DuList IN

IMATE VIŠAK KILOGAMA? Zbog nedostatka sna više žudite za nezdravom hranom

IMATE VIŠAK KILOGAMA? Zbog nedostatka sna više žudite za nezdravom hranom

Zbog nedostatka sna ljudi više žude za junk foodom i spremni su potrošiti više novca kako bi ga se dokopali, pokazalo je istraživanje.

Umor može potaknuti aktivnost u područjima mozga povezanih s apetitom i hormonima koji nam govore kad smo gladni, piše Daily Mail. Poremećaj normalnih funkcija tijela može dovesti do povećane šanse za prejedanjem, a s vremenom i do debljanja, sugeriraju istraživači.

Dr. Julia Rihm, vodeća autorica studije objavljene u časopisu Journal of Neuroscience, i njezin tim istraživanje su proveli na 32 zdrava muškarca, u dobi od 19 do 32 godine. Sudionici su posjetili laboratorij za normalnu večeru (tjestenina s teletinom i kremastim umakom od gljiva, jabuka i jogurt) dvije različite večeri.

Svaku od njih rekli su mi da se vrate doma kako bi spavali normalno ili da ostanu u laboratoriju, gdje će ih održavati budnima.

Idući dan mjerili su im moždanu aktivnost, razine hormona i želju za zakuskom.

Dali su im svakome tri eura budžeta za grickalice poput čokolade ili čipsa ili za svakodnevne predmete za kućanstvo ili fakultet. U online aukciji, pokazivali su im fotografije robe uz cijenu koju su postepeno podizali, a najniža je bila 0.25 eura.

Sudionicima su rekli da ponude maksimalno koliko su spremni na određeni predmet te da mogu potrošiti sva tri eura ako žele.

Ispostavilo se kako samo nakon nedostatka sna sudionici su bili spremni platiti više za junk food namirnice – koje su poslije mogli pojesti.

Koristeći magnetsku rezonanciju, tim je pokazao da nedostatak sna ‘uspavljuje’ neurone u amigdali i hipotalamusu, koji kontrolira apetit.

Rezultati su pokazali povećanu količinu aktivnosti u tim dijelovima mozga kod onih koji se nisu naspavali, piše Index.

-Rezultati sugeriraju da nedostatak sna može dovesti do prekomjernog jedenja i rizika za debljanjem – kaže Rihm te dodaje kako je povezanost amigdale i hipotalamusa nakon nagrađivanja junk foodom.

Krvni testovi također su pokazali da su razine grelin, hormona koji nam govori da jesti, veći.

-Otkrili smo da su koncentracije grelina povećane nakon nespavanja, u usporedbi s uobičajenim spavanjem – govori Rihm.

-Nedostatak sna povezan je s povećanom šansom za debljanje, kao što je demonstrirano korelacijom između duljine sna i promjena u indexu tjelesne mase ili postotku masnog tkiva.

Izvor: Index

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist