Sport

Iva Oberan i Matija Jurišić najuspješniji su župski sportaši u 2021.

Iva Oberan i Matija Jurišić najuspješniji su župski sportaši u 2021.

Iva Oberan i Matija Jurišić najuspješniji su župski sportaši u 2021. godini. Nagrade su im uručene na svečanosti koja se u petak navečer u organizaciji Zajednice sportova Župe dubrovačke održala u Hotelu Sheraton.
Iva Oberan i sama s ponosom ističe kako je 2021. bila najuspješnija godina u njenoj dosadašnjoj judo karijeri. Početkom ožujka osvojila je svoju prvu medalju sa Svjetskog kupa, broncu u Pragu. Ona joj je omogućila nastup na prvom seniorskom europskom prvenstvu koje se održavalo u Lisabonu. Slijedi Svjetski kup u Zagrebu gdje je došla do najvećeg uspjeha karijere – zlatne medalje. Na seniorskom Prvenstvu Hrvatske drugi put postala je seniorska prvakinja Hrvatske. Na europskom seniorskom kupu u Orenburgu, došla je do bronce. U listopadu prošle godine Iva nastupa na Europskom kupu u Dubrovniku pred domaćom publikom i dolazi do zlata. S tom je medaljom na najbolji mogući način zaključila jako uspješnu godinu.
Matija Jurišić dobio je nagradu za ostvarene orestižne rezultate u automobilizmu. Sa svojih 19 godina već je njih 11 u autosportu. Startao je s kartingom, a potom prelazi na automobile. Godine 2021. godine nastupa na brdskim utrkama prvenstva Hrvatske i Europe. Sezona prolazi s četiri pobjede u grupi za prvenstvo Hrvatske i jednom pobjedom u grupi na Europskom prvenstvu u Buzetu. Na kraju osvaja 2. uzastopnu titulu prvaka Hrvatske u grupi A, titulu viceprvaka Europe u grupi 4. i titulu najuspješnijeg juniora.
Nagrada Zajednice sportova za najuspješniju ekipu otišla je u ruke Autokluba Župa dubrovačka. Protekle 2021. godine auto klub je nastupio u svim disciplinama na prvenstvu Hrvatske uz pojedinačne izlete na Prvenstvo Europe i centralno europske zone. Jednako kao i ove godine fokus je bio na najzastupljeniju i najjaču disciplinu – brdske utrke, gdje su već godinama u vrhu. Konstantnim nastupima u vrhu, župski vozači osigurali su još jednu titulu vice prvaka Hrvatske.
Najdarovitiji mlada sportašica Župe je pak Andrea Kalacanović, članica judo kluba. Ova se osmašica judom bavi od prvog razreda. Na domaćim i inozemnim natjecanjima osvojila je 20-ak medalja.

Zajednica sportova Župe dubrovačke uvela je i posebnu Nagradu izvršnog odbora za prestižne rezultate ostvarene u prethodnoj godini, a koji ne ispunjavaju uvjete Javnog poziva, ali su bili su od važnosti za lokalnu sportsku zajednicu.
Tako je posthumno nagradu dobio vaterpolist Đuro Savinović, koji je čitavu svoju karijeru proveo u Jugu. Nastupio je za reprezentaciju Jugoslavije 156 puta, igrao na dva Svjetska prvenstva, na Europskom prvenstvu u Beču 1974. godine također je osvojio brončanu medalju. Srebro je osvojio na Mediteranskim igrama 1975. u Alžiru. Sudionik je Olimpijskih igara 1976. u Montrealu, gdje je bio dio momčadi koja je osvojila peto mjesto. Trener Juga bio je od 1983. do 1989. godine, a momčad je vodio do naslova prvaka Jugoslavije 1983. i 1985. godine.
Druga nagrada posthumno se dodijelila Vidu Bogdanu, vaterpolskom treneru VK Gusar. Svoj vaterpolski put je počeo u Jugu gdje je trenirao kao junior, ali je vrlo rano krenuo u trenerske vode upijajući znanje uz velika imena kao što su Dubravko Staničić, Božo Valjalo, Tomo Udovičić, Trifko Banđur. U najtežim vremenima Juga, tijekom ’90-tih prošlog stoljeća ostao je u klubu, a koncem tog desetljeća bio je i izbornik hrvatske juniorske reprezentacije. Nakon Juga, trenira mlađe uzraste VK Bellevue, a jedno vrijeme i prvu momčad. U VK Gusar dolazi 2015. godine kao trener mlađih uzrasta, a zadnjih nekoliko sezona radio je kao trener svih mlađih uzrasta i seniora kluba iz Mlina.
Sljedeća nagrada dodijelila se županijskom pobjedniku u boćanju disciplina – pojedinac klasično Luku Lediniću, članu boćarskog kluba ŠBK Rijeka Mandaljena. Sa svojim klubom je, kao jedan od glavnih igrača, ostvario odličan uspjeh osvojivši 3. mjesto u III. Hrvatskoj boćarskoj ligi za sezonu 2020./2021.
Izvanredan uspjeh ostvario je u pojedinačnoj konkurenciji postavši prvak Dubrovačko-neretvanske županije u najzahtjevnijoj i najatraktivnijoj disciplini – pojedinac klasično.
Nagradu su dobili i župski ratnici, Rukometni klub Ardiaei, koji je niti godinu dana od svog osnivanja osvojio naslov prvaka Druge rukometne lige.
I generacije U12 NK Župa dobila je nagradu. Suvereno su osvojili naslov županijskog prvaka pobijedivši u polufinalu završnice ONK Metković 4:1 te u finalu NA Konavle 3:0! Imali su i najboljeg strijelca županije Lovra Vugdeliju.
Nagrađen je i Bridž klub Astarea, seniorski prvaci Hrvatske u bridžu za 2021. godinu. U konkurenciji 22 para, s napravljenih 62,14 posto, osvojili su prvo mjesto ispred nekadašnjih reprezentativaca Davora Rusa i Dubravka Diklića te nakon 3 sata igre postigli jedan od najvećih uspjeha dubrovačkog bridža.
U društvu nagrađenih našle su se i tri igračice Juga, Župke Lana Korać, Nea Matičević i Nina Jazvin, koje su postale članice ženske vaterpolo reprezentacije.
Sljedeće dvije nagrade pripale su klubovima koji u Župi imaju dugu tradiciju postojanja. Prvi od njih ima 70 godina, a riječ je o VK Gusaru. Za 50 godina djelovanja kluba nagrada je otišla i u ruke NK Župa dubrovačka.
Ovaj klub danas broji preko 400 aktivnih igrača, od čega je 347 djece i mladeži od vrtićke dobi do 18 godina, a ostalo čine seniori i veterani kluba, što NK Župu dubrovačku svrstava među veće klubove u Dalmaciji.

 

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist