Aktualno

IUC slavi 50. obljetnicu osnutka

Interuniverzitetski centar Dubrovnik slavi 50 godina osnutka te uspješnog i kontinuiranog djelovanja. Tim povodom održava se međunarodna konferencija pod nazivom Poticanje uključive internacionalizacije – uloga i odgovornost znanosti u suočavanju s globalnim izazovima.

-Krize u kojima se svijet nalazi, od klimatskih promjena, migracija, pandemija do nasilnih međunarodnih konflikata, upućuju na potrebu za uključivom internacionalizacijom u znanosti i obrazovanju. Suradnja je nužna ne samo između istraživačkih instituta i sveučilišta, nego i između znanstvene zajednice i vlada, nevladinog, te privatnog i javnog sektora.

Kakva je uloga i odgovornost akademske zajednice u poticanju uključive internacionalizacije? Kako možemo organizirati međunarodnu znanstvenu suradnju kako bi se odgovorilo na suvremene zadaće?

Tema konferencije je koncipirana oko povijesti i misije Interuniverzitetskog centra, ali i oko aktualnih zbivanja na koja akademska zajednica nastoji dati odgovore – navodi se u pozivu za konferenciju.

Konferencija započinje javnim predavanjem Ksenije Turković, profesorice prava, donedavne sutkinje i potpredsjednice Europskog suda za ljudska prava u Strasbouru na temu promicanja digniteta i poštivanja vladavine prava kroz obrazovanje i znanost. Slijedi prijem u atriju, te koncert Dubrovačkoga simfonijskog orkestra u Kneževom dvoru, kao obljetnički poklon Grada Dubrovnika.

Drugi dan programa, plenarna izlaganja su rezervirana za teme bio-medicinske i društvene perspektive pandemije, podučavanja u međunarodnom okruženju, akademskih sloboda, te uloge sveučilišta u organiziranju uključive međunarodne suradnje. Izlagači su Prof. Thomas Mettenleiter, Sir Geoffrey Nice, Dr. Nevenka Tromp, Dr. Wilhelm Krull, Dr. Kriszta Kovács, Prof. Gunn Elisabeth Birkelund i Prof. Henk Kummeling. Također su organizirane i paralelne sesije na teme sigurnosti i uključivih praksa u obrazovanju.

U sklopu obljetničkog programa se 1. listopada organizira i 17. Vijeće Inter-Univerzitetskog Centra na kojemu sudjeluju predstavnici članica IUC-a (hrvatskih i međunarodnih sveučilišta) koji tom prigodom određuju nove smjernice razvoja akademskih programa IUC-a, te biraju nova Upravna tijela.

Pročitajte još

MALIŠANI IZ PALČICE O SVETOM NIKOLI ‘Sestra je zločesta pa bolje da njoj dođe Krampus’

Dulist

PRODAJA IDE, HRANA SE NE BACA U pulskoj pekarnici dva ‘kruha od jučer’ nude za 7 kuna

Dulist

Predsjednik Zoran Milanović stiže na obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija