Kultura

Ivana Marija Vidović i Vesna Miletić u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru

Ivana Marija Vidović i Vesna Miletić u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru

U odsjaju zlatnih štukatura u brojnim ogledalima, pod impozantnim, kristalnim kandeljerima neobarokne koncertne dvorane koja je svojevremeno služila kao igračnica (otud joj i ime Kazinska dvorana – sazidana je 1865. kao apendiks starijem kazalištu), prošlog su ponedjeljka iz koncertnog Steinwaya odzvonili pastozni akordi pod prstima dviju vrsnih dubrovačkih pijanistica Ivane Marije Vidović i Vesne Miletić.

Glazbena večer je o stoti obljetnici njegove smrti posvećena sjećanju na francuskog impresionističkog skladatelja Claudea Debussyja, te smo tom jedinstvenom prilikom čuli ponajljepše komade iz njegova klavirskog opusa od Clair de Lune, Reverie, En bateau do Potopljene katedrale; pjesma Beau Soir je melankolijom zaokružila prvi dio koncerta – u izvedbi hrvatskog opernog pjevača, basa Marka Mandira koji živi i radi u Sloveniji i za klavirom Ivane Marije Vidović. Ova krasna kompozicija bila je uvod u još poneki vokalni komad kao što je Massenetov Nuit d’Espagne bio je također svojevrstan poklon Debussiju ako uzmemo u obzir da je potonji kao pedagog sudjelovao u Debussijevoj glazbenoj formaciji.

U drugom djelu koncerta odzvonilo je još jedno klasično djelo za klavir četveroručno i to kolosalna Shubertova Fantazija u f molu D.940 te njegov lied iz ciklusa pjesama D.911 Winterreise Gute Nacht, da bi se večer zaključila posljednjim djelom ispod pera još jednog francuskog skladatelja, Debussijevoga rivala i prijatelja Mauricea Ravela, ciklusom pjesama ”Don Quichotte a Dulcinee”.

Povod za koncert bila je i proslava 20. obljetnice umjetničkog djelovanja pijanistice Ivane Marije Vidović i basiste Marka Mandira, koji su već surađivali u prošlosti. Ostaje nada da će se ta glazbena suradnja i nastaviti na uzajamno zadovoljstvo i umjetničku korist a na dobrobit štovane publike.

Klavirski duo Fantazija je potom 25.svibnja nastupio u Narodnoj čitaonici u Kostreni pored Rijeke gdje je uspješno nastupao i lanske godine u studenom. Oduševljena publika izmamila je posvuda dodatke kako u Mariboru tako i u Kostreni, na što se duo rado odazvao.

Na recitalu u Kostreni dvojcu se pridružila i poznata riječka pjesnikinja Vesna Miculinić Prešnjak koja je vrlo nadahnuto recitirala stihove jednog od najpoznatijih pjesnika 19. stoljeća Paula Verlainea iz njegove zbirke Galantne svetkovine (Fêtes galantes,1869.) a koji su poslužili kao prava matrica mnogim Debussyijevim prekrasnim skladbama koje je klavirski duo izvodio na oba koncerta onom u Mariboru i onom u Kostreni. Neke stihove prevela je na hrvatski jezik pijanistica i pjesnikinja Ivana Marija Vidović koja je ujedno i osmislila cjelokupni tijek i značaj koncerta.

Za istaknuti su neka djela koja su vrhunac Debussyjeva klavirskoga stvaralaštva: Mjesečina (Clair de lune), En bateau i Cortège iz Male svite za klavir četveroručno, preludij Potonula katedrala, Reverie itd. Na recitalu u Kostreni pijanistice su u prvom dijelu izvodile djela F.Mendelssohna, F.Schuberta, U.Rojka, A.Dvořáka, dok je drugi dio recitala bio potpuno posvečen francuskome impresionizmu za stogodišnjicu Debussyijeve smrti (Pariz, 25.ožujak 1918.) pa pored njegovih djela duo je izveo još i djela Erika Satija, Camille Saint-Saënsa te Gabriela Faurèa. Za još jedan, četvrti dodatak imale su uvijek spremni i dražesni Andante od Luke Sorkočevića, 2.stavak njegove simfonije u D duru kojega je za ovu formaciju priredila dubrovačka pijanistica i skladateljica Nena Ćorak. Ovaj dodatak uvijek je kao svojevrsni hommage gradu Dubrovniku čija je elegancija i sklad utkana u svakog istinskog dubrovačkog umjetnika.

Sastavili: M.M., Hrvatsko kulturno društvo Maribor/
Katedra hrvatskog čakavskog sabora Kostrena
Fotografije: privatni album umjetnika

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist