Kultura

Ivana Marija Vidović članica žirija pijanističkog natjecanja u Italiji

Priznata dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović članica je žirija međunarodno poznatog pijanističkog natjecanja ‘Ariano International Piano Competition’ koji se u talijanskoj oazi umjetnosti, gradu Arianu Irpinu, ‘citta del Tricolle’, održava od 5. do 7. listopada. Natjecanje i žiriranje eminentnih glazbenika odvit će se u Museo Civico e Della Ceramica, smještenom u Palači Forte u starom dijelu grada Ariano Irpino.

U ocjenjivačkom sudu kojim presjeda mo Giuliano Adorno, profesor na Konzervatoriju D. Cimarosa u Avellinu i umjetnički direktor Orbetello Piano Festivala, još je troje vrhunskih stručnjaka. Žirirat će tako i mo Marco Ciampi, koncertni pijanist i profesor na Konzervatoriju D. Cimarosa u Avellinu, Arianna Bonatesta, koncertna pijanistica i profesorica na Konzervatoriju D. Cimarosa u Avellinu; Remo Mazzeo, koncertni pijanist, mo pratitelj na Konzervatoriju D. Cimarosa u Avellinu, ujedno predsjednik Udruge Italia Musica.

Međunarodno natjecanje ‘Ariano International Piano Competition’ u sebi nosi i niz različitih kategorija mladih i starijih natjecatelja – od osam, 11, 12 do 14, 15 do 17, 18 do 21, 22 do 25 godina te kategoriju bez dobnog limita. Organizira ga udruga Italia Musica pod vodstvom mo Rema Mazzea, a cilj mu je promoviranje talenata mladih glazbenika i poticanje glazbene kulture. Koncerti za dobitnike nagrada i koncerti za klavir i orkestar predviđeni su tijekom cjelokupnog trajanja festivala, dok će se svečana dodjela nagrada održati 7. listopada u 19 i 30 sati.

-Uvijek mi je veliko zadovoljstvo i čast biti dio žirija svoje struke, ali i za pjesništvo i za vodstvo radionic organizacije. Imam tada priliku još univerzalizírati svoje misli, dušu… Među mlađim, ali i starijim kolegama, slušati odlične i vrhunske talente, na kraju krajeva već sam dosta njih i pozvala da nastupe u Hrvatskoj… Sjetimo se Danyla Sayenka kojemu sam već dva puta dala prve nagrade na natjecanjima, a koji je upravo na moj poziv oduševio publiku na Epidaurus Cavtat festivalu… Mlađi su nada današnjice, ali i radost sutrašnjice. To nam najbolje u ova doba otuđivanja i sve manje živog druženja – daje snagu, nadu… U žiriju se i mi kao komisija puno učimo, napredujemo, razvijamo svoja kritička mišljenja i kriterije, širimo dijapazone i razmjenjujemo se, dopunjujemo. Tamo ‘brusim’ i znanje jezika – ne samo glazbe, a i posjetim prekrasne destinacije… – naglasila je uoči odlaska u Italiju Ivana Marija Vidović.

-Ako je mladost bez nade, onda smo nekako bez budućnosti, u beznađu. Za mene ništa ne uljepšava život bolje od znanja i sposobnosti da se postigne pozitivna promjena. Za natjecanja danas treba silna disciplina, znanje, obrazovanje, spartanski život vježbanja i vježbanja, ali i hrabrosti… Velika hrabrost… Potrebna je hrabrost da se odraste i postane ono što uistinu jesmo, ‘, zaključila je naša pijanistica i pjesnikinja, koja u Irpinu prvi put žirira. No, ne bez bogatog iskustva – iza nje su već brojne umjetničke komisije – Albanija, Slovenija, Italija, Litva… Kao i online žiriranje za vrijeme pandemije, gdje je odslušala izvedbe na tisuće talenata i među ostalim donirala Lvivu svoj rad – dodala je za kraj.

 

Pročitajte još

U DOMU MARINA DRŽIĆA Tematsko vođenje ‘Zlatno doba Dubrovnika’

Dulist

U GALERIJI OTOK Izložba ‘Izolacija’ dubrovačke umjetnice Noemi Čotić

Dulist

U LAZARETIMA Predstavljanje zbirke poezije ‘Pala s kruške’ Ane Soldo

Dulist