Grad

ISTRAŽILI SMO Koji direktor gradske tvrtke ima najmanju, a koji najveću plaću?

ISTRAŽILI SMO Koji direktor gradske tvrtke ima najmanju, a koji najveću plaću?

Iz Gradske uprave dostavili su nam samo bruto iznose plaća direktora jer je neto plaća zaštićen podatak te varira za svakog pojedinca ovisno o broju uzdržavanih članova obitelji, broju djece, godinama staža, mjestu prebivališta i slično

Prvim danom 2019. godine na snagu su stupile mnogobrojne reforme koje bi trebale olakšati život građa­nima. Osim nižeg PDV-a na niz živež­nih namirnica, jedna od promjena tiče se i plaća, na što su hrvatski građani posebno osjetljivi. No, ovdje treba ista­knuti kako će poreznom reformom više profitirati oni s većim plaćama, nego oni s plaćama od 3800 do 8 i pol tisuća kuna. Njihov kućni budžet povećat će se između 20 i 50 kuna mjesečno, dok će najveće povećanje osjetiti oni s pla­ćama od 20 do 40 tisuća kuna, kojima će primanja rasti od tisuću do skoro dvije tisuće kuna. Tragom toga odlu­čili smo provjeriti kolike plaće imaju direktori/predsjednici Uprave gradskih tvrtki, ali i koja su im službena vozila na raspolaganju.

Najveću bruto plaću ima predsjednik Uprave Vodovoda

Neto iznosi zaštićeni

U našem ćemo tekstu istaknuti samo bruto iznose plaća gradskih direktora, jer, kako su istaknuli iz Grada Dubrov­nika, neto plaća zaštićen je podatak jer ona varira za svakog pojedinca ovisno o broju uzdržavanih članova obitelji, broju djece, godinama staža, mjestu prebivališta i slično. Najveću bruto plaću ima predsjednik Uprave Vodo­voda Lukša Matušić, a najnižu direktor Boninova Marijan Dadić. Osim plaća, zanimali su nas i podaci o službenim vozilima koji su čelnicima gradskih tvrtki na raspolaganju, no o njima nešto kasnije.

Dakle, najveću bruto plaću ima predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić.

— Ugovorena bruto plaća predsjed­nika uprave je 21.000,00 kuna – ista­kuli su iz ove gradske tvrtke, a iako su nam dostavili i podatak o neto plaći bez poreznih olakšica nećemo je iznositi s obzirom da nam iz Grad­ske uprave te iznose nisu dali za druge direktore. Istaknimo i to kako je ovoliki iznos plaće imao i Matušićev prethod­nik Valentin Dujmović u mandatu biv­šeg gradonačelnika Andra Vlahušića.

17 tisuća kuna bruto imaju direktori Čistoće, Libertasa, Domouprave i Sanitata

Kome je plaća niža?

Zapravo, direktorske plaće se, bez obzira na promjenu vlasti manje-više nisu mijenjale. Promjene u odnosu na podatke koje smo dobili i obja­vili početkom 2016. godine, kad su u pitanju visine direktorskih plaća (onih bruto) vidimo tek na primje­rima Sanitata i Boninova, pri čemu su bruto plaće današnjih direktora sma­njene za skoro 600, odnosno 500 kuna. Naime, bruto plaća člana Uprave Sani­tata Tomislava Tabaka iznosi 17 tisuća kuna, dok nam je bivši direktor Vedran Kunica prije tri godine rekao kako je njegova bruto plaća 17 586,73 kune. S druge strane tadašnji direktor Boni­nova Zlatko Uršić, inače danas pro­čelnik u Gradu Dubrovniku, imao je bruto plaću od 15 500 kuna, dok njegov nasljednik ima 500 kuna manje.

— Direktor Boninova Marijan Dadić ima bruto plaću od 15.000 kuna sukladno ugovoru o radu s Gradom Dubrovniku – istaknuli su u odgovoru iz Gradske uprave. Direktori Domouprave Konsuelo Končić, Libertasa Ante Vojvodić i Čistoće Marko Iveković imaju ista pri­manja, odnosno mjesečnu plaću od 17 tisuća kuna bruto, baš kao i čelni čovjek Sanitata, a iste iznose imali su i njihovi prethodnici uz napomenu kako nam je bivši direktor Libertasa Đuro Deranja tada dostavio samo neto iznos svojih mjesečnih primanja. Direktorica Vrtlara Alma Majstorović ima istu plaću kao i njena prethodnica u iznosu od 15 500 kuna bruto.

Jedini direktor koji nema službeni automobil jest direktor Boninova Marijan Dadić

Što voze?

Budući da je gradonačelnik nedavno najavio kako Grad Dubrovnik mora nabaviti novi službeni automobil, zbog kvara postojećeg, zanimalo nas je koji je vozni park na raspolaganju njegovim direktorima.

Jedini direktor koji nema službeni automobil jest direktor Boninova Marijan Dadić, a kako su istaknuli iz Grada Dubrovnik, Boninovo nema ni u planu nabavu vozila. S druge strane, član uprave Sanitata koristi osobni automobil marke SEAT, godine proi­zvodnje 2017. Kad je riječ o Libertasu i direktoru Anti Vojvodiću, tvrtka ima automobil za direktora, a po odluci ga je dopušteno koristiti za vrijeme rad­nog vremena.

— U praksi je to automobil na dnev­nom raspolaganju za potrebe tvrtke uz odobrenje direktora. Auto je marke Ford focus, 2006. godište – odgovor je kojega smo dobili.

Direktor Čistoće Marko Iveković na raspolaganju ima službeno vozilo za vrijeme radnog vremena, a radi se o vozilu Škoda Octavia iz 2018. godine. Alma Majstorović, direktorica Vrtlara koristi službeno vozilo WW Polo, 2015. godište dok su nam iz Domouprave naveli kako imaju službena vozila Renault Clio, 2003. godište, Kia Rio, 2007. godište i Škoda Octavia, 2018. godište.
Iz Vodovoda nismo dobili odgovor na pitanje o službenom vozilu koje na raspolaganju ima predsjednik Uprave.

OBJAVLJENO U TISKANOM IZDANJU 9. siječnja 2019.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović