Grad

IMA BIT DA JE SVE SUPER Građani i ekoaktivisti ignorirali raspravu o zaštiti okoliša

IMA BIT DA JE SVE SUPER Građani i ekoaktivisti ignorirali raspravu o zaštiti okoliša

Javno izlaganje Nacrta Programa zaštite okoliša Grada Dubrovnika za razdoblje 2018. – 2020. održano je u poslijepodnevnim satima srijede u Velikoj vijećnici, no odaziv ne da je bio slab nego je sveukupno bilo deset ljudi. Uključujući predstavnike izrađivača plana Sunčanu Bilić i Tomija Haramina, nadležnu gradsku privremenu pročelnicu Jelenu Lončarić i medije.

Izostali su ovog puta građani, ekoaktivisti, brojne udruge pa i političari izuzevši HNS-ovke Natašu Gabričević i Marinu Vučković Matić.

Inače, javno izlaganje održano je o dokumentu održivog razvoja i zaštite okoliša u skladu s lokalnim posebnostima i obilježjima, a izradila ga je tvrtka Zelena infrastruktura na čelu s voditeljicom projekta Sunčanom Bilić.

Program sadrži uvjete i mjere zaštite okoliša, prioritetne mjere zaštite okoliša po sastavnicama okoliša i
pojedinim prostornim cjelinama područja za koji se Program donosi, potom subjekte koji su dužni provoditi mjere utvrđene Programom i ovlaštenja vezano za provedbu utvrđenih mjera zaštite okoliša te praćenje stanja okoliša i ocjenu potrebe uspostave mreže za dodatno praćenje stanja okoliša u području za koji se Program donosi.

Uz to tu je i način provedbe interventnih mjera u iznenadnim slučajevima onečišćivanja okoliša u području za koji se Program donosi, rokovi za poduzimanje pojedinih utvrđenih mjera, kao i izvori financiranja za provedbu utvrđenih mjera i procjenu potrebnih sredstava.

Sve to predstavila je Sunčana Bilić istaknuvši kako je prvi ovakav dokument Grad Dubrovnik donio za razdoblje 2012. do 2015. godine, a potom se krenulo u izradu ovog koji je trenutno na javnom uvidu. Inače, riječ je o jednom od četiri temeljna dokumenta održivog razvoja i zaštite okoliša. Kako je istaknula Bilić, nakon javnog uvida koji traje do 21. svibnja slijedi donošenje ovog dokumenta usvajanjem na Gradskom vijeću uz prethodnu suglasnost nadležnog Ministarstva.

U Programu zaštite okoliša Grada Dubrovnika navedeni su i sudionici zaštite okoliša, a to su upravna tijela, javna i privatna poduzeća te javnost i organizacije civilnog društva, koji u Dubrovniku, naglasila je Bilić, ima jako puno.
Određeno je i osam tematskih prioriteta, a za svakog od njih propisani su konkretni ciljevi i mjere s tim da je za svaku mjeru definiran i subjekt koji je mora provoditi.

-Postoje li neke mjere kojim bi se mogla podignuti svijest građana i da tu počne zaštita prirode – zanimalo je Mariju Haselsteiner koja smatra kako je edukacija građana i podizanje svijesti najvažnije za našu djecu, unučad i sljedeće generacije jer ‘mi smo ovo sve samo posudili za generacije koje dolaze’.

-Bez toga nećemo ništa postići – rekla je.

Na to joj je Tomi Haramina rekao kako takve mjere postoje po raznim sastavnicama okoliša, predviđene su kampanje i edukacije, a plan predviđa i tko je nositelj pojedinih aktivnosti.

Marina Vučković Matić pitala je na koji je način program Grada Dubrovnika usklađen s programom više razine, odnosno na koji način on obvezuje županiju.

-Turistički smo grad, živimo od turizma, ali naš morski pojas je pod županijom. Na koji način jedan dokument obvezuje drugog, odnosno na koji način Program Grada Dubrovnika obvezuje županiju. Naime, imamo operativnu obalu i zadržavanje brodova na njoj do 10 minuta, ali umjesto operativne obale to se pretvorilo u sidrište i to sve utječe na eko sustav, ali i na kvalitetu života ljudi i na turizam. Na koji način je to implementirano i kako jedno drugo obvezuje – pitala je Vučković Matić.

Privremena pročelnica Jelena Lončarić rekla je kako su oni odgovorni za svoje gospodarenje te moraju postupati u okviru svojih nadležnosti, a postoje i više instance – Ministarstvo i inspekcija. Tomi Haramina je pak rekao kako je to nadležnost inspekcije Ministarstva .

Javni uvid traje do 21. svibnja 2018. godine, a svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe možete dostaviti Gradu Dubrovniku (detalji su na njihovim stranicama).

Program_zastite_okolisa_Nacrt

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist