Hrvatska

INKLUZIVNI DODATAK PREMAŠIO OČEKIVANJA Pristiglo 170 tisuća zahtjeva, polovica već obrađena

proracun dokumenti papiri08

Od 170 tisuća pristiglih zahtjeva za inkluzivni dodatak, novouvedenu naknadu koja objedinjuje četiri ranije socijalne naknade, u prvih osam mjeseci riješeno je oko 50 posto. Prema podacima koje je dostavio Hrvatski zavod za socijalni rad, do sada je doneseno ukupno 85.500 rješenja, piše Lider.

Od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva, 107 tisuća postupaka pokrenuto je po službenoj dužnosti za postojeće korisnike, dok se 61.500 odnosi na nove zahtjeve. Visina inkluzivnog dodatka varira ovisno o vrsti i stupnju invaliditeta korisnika, a kreće se od 138 do 720 eura mjesečno.

Zanimljivo je da inkluzivni dodatak ne razlikuje hrvatske državljane i strance, pa pravo na ovu naknadu mogu ostvariti i državljani trećih zemalja te osobe bez državljanstva s odgovarajućim statusom boravka u Hrvatskoj. Prema procjenama, za provedbu ovog zakona na godišnjoj razini bit će potrebno osigurati oko 506 milijuna eura.

Vlada je prošle godine najavila da očekuje oko 150 tisuća korisnika, no broj pristiglih zahtjeva već je premašio te projekcije. Ipak, nije sigurno da će svi zahtjevi biti odobreni, posebno oni novih korisnika. Završetak obrade zahtjeva očekuje se do kraja godine, a korisnicima će biti isplaćena razlika od početka godine, kada je zakon stupio na snagu.

Pročitajte još

Naknade za nezaposlene strancima i kad je sporazumno prekinut radni odnos

Dulist

NOVA DRAMA U DOMOVINSKOM POKRETU “Ova stranka više ne postoji, radi se o primitivnoj bandi”

Dulist

TURISTIČKA RAZGLEDNICA U srcu sezone na makarskom kolodvoru

Dulist