Grad

ISTRAŽILI SMO Što su radili gradski vijećnici i koliko im je za to plaćeno!

ISTRAŽILI SMO Što su radili gradski vijećnici i koliko im je za to plaćeno!

Prošlo je nešto više od godinu dana od konstituiranja ovog saziva Gradskog vijeća, koje je u minulom razdoblju, zbog brojnih previranja, Dubrovačkih dogovora, interesnih trgovina i drugih pretumbavanja ipak sadržajno ponudilo ako ništa šarolikije sjednice nego što je to bio slučaj u prethodnom sazivu. Istini za volju nema više neponovljive Marije Delije, ali su zato tu novi igrači koje dubrovačka javnost još nije imala prilike vidjeti. U svakom slučaju zanimljivo je promotriti čime su se, koliko i za koliko bavili naši vrli vijećnici.

(Fine) Naknade
Za ukupno 25 vijećnika u ovih godinu dana isplaćeno je nešto manje od pola milijuna kuna, odnosno 456 750 kuna, a za razne Odbore isplaćeno je ravno 7 tisuća kuna.
Uvjerljivo najviše novaca dobio je predsjednik Gradskog vijeća Niko Bulić i to 51 tisuću kuna, te dodatnih tisuću kuna kao naknadu za odbore. Iza njega slijede njegove dvije ‘poručnice’ Matija Ćale Mratović i Olga Muratti kojima je isplaćeno po 27 tisuća kuna, s time da je potonja dobila i 1400 kuna naknade za odbore. Po 18 tisuća kuna dobilo je ukupno 12 vijećnika i to Mira Buconić (plus 1600 kuna za odbore), Matko Bupić, Ivo Gjaja, Maro Krisitić, Doris Lepeš Matić, Dolores Lujić, Dubravka Marunčić (plus 800 kuna za odbore), Božidar Memed, Igor Miošić, Mario Obuljen, Antun Pravedan te Ivan Viđen. Nešto manje, odnosno 17250 kuna dobili su Ivo Jadrušić (plus 600 kuna za odbore), Matko Munitić (plus 800 kuna za odbore), te Slobodan Vukotić. Dubravka Šuica (plus 800 kuna za odbore), Zoran Cikatić i Mariela Marković dobili su po 16 500 kuna. Esad Čustović dobio je 15 tisuća kuna, Lukša Matušić 12 tisuća kuna, Pero Vićan 4500, a Vide Matić 3 tisuće kuna. Treba napomenuti kako su niže financijske brojke posljednje četvorke rezultat rošada. Naime, Esad Čustović ušao je u Vijeće umjesto Vide Matića, a Lukša Matušić umjesto Pera Vićana.
Također treba istaknuti kako Tatjana Šimac Bonačić i Ivan Šimunović kao saborski zastupnici ne primaju naknadu za rad u Vijeću.

Koliko su sjedali?
Za ove iznose vijećnici su ukupno sjedali u klupama 65 sati i 25 minuta, izvijećali su 255 točaka dnevnog reda (tri tematske točke), a postavili su ukupno 166 pitanja. Rekordere nismo izdvajali jer su gotovo uvijek pitanja dolazila prvenstveno od vijećnika oporbe, tj. Srđ je Grad, Hrvatskih Laburista i jednog vijećnika HSLS-a.
Iako je Dubrovačkim dogovorom predviđeno da se sjednice održavaju barem svakih mjesec dana to nije ispoštovano pa su sjednice održavane u prosjeku svaka dva mjeseca. Nakon dvije konstituirajuće , prva prava sjednica održana je 30. srpnja 2013. godine, nakon toga 28. rujna 2013., 30. studenog 2013., potom 27. siječnja 2014. godine te 22. ožujka. Nakon toga uslijedile su dvije tematske sjednice, 31. ožujka, a potom 7. travnja. Sljedeća redovita bila je 13. svibnja, potom 21. lipnja (redovita, ali zapravo tematska na temu parkinga), a posljednja u nizu bila je 5. srpnja ove godine. U sve to vrijeme dnevni redovi dopunjeni su s desetak točaka dnevnog reda, a skinuto ih je 17. Naravno kako su točke skidane jer je već prije sjednice bilo poznato kako neće imati potrebnu većinu, no u godinu dana na izglasavanju su pale samo dvije točke, a samo jedna je došla blizu.
Prva koja je pala bio je 30. studenog 2013. Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja/ice Dubrovačkih knjižnica, a 13. svibnja 2014. pao je Prijedlog zaključka o donošenju Godišnjeg provedbenog plana zaštite od požara na području Grada Dubrovnika za 2014. godinu. Treba napomenuti kako je na sjednici 22. ožujka 2014. ‘za bobu’ prošlo izvješće o radu za drugu polovicu prošle godine. Podsjetimo, DDS je tada zbog svađe Pera i Andra, Vlahušiću pokazao žute palice. Ipak uz HDZ-ov amen i 13 zelenih palica izvješće je prošlo.

Što se sve događalo u 2013.?
U ovih godinu dana zaista se svašta izdogađalo, no najznačajnija točka definitivno je bila ujedno i druga točka dnevnog reda druge sjednice, odnosno prve prave sjednice. Naime, nakon samo 12 vijećničkih pitanja krenula je rasprava o Prijedlogu odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja „Športsko-rekreacijski centar s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug“. Prevedeno, gradski vijećnici taj dan su dali zeleno svjetlo projektu golfa na Srđu. Tu sjednicu obilježili su i prosvjedi Zelene akcije i udruge Srđ je naš koji su pasivnim otporom svojim tijelima pokušali spriječiti uopće održavanje sjednice. Nakon nešto više od tri sata rasprave golf je ipak izglasan i to sa premoćnih 16 ruku. Na toj sjednici nije bila Mira Buconić.
Već na sljedećoj sjednici iz gradske uprave su zaključili kako bi vijećnicima trebalo podignuti naknade. Iznos od 5500 kuna za predsjednika GV bio je ipak prevelik zalogaj i nakon medijske hajke, svekolikoj javnosti je ‘objašnjeno’ kako će ipak smanjiti iznose na 4500 kuna za predsjednika, 2500 za njegove zamjenice, te po 1500 kuna za vijećnike. Bilo je prijedloga za višestruko manje iznose, prvenstveno od liste Srđ je Grad, no nisu naišli na razumijevanje. U povijest će ući tadašnje Vlahušićevo objašnjenje povećanja naknada kada je rekao da bi u suprotnom bili kao Sjeverna Koreja(?!?). Inače na toj sjednici je zbog zdravstvenih problema odstupio Vide Matić, a umjesto njega u vijećničke klupe sjeo je Esad Čustović.
Četvrta po redu sjednica ostat će zapamćena po tome što je u vijećničke klupa zasjeo Lukša Matušić, odnosno više po tome što je iz njih izašao Pero Vićan. On je prethodno osuđen u aferi Vrtovi sunca i mandat mu je prestao po sili zakona. Također, u kontekstu ove sjednice valja spomenuti i famoznu pauzu za marendu koja je sazvana kako bi Vlahušić mogao ispuniti stranačke dužnosti HNS-a.

Krenulo su autobuserima
Prva ovogodišnja sjednica, odnosno peta po redu, ostat će upamćena po tome što je po treći puta uvedena odluka o naplati zaustavljanja autobusa na Pilama i Pločama, a uvedene su drakonske kazne za neposlušne prijevoznike. Vlahušić je ponovno udario po njima drvljem i kamenjem, školama, vrtićima i djecom, a oni su treći puta stvar odnijeli na Trgovački sud.
Sa šeste sjednice maknute su točke o regionalizaciji i odnosu s DPDS-om, a izglasane su promjene prostornih planova usprkos protivljenju oporbe. Naime, (pre)opsežni materijali za te točke dostavljeni su pred samu sjednicu.
Uslijedile su dvije tematske sjednice, prva na temu regionalizacije kada su vijećnici debelo prekasno odlučili poručiti Vladi kako ne smije tretirati Dubrovnik kao zadnju rupu na svirali, a samo tjedan dana kasnije održana je sjednica na temu odnosa s DPDS-om. S obzirom na intenzitet sukoba Vlahušića i DPDS-a ova sjednica trebala je biti daleko zanimljivija nego što je to zapravo bila.
S dnevnog reda sedme sjednice skinuto je prvih pet točaka, među kojima i rebalans proračuna, kao i odluka o zaduživanju Grada, dok je sljedeća sjednica zapravo bila tematska iako se piše pod redovite. Naime, prethodno je odlukom Ustavnog suda srušena Odluka Grada Dubrovnika iz 2009. godine po kojoj je Sanitat pet godina nezakonito naplaćivao parking. Novu odluku na sjednici razbucala je pak oporba sa nevjerojatnih 18 amandmana, a kao krajnji rezultat pretplatne karte za sve žitelje bivše Općine Dubrovnik su višestruko jeftinije, od 1. rujna bit će ukinuto izdavanje dnevne parkirne karte, ali je pojedinačni sat parkinga duplo skuplji.
Na posljednjoj sjednici smijenjena je ravnateljica FA Linđo Dubravka Sarić i to zbog izjave koje je dala DuListu, a Konzumu je prodano bivše pastoralno zemljište u Obuljenom za 10,6 milijuna kuna.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist