Aktualno

IGRE PLAĆAJU PRIVATNE APARTMANE… Zašto smještaj kojim upravlja Baština nije u službi potreba Grada Dubrovnika?

IGRE PLAĆAJU PRIVATNE APARTMANE... Zašto smještaj kojim upravlja Baština nije u službi potreba Grada Dubrovnika?

Sezona 2022. još traje, no ipak je na svojevrsnom zalasku. Vrijeme je za ‘prekontavanje’ – broje se noćenja, smještaji, e-Visitor, potrošnja, analizira se broj gostiju iz ‘top pet’ zemalja… I uspoređuje s godinama prije pandemije. Svijet, pa tako i Hrvatska i Dubrovnik, pomalo se refavaju i približili smo se rekordnoj 2019. Ukupna situacija je zadovoljavajuća, mi smo od svih segmenata smještaja odlučili fokusirati se na jedan, a taj je smještaj umjetnika Dubrovačkih ljetnih igara tijekom 47 dana ljeta, odnosno tijekom trajanja Festivala samog. Zašto nas je to zanimalo? Prvo – brojke…

Igre i smještaj
Sukladno ugovorom definiranim uvjetima, umjetnici koji su nastupili u sklopu programa 73. Dubrovačkih ljetnih igara, bili su smješteni u akademisu Academia, privatnom smještaju na području povijesne jezgre, Pila ili Ploča, Monasteriumu na Pilama (Samostan Službenica Milosrđa – Anćele, op.a.) te Jadranskim luksuznim hotelima – odgovorili su nam iz Dubrovačkih ljetnih igara na upit u kojim su smještajnim jedinicama smješteni naši glumci, glazbenici, producenti, redatelji, slikari… A koliko je ukupno bilo smještaja umjetnika (broj postelja) i koliko se novaca iz proračuna Dubrovačkih ljetnih igara izdvojilo za smještaj? Saznajemo i to.
— Usluga smještaja korištena je za ukupno 424 umjetnika, od čega je njih 294 bilo smješteno u Academiji, 67 u privatnom smještaju, 34 u Monasteriumu te 29 u Jadranskim luksuznim hotelima. Ukupan trošak smještaja za realizaciju 73. Dubrovačkih ljetnih igara knjižen zaključno do 9. rujna iznosi 1.093.308,44 kuna – istaknuli su nam iz Igara. U ovom trenutku dolazimo do jedne točke suodnosa koji ove godine očito nije realiziran. Za njega, trebamo se vratiti u prosinac 2021. godine kada Grad Dubrovnik, odnosno Dubrovačka baština preuzima upravljanje prostorom dormitorija u zgradi Državnog arhiva. Kako je DuList tada prenio, deset dvokrevetnih i jedna jednokrevetna soba s pripadajućim uredom te jedan stan s uključenim dnevnim boravkom, blagovaonicom, čajnom kuhinjom i spavaćom sobom, temeljem ovog ugovora, ustupljeni su Dubrovačkoj baštini na razdoblje od pet godina za potrebe redovne komercijalne djelatnosti društva. Dormitorij, kako iščitavamo iz odgovora JUK Dubrovačke ljetne igre, nije bio u funkciji smještaja umjetnika kojih je, mora se priznati, bilo puno u potrebi za smještajem. Je li bilo nužno smještati ih u privatni smještaj, odnosno plaćati više, kada u ‘ponudi’ Grada Dubrovnika postoji dormitorij? Pogotovo ako se uzme u obzir kako je razdoblje trajanja Festivala ‘fiksno’, odnosno zna se u kojem razdoblju umjetnici borave u gradu. Inače, pitali smo Igre i postoje li u slučajevima smještanja umjetnika određene subvencije cijene smještaja.
—Zahvalni smo svim našim poslovnim partnerima, posebno privatnim iznajmljivačima koji su tijekom 73. Dubrovačkih ljetnih igara bili maksimalno susretljivi u definiranju iznosa smještaja unutar svojih kapaciteta. Navedenim su i ove godine dokazali kako su Dubrovačke ljetne igre ključni promotor Dubrovnika kao kulturne i turističke destinacije – zaključit će iz Festivala na ovu temu.

IGRE PLAĆAJU PRIVATNE APARTMANE... Zašto smještaj kojim upravlja Baština nije u službi potreba Grada Dubrovnika?

Što se nudi u dormitoriju?
Mi smo pak odlučili provjeriti i što se nudi u sklopu ‘smještajne ponude’ Dubrovačke baštine. Dormitorij se na Booking.com može pronaći kao ‘Dubrovnik Central Accommodation’, a kako ističu u opisu ponude nalazi se u Dubrovniku, na 500 metara od plaže Bellevue te u ponudi ima klimatizirane sobe i besplatni WiFi. Ovaj objekt udaljen je 1,5 kilometar od Onofrijeve fontane, 1,9 kilometara od Vrata od Ploča i 1,7 kilometara od Orlandova stupa. Objekt je smješten u blizini popularnih zanimljivosti, poput Muzeja ljubavnih priča, kule Minčeta i Dubrovačkih zidina’ ističu. Prva slobodna prijava u ovom trenutku je 1. listopada, a ako ‘rezervirate’ od 1. do 3. listopada (subota – ponedjeljak) cijena za jednu odraslu osobu je 116 eura. Uz napomenu kako je u ponudi na prvi slobodan datum dvokrevetna soba s bračnim krevetom ili s 2 odvojena kreveta i privatnom kupaonicom, dvokrevetna soba s bračnim krevetom ili s 2 odvojena kreveta i privatnom kupaonicom ili pak apartman s jednom spavaćom sobom. Objekt je impresivno uređen i svaka soba ‘odiše’ modernošću i luksuzom, a Dubrovačka baština stavila je i doslovno svoj ‘pečat’ na cjelokupnu ponudu, pa tako, primjerice, možemo pronaći i logo ove gradske tvrtke na šugamanima u moderno opremljenim kupaonicama, ali i na displayima unutar objekta. Inače, Dormitorij kojim upravlja Dubrovačka baština uglavnom nije raspoloživ na Bookingu uz napomenu ‘Posrećilo vam se!’, a ima i jako visoke ocjene, uz osobitu pohvalu osoblju…

Foto: Printscreen Dubrovnik Central Accommodation

Objavljeno u tiskanom izdanju 14. rujna

Pročitajte još

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist