Županija

Iduća sjednica Skupštine Jadransko-jonske euroregije bit će u Dubrovniku

Iduća sjednica Skupštine Jadransko-jonske euroregije bit će u Dubrovniku

Župan Nikola Dobroslavić predsjedao je sjednicom Skupštine Jadransko – jonske euroregije koja je održana u Milanu, u okviru izložbe Expo Milano 2015, u paviljonu Europske Unije.

Sjednici su nazočili predstavnici regija i općina, članica euroregije, a razgovaralo se o provođenju Jadransko-jonske strategije, postojećim i novim EU fondovima za ovo područje makroregije, te o usklađivanju Statuta Jadransko – jonske euroregije s novim Zakonom o udrugama u RH. Udruga je, naime, osnovana i registrirana po hrvatskim propisima pa je stoga akte trebalo uskladiti s izmijenjenim Zakonom. Na Skupštini je potpisana od strane članova Jadransko – jonske euroregije Deklaracija Hrana za planet – energija za život.

Usvojen je dokument kojim su, kroz projekt Marinmed, obrađeni zajednički problemi upravljanja priobaljem, predstavljeno je aktualno stanje u programima teritorijalne suradnje kroz koje se provodi Europska strategija za jadransku i jonsku regiju: IPA Adriatic program, Program ADRION i program bilateralne suradnje Italija – Hrvatska, otvorena je rasprava o mogućnostima daljnje suradnje na zajedničkim projektima te su usvojena financijska izvješća o poslovanju udruge. Naglašen je i problem u funkcioniranju IPA Adriatic programa zbog suspenzije od strane Europske komisije, te je od Upravljačkog tijela, regije Abruzzo, zatraženo žurno rješenje toga problema.

Na sjednici je, također, predstavljen zahtjev za članstvom crnogorske općine Herceg Novi koja je zatim i primljena kao 27 članica Jadransko – jonske euroregije.

Župan Dobroslavić najavio je održavanje sljedeće sjednice u Dubrovniku, krajem ove godine.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist