Aktualno

Imamo podršku predsjednika Josipovića!

Imamo podršku predsjednika Josipovića!

Tragom informacije kako je samo pitanje dana kad će na dnevni red sjednice Vlade RH biti stavljen prijedlog Uredbe o područjima nadležnosti carinarnica s Pločama umjesto Dubrovnika pokušali smo saznati je li se što u međuvremenu ipak promijenilo na bolje.

– Nažalost, ne mogu davati nikakve informacije – kratko nam je kazao pročelnik Carinarnice Dubrovnik Dubravko Grbić, ali je zato sindikalni povjerenik u dubrovačkoj podružnici Carinskog sindikata Hrvatske Juraj Popović bio je ipak nešto rječitiji. Nažalost, s lošim vijestima.
Kazao je kako je nacrt prijedloga Uredbe o područjima nadležnosti carinarnica napisan i uskoro se očekuje na dnevnom redu sjednice Vlade RH, točnije očekuje se potpis premijera, jer „na Vladi nema rasprave hoće li ovako ili onako“ .
 
UREDBA BEZ SMISLA I LOGIKE
 
– Pokrenuli smo određene akcije kako bismo dokazali kako takva uredba nema logike ni smisla, ni ekonomski ni povijesno ni bilo kako. Mi smo svoje napravili što se tiče naše carinarnice i sindikata, ukazali na sve probleme, ali još uvijek ne znamo što će biti s tim, čekamo odluku Vlade – kazao je Popović.

Podsjetimo, nakon što je prošle godine ostao bez Trgovačkog suda, koji je pripojen Trgovačkom sudu u Splitu, početkom travnja pojavila se informacija kako ista sudbina čeka i dubrovačku carinarnicu, koja bi trebala potpasti pod ispostavu u Pločama. Potvrda toga stigla je i iz Središnjeg ureda Carinske uprave, iz kojeg su poručili kako se može očekivati nova organizacijska struktura carinske službe.

Istaknuti dubrovački političari redom su negodovali zbog takve odluke, ali očito nisu imali potrebnu političku moć i utjecaj da nešto i promijene.
– To je nedopustivo i ne znam čime bi se to moglo opravdati – govorio je početkom travnja Niko Šalja, a njegova stranačka šefica Olga Muratti istaknula je kako je to „loše za Dubrovnik“ i kako je „poduzela određene korake“. Prvi dubrovački HNS-ovac Antun Pravedan kazao je kako bi takva odluka bila „nenormalna i neshvatljiva“, predsjednica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica takvu odluku nazvala je katastrofalnom, a Igor Žuvela iz udruge Dubrovnik Regija je istaknuo kako bi takav potez bio „izravan udar na egzistenciju građana“. Ipak, čini se da će se utjecaj dubrovačkih političara na donošenje odluka u Zagrebu još jednom pokazati nedovoljnim.

Sindikalist Juraj Popović podsjeća kako je do pred nekoliko godina na teritoriju Republike Hrvatske postojalo deset carinarnica, što je naslijeđeno još iz doba bivše države.
– Onda je HDZ, kako bi zbrinuo svoje kadrove, otvorio još sedam carinarnica, kao što su Otočac ili Virovitica, premda je državna granica ostala ista i ništa se nije promijenilo. Nije uopće bilo potrebe za tim povećanjem. Kad je došla nova vlast, odlučili su to smanjiti, s čime se i ja slažem, jer stvarno nema logike da imamo 17 carinarnica. Posebno kad ćemo ući u Europsku uniju pa će neke carinarnice, popu Krapine, izgubiti svoj smisao – ističe Popović.
 
LALOVAC PREKRIŽIO DUBROVNIK
 
Tvrdi kako je odluka da se broj carinarnica „skreše“ na svega sedam predrastična. Ipak, i u takvom, izvornom prijedlogu među sedam carinarnica, uz Split, Zadar, Rijeku, Varaždin, Osijek i Zagreb, svoje mjesto imao je i Dubrovnik.
– Taj prijedlog predan je zamjeniku ministra financija Borisu Lalovcu, koji je inače iz Gradca kraj Ploča, i on je, prema našim izvorima, u tom prijedlogu samo prekrižio Dubrovnik i dopisao Ploče. Kasnije je sve negirao, ali će pred Vladu na kraju doći prijedlog s Pločama umjesto Dubrovnika. A kad dođe na Vladu, gotovo je – istaknuo je Popović.

Na pitanje što bi se još moglo dogoditi kako bi se takav nepovoljan scenarij ipak izmijenio, Popović je kazao kako je osobno razgovarao s predsjednikom Ivom Josipovićem.
– Predsjednik Josipović je također kazao kako to nema logike, pa vjerujem da je i on utjecao da se takva uredba ne donosi. Imamo podršku predsjednika Josipovića, županijske gospodarske komore, naših gospodarstvenika – kazao je Popović, dodajući kako se i dio Pločana slaže kako nema logike da ispostava bude u Pločama, nego u Dubrovniku. S druge strane, dio ljudi u Pločama tvrdi kako je promet u Luci Ploče velik, premda je 98% tog prometa, ističe Popović,  zapravo provoz tereta u i iz BiH, za koji nije potrebna ispostava carinarnice.

– Svi su na našoj strani, ali su očito politički lobiji jači – zaključuje Popović.

Pročitajte još

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist