sa strane rješavati, jer i oni koštaju ili će možda istupiti iz prve u drugu ligu, ali to su strateške odluke klubova. Ne mogu reći: idemo pa dok izdržimo pa ćemo onda proglasiti bankrot. To bi bilo neozbiljno. Nije da su svi na nuli, dapače, sredstva će imati, a svaki klub će donijeti odluku je li mu to dovoljno za ostati u prvoj ili drugoj ligi, a netko će možda čak reći da su mu sredstva dovoljna i da iz druge prijeđe u prvu ligu – iznosi Kapović.

Teške odluke pred upravama

— Grad je izdvojio određeni dio sredstava, a na klubovima su odluke. Mi u veslačkom klubu već sad znamo da ćemo neka međunarodna natjecanja i ovu godinu morati preskočiti, jer znamo da za to nećemo imati sredstva, ali ćemo sva domaća natjecanja podnijeti. Uprave klubova moraju u konačnici donositi strateške odluke, i one teže, ali i pohvalnije za odlazak u veći rang – zaključuje.

Iako Kapović smatra kako se klubovi ne mogu osloniti samo na javne financije već da moraju raditi na privlačenju sponzora, koronakriza je i gospodarstvo bacilo na koljena pa nam iz nekolicine klubova s kojima smo protresli financijsko stanje poručuju kako je u ovakvoj krizi teško sponzore teško naći i potezati ih za rukav kad nemaju ni za sebe. Rekao nam je to i predsjednik Malonogometnog kluba Square Željko Raguž, inače gradski vijećnik koji protekle četiri godine svaku priliku koristi kako bi upozorio na maćehinski odnos prema sportu.

Izdvaja se i iz vlastitog špaga

— Razumijemo situaciju u kojoj se nalazi cijelo društvo, ali sredstva su nedovoljna za ikakvo normalno funkcioniranje. Mi se iz uprave snalazimo na sve moguće načine pa i davanjem osobnih sredstava kako bi uopće mogli završiti godinu. Rezultati nas i više od očekivanog služe. Nadam se da ćemo opet biti sudionik play offa, odnosno da nećemo ući u zonu da se borimo za sami opstanak, što je uspjeh kad znamo s kakvim novcima raspolažemo – govori nam Raguž.

I sam igrački kadar Squarea je ove sezone puno skromniji u odnosu na godinu ranije.

— Nismo imali novaca za pojačanja – govori Raguž.

U takvoj je situaciji, ističe, teško nešto više očekivati.

— Drago nam je da usprkos tome dobro brodimo, ali uz maksimalnu iscrpljenost svih članova uprave koji, ponavljam, davaju osobna sredstva za klub. Sponzora nema niti je moguće očekivati da u ovim trenutcima nekoga možemo pitati i povlačiti za rukav može li nam pomoći kad ne može pomoći ni sam sebi, a kamoli sportu – smatra Raguž.

Nema ni prihoda od ulaznica

— Nažalost i prihodi koje smo imali kao što je prodaja ulaznica, sad su izostali jer se utakmice igraju bez gledatelja. Teško je, no ušli smo u drugi dio sezone i želim da završimo tako da na kraju ne budemo nikome dužni, ali bez velikog angažmana svih članova uprave to ne bi bilo moguće – naglašava.

Na naše pitanje smatra li da će ova kriza neke dubrovačke klubove dovesti do ruba, odgovara potvrdno.

— Sve je moguće. Vidimo i sami apele određenih klubova koji govore da će teško završiti sezonu. Neki će vjerojatno i ispasti iz najvećeg ranga u kojem se trenutno nalaze. I ranije se za sport izdvajalo malo novaca, a kamoli sad kad su se sredstva dodatno smanjila. Kad se stanje popravi, inzistirat ćemo na tome ne da se vrati ovih smanjenih 4,5 milijuna kuna, nego i puno više od toga. Klubovi bi trebali imati najmanje dvostruko više sredstava na raspolaganju, ako ne i trostruko, a ne trebam govoriti odakle bih uzeo taj novac. Jednima je Grad majka, a drugima maćeha. Spot je podcijenjen u odnosu na kulturu. I kad bi se kulturi, koja ima viška, oduzela sredstva, kvaliteta se neće srozati – kategoričan je Raguž.

‘Imamo potrebu za još dva trenera’

Predsjednica Atletskog kluba Dubrovnik Ana Perović Alamat, rekla je kako su i njima smanjena sredstva za ovu godinu, iako su prošle godine zapravo odradili sva planirana natjecanja, kojih ove godine imaju još i više.
— Znam da svi apeliraju da se nađu sponzori, ali koga ćemo naći u ovim vremenima. No, mi idemo naprijed i imamo sve više i više djece, iako je nedavno predsjednik Dubrovačkog saveza športova smanjenje sredstava za 100 tisuća kuna našem klubu pravdao manjim brojem djece. Izjavio je i kako nismo opravdali svoje troškove. Sve to nije točno. Naime, 2017. nije bio donesen proračun i novac nismo trošili kako bismo mogli isplatiti plaću jedinoj trenerici koju smo tada imali. Godinu dana kasnije, dakle 2018. imali smo problema s upravom kad su htjeli postaviti Đura Musladina za predsjednika. Stoga sedam mjeseci nismo smjeli dizati novac s računa iz razloga jer se nije znalo tko je predsjednik. Zbog toga novac nismo potrošili i oni su nam iz tih razloga digli 100 tisuća kuna. Smanjili su nam sredstava i za ovu godinu, zapravo iz godine u godinu nam ih smanjuju – govori Perović Alamat. Osvrnula se i na izjave kako se financiraju plaće trenerima profesionalcima i honorarcima.

— Imamo samo jednog trenera koji je profesionalac i iz Sarajeva je. Dobivamo plaću za njega. No, naveli su da financiraju i honorarce, a nama nijednu godinu nisu financirali honorarca, iako imamo potrebu za još dva trenera. Trenera iz seniorske ekipe u Zagrebu plaćamo iz članarina, tj. snalazimo se, a potrebu za drugim trenerom itekako imamo jer imamo 200 djece. To jedan trener sam ne može iznijeti i ne može napraviti rezultat, jer se mora baviti s 40, 50 djece na treningu – govori nam Perović Alamat.

— Unatoč svemu, klub ide naprijed, borimo se – govori nam.

Projekt je gotov, ali…

Još jedan veliki nedostatak muči ovaj klub, a to je atletska staza.

— Napravljen je projekt za stazu u Lapadu, a gradonačelnik je rekao da su riješeni imovinsko pravni odnosi. Meni je projekt došao u ruke prvi put u povijesti. No, već dvije godine ih molimo da uzmemo novac od države, budući da je bio javni poziv za sufinanciranje infrastrukture. Međutim, uvijek izmišljaju kojekakve razloge. Na naš upit da želimo ući u to financiranje s Gradom, jer ne možemo sami kao klub, nisu nam se odmah povratno javili, a na kraju su rekli da se rade tribine u Gospinom polju i da se ne mogu dva projekta financirati. Napravljen je i projekt, riješeni su imovinsko pravni odnosi, a država daje pare. Ne znam što se čeka – navodi nam predsjednica Atletskog kluba Dubrovnik. No, dobra je vijest kako je porastao među Dubrovčanima interes za atletiku, iako mlađe kategorije zbog epidemioloških mjera trenutno ne mogu trenirati.

Bez repova za sobom

Predsjednik Stolnoteniskog kluba Libertas Marinkolor Marinko Matulović navodi kako je ovaj klub prošlu godinu završio u blagom plusu.

— Sredstva Grada na koja smo računali, nismo dobili, ali nam je sponzor te troškove pokrio tako da smo 2020. godinu završili u malome plusu i nismo ostavili nikakve dugove i repove iza sebe. Znamo da je u državi situacija teška, gospodarstvo je na aparatima, situacija je složena i u gradu ovisimo o turizmu. Svega smo toga svjesni, ali ipak mislim da je sport već prošle godine podnio težak udarac i ovo novo smanjenje sredstava za ovu godinu unazadit će ga za nekoliko godina. Teško će se oporavljati. Sport ne zaslužuje da se ovako prema njemu odnosi, znamo što on znači za našu djecu i za cijelo društvo. Sport je važna karika za jednu naciju, a da ne kažem koliko je benefita od sportaša. Nacija je zdrava onoliko koliko su njena djeca zdrava. To za grad nisu neki veliki novci, tih 4,5 milijuna kuna moglo se pronaći i ne dirati sport, koji je ionako jadan u ovim trenutcima – smatra Matulović.

— Kad dogovaraš sezonu, dogovorio si i igrače i predvidio si sve troškove. Srećom, Libertas Marinkolor ima sponzora koji je sve pokrio, i jedan smo od rijetkih klubova koji završavaju godinu u pozitivi, bez da smo ikome ostali lipe dužni – navodi dalje.

Dva mjeseca bez natjecanja

— Svi sportovi su u problemu. Vidjet ćemo ovu godinu što će se događati. Nadamo se da će krenuti sezona i da će se dogoditi neki pozitivan rebalans, ali to su opet neka imaginarna sredstva. Naime, kad nešto stvaraš, kad radiš neki plan, ideš s realnim planom, a ne ako bude. Morat ćemo se i mi uklopiti u to. Još traje sezona 2020./2021. i to do kraja svibnja. Nju ćemo završiti, a što će biti 2021./2022. vidjet ćemo – navodi dalje.

Pituri su u siječnju trebali igrati Europa cup, no on je zbog epidemiološke situacije odgođen za kraj ožujka. Igrači su već dva mjeseca bez natjecanja, a bili su u top formi koju će biti teško vratiti. Još nedavno nam je Matulović rekao kako putovanje na Europa cup u Rumunjsku iziskuje značajna sredstva, a i putovanje nije nimalo jednostavno s obzirom na avio linije.

— To je složeno putovanje, a troškovi su takvi kakvi jesu. Pristali smo igrati i moramo ići jer slijede kazne. Tražit ćemo dodatna rješenja od Grada, a ako ne, jedini izbor su sponzori. Vidjet ćemo što se tu može, ili smanjiti sve ostale troškove gdje je to moguće. Za opstati morat ćemo se odreći puno toga, a netko nije spreman na odricanje. Mi nećemo kukati, nastavit ćemo raditi. To je posao uprave, ne trenera i igrača koji za stolom moraju pokazati svoju vrijednost i oni neće biti opterećeni financijskim stvarima kao mi u upravi. Mi ćemo tražiti način za prebroditi i ovu tešku godinu – govori nam.

— Bili smo u punoj formi, a sad se već dva mjeseca ne igra i nije se lako vratiti na nivo igre kakvu zahtijeva natjecanje. Ostavlja to traga na igrače, ali prilagodit ćemo se – govori dalje.

Nastavak sezone očekuje se 6. ožujka, s tim da Pituri 27. veljače u Gospinom polju moraju odigrati zaostalu utakmicu s varaždinskim Staarom.

Nema ni gledatelja

— To je derbi koji možda odlučuje i prvenstvo. Ako to dobijemo doma, ozbiljan smo kandidat za prvaka, a ako izgubimo, opet imamo šansu u revanšu. Bez obzira na formu, znam da će mladići dati sve od sebe. Za taj meč ne treba motivacije, kad je derbi, motiviran si maksimalno – naglašava Matulović. Nažalost, i utakmice se igraju bez gledatelja, bez publike koja svim srcem navija za Piture.

— Publika nam puno znači i naučili smo igrati pred punim gledalištem uz vatreno navijanje svih generacija – poručuje za kraj Matulović uz nadu kako će se i publika brzo vratiti u dvorane.

Veliki pogon, minimalna sredstva

Ženski košarkaški klub Ragusa 680 dana ne zna za poraz, a dubrovačke košarkašice u vikendu za nama ostvarile su i svoje prve bodove u Ligi za prvaka. I njihov predsjednik Tomislav Tabak navodi kako je u situaciji u kojoj je nalazi cjelokupno gospodarstvo, do sponzora gotovo pa nemoguće doći. Klub se još uvijek snalazi, a u nižim kategorijama je i manji obim natjecanja.

— Ne možemo reći da smo zbog toga na istome, jer uvijek nedostaje sredstava, pogotovo kad igrate prvu ligu i kad se natječete za prvaka. Snalazimo se, a vidjet ćemo što će biti u budućnosti kao i sa sljedećom godinom. Nadamo se boljoj sezoni i rebalansu, koji je najavljen u slučaju poboljšanja situacije – govori Tabak.

— U sportu će uvijek nedostajati novaca, to su veliki pogoni, a ovo su minimalna sredstva koja klubovi dobivaju. Nadamo se da će se to povećati u budućnosti. Sa srcem, s malim odricanjima i malim plaćama za sad se snalazimo. Biti prvi u državi sa 680 dana bez poraza, u prvoj ligi, odnosno najvećem rangu ženske košarke, čemu u povijesti Dubrovnika nismo svjedočili, izuzetan je rezultat – zaključuje Tabak.

Svi klubovi zapravo polažu nadu u rebalans i to onaj kojim će se sportu povećati sredstva, ako se ove godine pokrene turistička aktivnost, odnosno ako nam se vrate turisti. A s njima će se pomalo oporavljati i gospodarstvo, lakše će se nalaziti sponzori, ali oporavak u sportu, uvjereni su neki naši sudionici, potrajat će.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 27. siječnja 2021.

Pročitajte još

POSLJEDNJA PRILIKA ZA PRIJAVU Pridružite se utrci 5K, trčite ili navijajte za Marka!

Dulist

NAKON 24 GODINE Hrvatska malonogometna reprezentacija izborila Svjetsko prvenstvo!

Dulist

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist