Aktualno

Inspektori utvrdili 285 povreda dvojnog iskazivanja cijena

Inspektori su u pet dana od početka primjene dvojnog iskazivanja cijena obavili 867 nadzora. U njima je utvrđeno ukupno 285 povreda odredbi Zakona.
-Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata u ponedjeljak 05. rujna 2022. godine započele su s inspekcijskim nadzorima dvojnog iskazivanja cijena, a imajući u vidu stupanje na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Od navedenog ukupnog broja nadzora tržišna inspekcija obavila je 515 inspekcijskih nadzora nad poslovnim subjektima koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima. U području trgovine obavljeno su 352 inspekcijska nadzora, dok su 163 nadzora obavljena nad raznim pružateljima usluga (frizerske, usluge popravka i sl.) – navode u priopćenju iz Državnog inspektorata.

Ukupno je utvrđeno 179 povreda odredbi Zakona. U 89 slučajeva poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene (neiskazivanje maloprodajne cijene u eurima i/ili neiskazivanje cijene za jedinicu mjere u eurima). U 81 slučaju utvrđeno je neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije (poslovni subjekt u poslovnim prostorijama nije iskazao fiksni tečaj konverzije ili ga je iskazao nepravilno, primjerice tečaj nije iskazan u punom brojčanom iznosu). Šest povreda odnosilo se na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije, a tri povrede su se odnosile na to da poslovni subjekt nije pravilno preračunao novčane iznose sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.
Turistička inspekcija je obavila ukupno 295 redovnih inspekcijskih nadzora nad poslovnim subjektima koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima.
Od ukupnog broja obavljenih nadzora (295) utvrđeno je 106 povreda odredbi Zakona. Među njima se 71 povreda odnosila na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, 28 povreda se odnosilo na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije dok se u sedam slučaja povreda odnosila na ne iskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.
-Inspektori su poduzeli zakonom propisane mjere. Napominjemo kako je čl. 89. Zakona omogućena primjena načela oportuniteta, u slučajevima utvrđenog prekršaja prvi put i to ako nadzirana osoba tijekom nadzora otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u nadzoru ili u kratkom primjernom roku.
Cilj ovih nadzora kojima su obuhvaćeni poslovni subjekti koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena robe i usluga odnosno trgovci, ugostitelji i drugi pružatelji usluga je prije svega zaštita i informiranje potrošača. Nadzorne aktivnosti nastavljaju se i u narednom razdoblju – naveli su iz Državnog inspektorata.

Pročitajte još

TONČI TADIĆ O FUZIJI, CIJENAMA ENERGENATA I PUTINOVOM RATU Svaki megavat iz kućnog solara jedan je megavat manje ovisnosti o Putinu

Profesorica Mirjana Žeravica i ove godine vodi pripreme za maturu iz hrvatskog jezika

Dulist

FOTO Vijenci i cvijeće za sve poginule na moru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija